Чому поляки пам'ятають, що свобода не дається раз і назавжди

Чому поляки пам'ятають, що свобода не дається раз і назавжди

Аналітика
Укрінформ
У Польщі відзначили 97-му річницю незалежності

11 листопада 1918 року незаперечний польський авторитет і діяч визвольного руху Юзеф Пілсудський після повернення з німецького полону отримав від тимчасової ради регентів контроль над військом, а наступного дня - мандат на формування уряду.

Таким чином розпочався 20-річний період творення незалежної Польщі - після понад столітнього небуття країни на політичній карті Європи, що увійшов в історію як Друга Річ Посполита.

День незалежності Польщі відзначався в Другій Речі Посполитій лише двічі (з 1937 року), проте саме ці два десятиліття міжвоєнного періоду творення Польщі стали вихідною точкою і фундаментом, на якому після 1989 року Польща почала будувати свої позиції незалежної держави як Третьої Речі Посполитої.

Святкування дня незалежності Польщі щороку традиційно має військовий акцент - святкова зміна варт, покладання квітів до могили Невідомому солдату, військовий парад чи історична реконструкція перемог польських військ. Не став винятком і цей рік. На площі Пілсудського президент Польщі Анджей Дуда нагадав дуже важливі слова, що актуальні не лише для Польщі, але й для будь-якої іншої країни, особливо якщо вона під боком має великого і непередбачуваного сусіда: "Незалежність, суверенітет і свобода ніколи не даються раз і назавжди". Дуда зауважив, що поляки упродовж сотень років своєї історії переконалися, що часом дуже легко втратити незалежність через недалекоглядність і керування лише особистими інтересами, а не інтересами держави.

"Це - наша історія, про яку маємо пам'ятати ми, поляки, але й інші, хто перебуває в подібній ситуації, схожому географічному і геополітичному положенні", - наголосив Дуда.

Хоча польський лідер говорив між рядками і не уточнював, від кого слід боронити сьогодні Польщу й усіх тих, хто перебуває у "схожому з нею геополітичному положенні", зрозуміло, що йдеться про північну сусідку Польщі - Росію.

Польща, як ніхто інший, знає, чого очікувати від Москви

Польща, як ніхто інший, знає, чого очікувати від Москви, і про це свідчить польська історія за останні кількасот років. Три поділи Польщі (1772, 1793, 1795), у результаті яких чи не найбільша її частина (чомусь це не дивно) дісталася саме Росії, кілька придушених царською владою польських повстань в ХІХ-му столітті і, врешті решт, польсько-більшовицька війна 1919-1920 років утвердили поляків у переконанні, що у Росії не можна вірити ані "білим", ані "червоним". У вересні 1920 року лідер більшовиків Володимир Ленін на IX конференції РКП(б) назвав головну причину польсько-більшовицької війни: "Ми визнали, що десь під Варшавою є не центр польського буржуазного і капіталістичного уряду, а центр цілої сучасної імперіалістичної системи, а також, що обставини дозволяють нам трусонути цією системою і здійснювати політику вже не в Польщі, а в Німеччині чи Англії".

Щоправда, сильно "трусонути" більшовикам молоду польську державу тоді не зовсім вдалося. Однак, капіталістична Польща Пілсудського була "більмом на оці" країні Рад, яка не прогавила нагоди знову позбавити її незалежності в результаті пакту Молотова-Ріббентропа, ввівши 17 вересня 1939 року свої війська на територію східної Польщі, мотивуючи це тоді (як і зараз також) захистом "руського" населення. Проводячи сучасні паралелі, хочеться додати, що напевно захищала тоді Червона Армія бідних українців, білорусів, а під руку ще й литовців, від "кривавої німецької хунти", з якою кілька тижнів перед цим тихо домовилася поділити "гніздо західних імперіалістів" під боком Радянського Союзу.

Історичні маніпуляції у пропаганді Кремля займають чільне місце

Сьогодні історія у пропаганді Кремля займає чільне місце. Адже історією, особливо нашвидкоруч переписаною чи наново викладеною, можна пояснити простим російським обивателям, завсідникам "найчесніших" урядових телеканалів, чому одні країни - такі як Північна Корея Кім Чен Ина чи Сирія Башара Асада є дружніми, а нинішня Україна, США чи Польща є ворожими країнами. Зрозуміло, що оточення Путіна вміло намагається маніпулювати, укладаючи свою матрицю подій - висмикуючи з історії Царської Росії й Радянського Союзу і показуючи під вигідним фокусом потрібні події та ретушуючи чи викривлюючи те, що слід приховати. Наприклад, Катинь (розстріл військами НКВС польських офіцерів у 1940 році) чудесами радянських/російських істориків вміло приховувалася за вітриною Хатині 1943 року (знищення німцями білоруського села).

Паралелі Польщі 1939-го й України 2014-го року в контексті дій Москви є більш ніж очевидними

А коли важко щось чимось приховати чи збити з пантелику, то завжди окупацію території іншої держави можна піднести своєму народу, наприклад, під соусом "визволення", "надання братської допомоги" тощо. Паралелі Польщі 1939-го й України 2014-го року в контексті дій Москви є більш ніж очевидними.

Між Варшавою і Москвою триває "холодна" історично-дипломатична війна

Але Польща це вже все проходила, а тому її не так легко ошукати. У питанні ставлення до історії і трактування окремих подій "коса найшла на камінь". Кремль сьогодні намагається вести агресивну історичну політику стосовно сусідів, але поляки кількома втратами незалежності добре засвоїли урок і приділяють історії не менше, а може й більше уваги, ніж це робить оточення Путіна. Історія займає важливе місце в сучасному політичному дискурсі в РП. Від кількості історичних журналів, брошур чи книг у кіосках і книгарнях Польщі аж очі розбігаються, а про історичну пам'ять народу дбає державний Інститут національної пам'яті країни з величезним бюджетом і значною кількістю проектів. Мабуть через це з початку російської агресії в Україні, а можливо й ще раніше - від Смоленської катастрофи 2010 року, між Варшавою і Москвою триває "холодна" історично-дипломатична війна.

Москва явно знущається з поляків, відмовляючи їм у передачі архівів по Катинському злочину і затягуючи з передачею розбитого літака екс-президента Качинського. Кремль вустами посла РФ у Варшаві Сергія Андреєва договорився до того, що Польща сама собі винна, що в 1939 році її поділили Гітлер і Сталін. Мовляв, не треба було загравати з Гітлером в 30-х роках. Крім того, Кремль наполягає, що 17 вересня він не окупував Польщу, а захищав її жителів від гітлерівської Німеччини. У свою чергу, у Кремля нервовий тік викликає періодична поява інформації про демонтаж в тому чи іншому місці Польщі пам'ятника радянської доби чи, наприклад, заява екс-глави МЗС РП Гжегожа Схетини про те, що концтабір в Освенцімі визволяли українці з 1-го Українського фронту. За випади в бік одне одного на історичному рингу із стійкою періодичністю "на килимок" у МЗС Польщі й Росії викликаються посли обох країн.

Польща вважає загубленим для себе часом і період Польської народної республіки (1945-1989 роки). Він вважається м'якою формою окупації

До речі, Польща вважає загубленим для себе часом не лише період бездержавності, але й Польської народної республіки (1945-1989). Не випадково він фактично виключений з історії польського державотворення і вважається такою собі м'якою формою окупації. Тому в поляків і росіян в історичному контексті різним є ставлення до понять "визволення" і "окупація".

Польща сьогодні, і це не дивно, з огляду на історичну ретроспективу, є природнім союзником України у державному становленні й протидії агресивним діям Кремля. І це вже бувало в історії: у боротьбі проти більшовиків в 1919-1920 роках пліч-о-пліч з військами Пілсудського стояли війська УНР Симона Петлюри. Головне, щоб історія була вчителем, і змушувала не лише радіти перемогам, але й робити висновки з болючих поразок. Польща вже відпрацювала домашнє завдання з історії. Слід сподіватися, що Україна теж зробить це належним чином.

Юрій Банахевич, Варшава.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-