Сім міфів про Nord Stream 2: експерти у Брюсселі довели фальш аргументів РФ

Сім міфів про Nord Stream 2: експерти у Брюсселі довели фальш аргументів РФ

Укрінформ
Поширювані кремлівською пропагандою аргументи про виключну необхідність для Євросоюзу політично умотивованого російського проекту газопроводу «Північний потік-2» є фальсифікаціями, що спрямовані проти інтересів Заходу і України.

Це питання обговорили учасники міжнародної конференції «Північний потік-2»: ризики, довіра та як діяти далі», яка проходить у понеділок у Брюсселі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Прибічники російського газопроводу «Північний потік-2» наводять щонайменше сім аргументів для обгрунтування необхідності підтримки цього політично вмотивованого проекту. Однак ці пояснення грунтуються на некоректних оцінках або дезінформації», - йдеться в аналітичному документі, оприлюдненому на конференції.

Згідно з першим міфом, який просуває російська сторона та її прибічники в Європі, газотранспортна система України є нібито у неналежному стані та потребує великих зовнішніх інвестицій.

Водночас, як запевняє Київ, ГТС України перебуває у доброму технічному стані та не потребує масштабних фінансових вкладень.

Другим міфом є те, що «Північний потік-2» забезпечить постачання газу на територію усієї Європи.

Спростовуючи цей аргумент, експерти констатують, що російський газопровід не зможе замінити маршрути постачання газу до країн Західної Європи, які нині забезпечуються поставками із Нідерландів та Норвегії.

Третій міф, яким активно спекулює кремлівська пропаганда, пов'язаний з тим, що «Північний потік-2» не поглибить залежність Європи від Росії і що цей газопровід і українська ГТС можуть функціонувати одночасно.

Як наголошують у Києві, контрольований РФ «Північний потік-2» повністю виключить з ринку незалежну українську ГТС, а Європа стане ще більш залежною від російського газу.

Читайте також: У Німеччині почали будувати ділянку "Північного потоку-2"

За четвертим аргументом на користь «Північного потоку-2» газопровід повністю забезпечить безперебійне постачання газу, а відтак він є обгрунтованою заміною транзитного маршруту через Україну.

У реальності ж технічні та інфраструктурні можливості «Північного потоку-2» є обмеженими, на відміну від української ГТС, що може забезпечити надійність і гнучкість транзиту російського газу.

Ще один міф стверджує, що Європа потребує збільшення інфраструктурних спроможностей для поставок газу на континент.

Насправді ЄС нині має надлишкову транзитну потужність обсягом у 55 млрд кубометрів газу на рік і не потребує її нарощування.

Шостим міфом на користь «Північного потоку-2» є те, що його побудова забезпечить зниження ціни на газ у Німеччині.

У свою чергу, експерти стверджують, що ціноутворення на газ в Європі відбувається за ринковими правилами, і сам газопровід не забезпечить зниження ціни.

І на останок Кремль та його друзі у Європі запевняють, що «Північний потік-2» є суто економічним, комерційним проектом, що не матиме геополітичного впливу.

Водночас, як наголошують противники «Північного потоку-2», газопровід становить загрозу європейській безпеці й стабільності та є інструментом розв'язаної Росією гібридної війни проти Заходу.

«Якщо «Північний потік-2» буде побудований, відпаде потреба у функціонуванні української ГТС. Після цього Росія позбудеться важливого чинника, який сьогодні стримує ескалацію військової агресії проти України та гібридної війни проти Європи і Сполучених Штатів. Відтак Захід повинен проводити рішучу політику, щоб запобігти подальшій дестабілізації в Європі, що спричиняється маніпуляціями енергетичними ресурсами та енергетичними ринками», - йдеться у дослідженні.

Організаторами конференції виступили Представництво України при ЄС та брюссельський Центр європейських досліджень ім. Мартенса.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-