Асиметричне ядро Землі, спрей проти COVID-19 і процесори Google: техновинки тижня

Асиметричне ядро Землі, спрей проти COVID-19 і процесори Google: техновинки тижня

Укрінформ
Цього тижня вчені з'ясували, що ядро Землі збільшується з одного боку швидше, ніж з іншого, Естонія розробила спрей, що захищає навіть від Delta-штаму коронавірусу, а компанія Google заявила, що вироблятиме власні процесори для смартфонів. Крім того, астрофізики виявили в космосі пару «танцюючих привидів», Porsche представив спорткар за $620 тисяч, а компанія Honor - новий бюджетний смартфон.

Космос

Hubble показав спіральну галактику в сузір'ї Годинник

Телескоп Hubble зробив світлину спіральної галактики IC 1954.

Фото: esahubble.org

Сама галактика розташована у сузір'ї Годинник за близько 45 мільйонів світлових років від Землі.

Читати новину повністю 

* * *

Маск планує побудувати супутникову станцію на острові Мен - ЗМІ

Проєкт Starlink Ілона Маска отримав ліцензію на будівництво наземної супутникової станції на острові Мен, що забезпечить повне інтернет-покриття по всій Великій Британії.

Starlink, що входить до складу компанії SpaceX, подав заявку до регуляторного органу зв'язку на острові Мен для покращення широкосмугового покриття сільських районів на півночі Британії.

Читати новину повністю 

* * *

Астрономи з’ясували, як «харчується» надмасивна чорна діра

Вчені-астрономи вперше змогли зафіксувати процес «трапези» надмасивної чорної діри, розташованої в самому центрі галактики.

Чорні діри в центрах галактик є найзагадковішими об'єктами Всесвіту не тільки через величезну кількість речовини в них, що в мільйони разів перевищує масу Сонця, а й через неймовірно щільну концентрацію цієї речовини. Тож коли вони захоплюють речовину з навколишнього середовища, то активізуються і можуть виділяти колосальну кількість енергії в процесі «поїдання». Хоча виявити чорну діру під час цих епізодів захоплення буває непросто.

Читати новину повністю 

* * *

SpaceX встановила 29 двигунів на гігантську ракету Super Heavy

Компанія Ілона Маска SpaceX встановила 29 двигунів на гігантську ракету-носій Super Heavy, яка буде задіяна в рамках першого орбітального космічного польоту корабля Starship.

Фото: Elon Musk via Twitter

«Установка прискорювальних двигунів Starship для першого орбітального польоту», — написав про прогрес в роботі засновник та гендиректор SpaceX Ілон Маск у Твіттері.

Читати новину повністю 

* * *

NASA показало нові світлини Марса

Марсохід Perseverance у рамках дослідницької місії Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США (NASA) зробив нові світлини Червоної планети під час збирання зразків ґрунту.

Зазначається, що незабаром марсохід збере свій перший зразок ґрунту на Марсі.

Читати новину повністю 

* * *

Французький астронавт зняв падіння російської космічної станції

«Входження в атмосферу без теплозахисного екрану дає гарну вогняну кулю. Ви ясно бачите, як більш дрібні шматки металу, що плавиться, спливають і підсилюють феєрверк», - написав Песке в своєму повідомленні у Фейсбуці.

Астронавти могли спостерігати, як російський «Пірс» розвалюється над хмарами протягом приблизно шести хвилин.

Читати новину повністю 

* * *

Астрофізики виявили в космосі пару «танцюючих привидів»

Учені з Університету Західного Сіднея виявили у космосі завдяки австралійському радіотелескопу Pathfinder (ASKAP) незвичайне явище, яке отримало назву PKS 2130-538.

Фото: www.sciencealert.com

«Коли ми вперше помітили цих «танцюючих привидів», ми й гадки не мали, що це таке», - заявив астрофізик Рей Норріс.

Читати новину повністю 

* * *

ІТ і гаджети

IKEA представила розумний очищувач повітря

Шведська компанія IKEA, найбільший у світі рітейлер меблів і товарів для дому, представила розумний очищувач повітря Starkvind, який інтегрований у журнальний столик.

Фото: IKEA

Модель Starkvind, яка інтегрована у столик, коштує 189 доларів США, а звичайний розумний очищувач повітря без столика – 129 доларів.

Читати новину повністю 

* * *

Google вироблятиме власні процесори для смартфонів

Американська компанія Google заявила, що вироблятиме власні процесори для смартфонів.

Перші власні процесори під назвою Google Tensor будуть вбудовані в нові флагманські смартфони Pixel 6 та Pixel 6 Pro, які компанія планує представити вже у жовтні цього року.

Читати новину повністю 

* * *

SpaceX оновила застосунок Starlink - буде легше моніторити перебої з інтернетом

Компанія SpaceX Ілона Маска оновила мобільний інтернет-додаток Starlink.

Відтепер користувачам, зокрема, буде легше моніторити перебої з інтернет-з’єднанням. Також в інтерфейсі додатку з’явився «режим темряви».

Читати новину повністю 

* * *

COVID-сертифікати в «Дії» успішно пройшли технічну оцінку в ЄС - Мінцифри

Українські COVID-сертифікати в додатку "Дія" успішно пройшли технічну оцінку в Європейському Союзі.

"Сьогодні COVID-сертифікати в" Дії "успішно пройшли технічну оцінку в ЄС. На крок ближче до визнання наших COVID-документів в Європі", - написав міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров в Телеграмі.

Читати новину повністю 

* * *

Потрійна камера і суперчіткий дисплей: Honor представила новий бюджетний смартфон

Китайська компанія Honor представила новий бюджетний смартфон Honor Play 5T Pro.

Пристрій має 16,8-сантиметровий рідкокристалічний дисплей з роздільною здатністю FHD+, селфікамеру 16Мп і основну камеру 64 Мп на зворотному боці апарата, процесор MediaTek Helio G80 та батарею потужністю 4 000 мегаампер за годину. Операційна пам'ять телефона 8 Гб, а внутрішня – 128 Гб.

Читати новину повністю 

* * *

Google звільнила десятки співробітників за доступ до даних користувачів

Компанія Google за останні три роки звільнила 80 своїх співробітників за незаконний збір даних за допомогою робочих інструментів.

Причиною звільнень були незаконний доступ до персональних даних користувачів та використання робочих інструментів компанії для доступу до інформації інших співробітників Google.

Читати новину повністю 

* * *

Apple шукатиме в iPhone клієнтів зі США зображення сексуального насильства над дітьми

Компанія Apple оприлюднила плани щодо сканування зображень на iPhone користувачів у США на предмет сексуального насильства над дітьми.

Інструмент, призначений для виявлення відомих зображень сексуального насильства над дітьми, під назвою «neuralMatch», буде сканувати зображення перед їх завантаженням в iCloud.

Читати новину повністю 

* * *

Роботи і штучний інтелект

Мінігелікоптер Ingenuity перелетів у нове місце на Марсі

Мінігелікоптер Ingenuity здійснив вже 11-ий політ на Марсі у межах дослідницької місії Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США (NASA).

Зазначається, що Ingenuity перебував у повітрі впродовж 130,9 секунди і пролетів близько 380 метрів, перш ніж сісти у новому місці.

Читати новину повністю 

* * *

Китайський марсохід зробив нові світлини Червоної планети

Китайське національне космічне управління (CNSA) опублікувало нові зображення Червоної планети, зроблені марсоходом Zhurong.

Станом на 6 серпня 2021 року марсохід працював на поверхні Марса 82 марсіанські дні, а орбітальний апарат перебував на орбіті 379 днів. Вони в хорошому стані та функціонують належним чином.

Читати новину повністю 

* * *

Наука

Естонія розробила спрей, що захищає навіть від штаму Delta

Естонські вчені презентували спрей проти COVID-19 BioBlock, який захищає від інфікування різними штамами коронавірусу, в тому числі блокує широко поширений на сьогодні Delta-штам. 

"Разом з нашою командою ми постійно відстежуємо зміни у вірусі і проактивно тестуємо здатність назального спрею BioBlock нейтралізувати ті штами, які ще не набули широкого поширення", - уточнив директор компанії Icosagen, що займається генною інженерією, професор Март Устав-молодший.

Читати новину повністю 

* * *

Ядро Землі збільшується з одного боку швидше, ніж з іншого – науковці

Група вчених із Брістольського та Кембріджського університетів провела нове дослідження, в якому показала, що внутрішнє ядро нашої планети зі східного боку росте швидше, ніж із західного.

Вчені вважають, що дослідження допоможе дізнатися справжній вік внутрішнього ядра і хоч частково розгадати загадку про формування магнітного поля Землі.

Читати новину повністю 

* * *

У Китаї створили ультрафіолетову лампу, що вбиває коронавірус майже на 100%

Компанія HGC Technology Co. Ltd та Уханський промисловий інститут оптоелектроніки розробили ультрафіолетову лампу для очищення поверхонь, що ефективна проти нового коронавірусу на 99,99%.

У порівнянні з традиційними ртутними лампами-дезінфекторами новий пристрій має вищу ефективність, більш тривалий термін роботи (від 10 000 до 50 000 годин) і споживає менше енергії.

Читати новину повністю 

* * *

Автомобілі

BMW відкликає з китайського ринку автомобілі з проблемними подушками безпеки

Компанія BMW China Automotive Trading Ltd. відкликає з китайського ринку 8 097 автомобілів через проблеми з повітряними подушками безпеки.

У Державному управлінні з регулювання ринку КНР заявили, що відкликанню підлягають імпортні моделі 1 Series, 2 Series, 3 Series, 4 Series, 5 Series, X1, X3, X4, X5, X5 M, X6 і X6 Active Hybrid, вироблені в період з 17 лютого 2005 року по 27 серпня 2017 року, говориться в заяві вищезгаданого відомства.

Читати новину повністю 

* * *

До 8 годин без підзарядки: у США представили електротрактор

Американський стартап Solectrac представив електричний трактор e70N.

Трактор оснащено батареєю на 60 кіловат за годину. Загальна потужність транспортного засобу становить 70 кінських сил. Термін експлуатації - 80 тисяч годин.

Читати новину повністю 

* * *

Porsche представив спорткар за $620 тисяч

Німецька компанія Porsche представила новий автомобіль преміумкласу Porsche 911 GT2 RS Clubsport 25.

Компанія планує виготовити лише 30 екземплярів Porsche 911 GT2 RS Clubsport 25, з яких шість будуть відправлені до Сполучених Штатів.

Читати новину повністю 

Ще більше цікавих новин шукайте на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-