Дуда ветував закон, що міг змусити «замовкнути» головний опозиційний канал

Дуда ветував закон, що міг змусити «замовкнути» головний опозиційний канал

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда наклав вето на зміни до закону про телебачення і радіомовлення країни, що у перспективі могли позбавити ліцензії на мовлення головний опозиційний телеканал TVN, який перебує у власності американської компанії Discovery.

Про cвоє рішення Дуда повідомив під час пресконференції у понеділок у Варшаві, передає кореспондент Укрінформу.

“Я відмовляються підписувати зміни до закону про телебачення і радіомовлення і направляю цей закон для подальшого розгляду у Сеймі”,- підкреслив Дуда.

Він наголосив, що “закриває цю тему” і закликає Сейм прийняти правовий акт, який би не викликав політичних поділів.

Він висловив думку, що як провладні, так й опозиційні сили підтримують ідею обмеження щодо володіння польськими ЗМІ іноземними суб’єктами.

“Але це потрібно зробити на майбутнє, зробити це добре, упорядковано і без так званих законодавчних вкидань”,- зазначив Дуда.

Він зауважив, що у разі підписання цього закону у Польщі, крім пандемії, інфляції та зростання цін, виникла б чергова проблема, пов’язана з правом власності великої медійної компанії (TVN – ред.).

Президент РП зауважив, що цей закон безпосередньо стосується також польсько-американської торговельно-економічної угоди від 1990 року, відтак справа є дуже серйозною. На його переконання, цей закон повинен також враховувати питання плюралізму думок і свободи слова.

Більшість польських опозиційних політиків схвально висловилася щодо рішення Дуди.

Тимчасовий повірений у справах США в Польщі Бікс Алю (Bix Aliu) подякував Дуді у Твітері за лідерство, підтримку спільних демократичних цінностей, а також захист інвестиційного клімату в Польщі. “Разом союзники є сильнішими!”,- підкреслив американський дипломат.

Як повідомлялося, Сейм Польщі голосами провладної більшості 17 грудня ухвалив зміни до закону про телебачення і радіомовлення. Таким чином він відкинув вето на цей закон Сенату Польщі, більшість в якому має опозиція. В одному з пунктів прийнятого закону вказувалося, що концесію на мовлення не може бути надано ЗМІ в Польщі, власником контрольного пакета акцій якого є суб’єкт, чий центральний офіс розташований за межами Європейського економічного простору. У Польщі єдиним таким медіа є опозиційний до влади телеканал TVN, власником якого є американська група Discovery. В офіційній заяві група Discovery тоді назвала прийняття цього закону “безпрецедентним замахом на вільні ЗМІ”. Вона також наголосила, що ці дії спрямовані проти найбільшого і найважливішого союзника Польщі, яким є США.

Це рішення Сейму викликало критику з боку Держдепартаменту США.

Телеканал TVN зібрав в Інтернеті понад 2,5 млн підписів під закликом до президента Дуди заветувати цей закон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-