Підрив Каховської ГЕС: на негайні потреби для відновлення територій треба $1,82 мільярда

Підрив Каховської ГЕС: на негайні потреби для відновлення територій треба $1,82 мільярда

Звіт
Укрінформ
За підрахунками Кабінету Міністрів та ООН, на відновлення постраждалої внаслідок підриву Каховської ГЕС території у 2023-2024 роках знадобиться $1,82 млрд.

Про це йдеться у звіті "Оцінка потреб після катастрофи на греблі Каховської ГЕС" (PDNA), який спільно підготували уряд України та ООН, передає Укрінформ.

«На негайні/короткострокові потреби (на 2023-2024 роки. – ред.) у відновленні територій згідно з PDNA, за принципом «Відбудувати краще, ніж було», знадобиться $1,82 мільярда. Загальні потреби у відновленні найвищі в енергетичному та житловому секторах», - зазначають експерти.

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС завдав Україні збитків на понад $11 мільярдів

Так, негайні потреби у відновленні житлового сектору оцінено в $722,18 млн, енергетичного – у $439,4 млн. Ще $336,91 млн потребуватиме відновлення водопостачання та дотримання санітарних умов.

За словами заступника міністра економіки Олексія Соболєва, частина відновлювальних робіт вже розпочалася. Зокрема, триває відновлення іригаційних систем, прокладається водогін до громад, які лишилися без водопостачання.

«Наразі на ці проєкти виділяються кошти із державного бюджету. Скоріш за все, і надалі це будуть бюджетні кошти, проте значна частина їх є допомогою від ЄС, США й інших партнерів», - сказав Соболєв.

За його словами, уряд вже ухвалив рішення про виділення коштів на підготовку проєкту з відбудови зруйнованої дамби.

Читайте також: Уряд виділив додаткові кошти на ліквідацію наслідків підриву Каховської ГЕС

Відновлення у середньостроковій перспективі (2025-2030 роки) з бюджетом у $2,24 млрд є критично важливим для відбудови та буде зосереджено на житловому секторі, енергетиці, сільському господарстві та інфраструктурі.

Відновлення у довгостороковій перспективі (до 2033 року) переважно орієнтоване на енергетичний та культурний сектори, а відповідні потреби оцінюються у $0,98 млн.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів та ООН оцінюють розмір збитків від підриву Каховської ГЕС у понад 11 млрд доларів, найбільшої прямої шкоди завдано енергетичному та житловому секторам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-