Наплив мігрантів: Чорногорія звертається до прикордонної агенції ЄС по допомогу

Наплив мігрантів: Чорногорія звертається до прикордонної агенції ЄС по допомогу

Укрінформ
Чорногорія, хоч і не є членом Європейського Союзу, хоче підписати угоду про статус із прикордонним агентством ЄС Frontex, щоб стримати потік мігрантів, який досягнув уже великих масштабів та викликає занепокоєння в регіоні та у Брюсселі.

Про це повідомляє Balkan Insight.

«Міністерство внутрішніх справ країни уже розробляє відповідну офіційну заявку для угоди з Frontex, яка буде втілена найближчим часом», - йдеться в повідомленні.

Як відомо, європейська прикордонна агенція Frontex допомагає країнам ЄС контролювати їх зовнішні кордони. Держави, що не входять до ЄС, не можуть бути повноцінними членами Frontex. Проте, згідно з нормативною базою організації, між нею та державою поза ЄС може бути укладена спеціальна угода про статус, яка дозволяє розгорнути команди Frontex на її території. Саме таку угоду й планується укласти між цієї прикордонною агенцією та Чорногорією.

Читайте також: Глава МВС Італії закриє доступ до портів рятувальним суднам з біженцями

Варто зазначити, що угода про статус із Чорногорією спершу має бути схвалена всіма 28 членами ЄС, а вже потім формально підписана. Після підписання угоди представники Frontex будуть розміщені в тих районах Чорногорії, що межують із ЄС: морський кордон з Італією та невеликий сухопутний кордон із Хорватією.

З початку цього року потік шукачів притулку та мігрантів, що прямують у Західну Європу через Балкани, значно збільшився.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-