Сікорський не почув від колег по ЄС конкретних заяв щодо надання Україні систем ППО

Сікорський не почув від колег по ЄС конкретних заяв щодо надання Україні систем ППО

Укрінформ
Країни Європейського Союзу загалом мають близько 100 систем ППО. Допоки в Україні падають російські ракети і дрони, вони не повинні лежали десь на складах.

Про це за підсумками Ради міністрів ЄС із зовнішніх відносин у Люксембурзі повідомив журналістам глава МЗС Польщі Радослав Сікорський, передає Укрінформ з посиланням на Dziennik Gazeta Prawna

За його словами, в Україні драматична ситуація в енергосекторі, оскільки росіянами вдалося знищити 70% потужностей українських електростанцій. За його словами, якщо Росії вдасться знищити ще більше потужностей української енергосистеми, то в Україні може з’явитися більше непридатних для життя місць, а це може викликати нову хвилю біженців.

Сікорський підкреслив, що саме тому необхідно Україні надати більше систем ППО. Водночас, він зауважив, що під час зустрічі в Люксембурзі він не почув від своїх європейських колег конкретних декларацій у справі надання Україні систем ППО, що може мати свої негативні наслідки.

Читайте також: НАТО має достатньо систем ППО, частину яких може передати Україні - Столтенберг

Глава польської дипломатії підкреслив, що у країнах ЄС є близько 100 систем ППО, які вже дуже добре себе зарекомендували в Україні.

“Не повинна ця зброя лежати десь на складах чи ангарах, коли в Україні падають російські ракети і дрони”,- підкреслив Сікорський.

У цьому контексті він зауважив, що Польща не може передати Україні системи Patriot, оскільки має лише дві батареї цього зенітно-ракетного комплексу, які перебувають у зоні "безпосередньої воєнної загрози".

“Одна з російських ракет впала за 10 км від мого будинку. Сподіваюся, це свідчить про те, що Польща не може віддати свої батареї...Лідером коаліції систем Patriot є Німеччина. Вони оголосили, що дадуть одну батарею. Бажаємо їм успіхів і підтримуватимемо їх у цьому”,- підкреслив глава МЗС Польщі.

Читайте також: Євросоюз усвідомлює термінову необхідність постачання в Україну засобів ППО - Боррель

Як відомо, напередодні глава польського уряду Дональд Туск повідомив, що Польща не має резервів для передачі Україні зенітно-ракетного комплексу Patriot, але допомагатиме Києву іншими засобами, “які допомагають захищати небо”.

29 грудня минулого року одна з російських ракет порушила повітряний простір Польщі, пробувши в ньому близько трьох хвилин і залетівши майже на 40 км. Тоді у Польщі також піднімали у повітря дві пари винищувачів F-16.

Згодом, 24 березня, російська ракета знову порушила повітряний простір Польщі в районі населеного пункту Осердів Люблінського воєводства і пробула в ньому 39 секунд.

До цього, у грудні 2022 року одна з ракет, яка не була оснащена бойовою частиною, пролетіла пів Польщі і впала у Куявсько-Поморському воєводстві на півночі країни. Утім, тоді її не шукали польські служби, а її елементи випадково виявила у лісі у квітні 2023 року випадкова людина.

Фото: PAP/EPA / Oliver Hoslet

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-