Польща скасувала участь у саміті Вишеградська група+Ізраїль

Польща скасувала участь у саміті Вишеградська група+Ізраїль

Укрінформ
Польська делегація на чолі з главою МЗС Яцеком Чапутовичем не братиме участі в зустрічі "Вишеградська група"+Ізраїль, що має відбутися 19 лютого в Єрусалимі.

Про скасування візиту польської делегації до Єрусалима поінформував прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Я прийняв рішення про скасування візиту польської делегації на саміт V4 в Ізраїлі", - повідомив Моравецький.

Він додав, що перебуває у постійному контакті зі своїми колегами з інших кран групи (Чехією, Словаччиною, Угорщиною), і вони розуміють цей крок поляків.

До МЗС Польщі також вдруге за кілька останніх днів викликано посла Ізраїлю у Варшаві Анну Азарі з приводу антипольської заяви в неділю новопризначеного глави МЗС Ізраїлю Ісраеля Катца.

"Висловлювання міністра Катца є не лише образливими, але і зміцнюють негативні емоції між нашими народами і спричиняють зростання антиполонізму й антисемітизму. Ми очікуємо, що з боку Ізраїлю буде відповідна реакція", - повідомило МЗС Польщі у Twitter.

Читайте також: Нетаньягу призначив нового главу МЗС Ізраїлю

Як повідомлялося, напередодні глава МЗС Ізраїлю Катц, якого лише 17 лютого було призначено на посаду, заявив, що "було багато поляків, які колаборували з нацистами і, як сказав Іцхак Шамір (екс-прем’єр-міністр Ізраїлю 1986–1992 рр.- ред.), у якого поляки вбили батька, поляки увібрали в себе антисемітизм з молоком матері".

У неділю глава польського уряду Матеуш Моравецький поінформував свого ізраїльського колегу, що він не поїде на саміт V4+Ізраїль. Замість нього до Єрусалима мав поїхати глава польської дипломатії Яцек Чапутович. Таке рішення Моравецького стало наслідком висловлювань прем’єра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу про причетність поляків до Голокосту під час Другої Світової війни. Згодом канцелярія прем’єр-міністра Ізраїлю повідомила, що Нетаньягу говорив про колаборацію з гітлерівцями окремих поляків, а не польського народу чи польської держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-