Єврокомісія дала Варшаві три місяці на вихід із конституційної кризи

Єврокомісія дала Варшаві три місяці на вихід із конституційної кризи

Укрінформ
Єврокомісія рекомендує упродовж трьох місяців вирішити системні проблеми навколо функціонування Конституційного суду Польщі, які загрожують верховенству права в РП.

Про це заявив у Брюсселі віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс, інформує кореспондент Укрінформу в Польщі.

"Попри те, що з польською владою вівся діалог від початку року, на думку Єврокомісії, основні проблеми, що загрожують верховенству права в Польщі, не було розв’язано. Тому ми даємо польській владі конкретні рекомендації, що дозволить розвіяти наші сумніви і приведе до того, що Конституційний суд зможе виконувати свої завдання у сфері ефективного контролю щодо відповідності законів Конституції", - заявив Тіммерманс.

Він зазначив, що Польща повинна розвіяти усі сумніви Брюсселя упродовж трьох місяців.

Зокрема, Єврокомісія рекомендує Польщі виконати рішення Конституційного суду від грудня минулого року, що стосується вибору суддів КС, а також від березня – про неконституційність змін до закону про КС, які ухвалила нова влада.

Це рішення означає перехід до другого етапу оцінки стану верховенства права в Польщі.

Конституційна криза триває в Польщі з листопада минулого року. Влада й опозиція звинувачують одна одну в порушенні закону під час призначення суддів КС, що призвело до поглиблення кризи й ускладнення роботи цього органу. У січні в суперечку втрутилася Єврокомісія, розпочавши процес попередньої оцінки стану верховенства права у Польщі. За порушення європейських цінностей зазначена стаття передбачає навіть позбавлення права голосу країни-члена ЄС.

На початку липня Єврокомісія заявила, що оцінить новий закон про КС у Польщі у рамках попередньої оцінки стану верховенства права після завершення законодавчого процесу в Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-