У справі Сущенка з грудня не відбувається жодних слідчих дій - Фейгін

У справі Сущенка з грудня не відбувається жодних слідчих дій - Фейгін

Оновлюється
Укрінформ
Власкора Укрінформу у Франції Романа Сущенка в порушення міжнародних правил затримали 30 вересня в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня йому було висунуто обвинувачення в "шпигунстві".

Хронологія останніх подій

Адвокат: Сущенку в СІЗО передали реєстр його листів – але не повний

 

07.03.2017 19:45

Марк Фейгін, адвокат незаконно затриманого у РФ журналіста Укрінформу Романа Сущенка, розповів про відповідь на запит його підзахисного про кількість і статус отриманих і відправлених листів.

Про це адвокат повідомив кореспондентові Укрінформу.

"У результаті поданої нами скарги Сущенку в СІЗО передали реєстр його листів (повний список вхідної-вихідної кореспонденції із зазначенням статусу - ред.), але тільки з грудня. Разом: йому надійшло 64 листи, з них передано в камеру - 18. Чому не віддали інших, не пояснюється. А всі 25 відправлених Романом з грудня листів надійшли на пошту", - сказав Фейгін.

Адвокат також уточнив, що його ділова поїздка в Київ закінчується, і в середу він вже буде в Москві.

Учасники «ПЕН-клубу» Кембриджа висловили підтримку Сущенку

07.03.2017 17:24

Учасники міжнародного об’єднання письменників «ПЕН-клуб» з англійського Кембриджа висловили підтримку незаконно ув’язненому в Москві журналістові Укрінформу Романові Сущенку.

На адресу Укрінформу надійшов лист від учасників Кембриджського ПЕНу Фібі Гамільтон Джоунс та Фібі Томсон.

«Ми чули про вашу роботу та шлемо вам нашу підтримку та солідарність», - йдеться у листі.

Раніше Романа Сущенка вітали представники «ПЕН-клубу» з Німеччини, Австралії, Данії, Швеції, а також поети, студенти Віденського університету.

До 8 Березня Сущенко відправив з десяток листівок

01.03.2017 18:40

Марк Фейгін, адвокат незаконно затриманого в РФ журналіста Укрінформу Романа Сущенка, отримав пояснення, чому до його підзахисного не доходить велика частина листів, а також розповів про інше листування Сущенка.

Про це він повідомив в інтерв'ю Укрінформу.

«До свого дня народження більшість листів Роман не отримав. Я з'ясовував, чому так відбувається? Мені сказали: нібито через те, що цензор, що займається листами, два тижні знаходився на лікарняному. До 8 Березня Роман написав з десяток листівок - жінкам зі своєї сім'ї, колегам, Ірині Геращенко. Сподіваюся, це усе пропустять» - сказав Фейгін.

У справі Сущенка з грудня не відбувається жодних слідчих дій - Фейгін

01.03.2017 18:20

Адвокат незаконно затриманого в РФ журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін стверджує, що у справі Сущенка з грудня не відбувається жодних слідчих дій.

Про це він повідомив в інтерв'ю Укрінформу. 

«У сенсі слідчих дій у справі Сущенка з грудня нічого не відбувається. Роман Сущенко просто перебуває під арештом. Ми як і раніше в очікуванні експертиз. Нам залишається тільки подавати клопотання, заяви», - сказав Фейгін.

Зокрема, адвокат подав нову заяву про можливість побачень: «Я це зробив вже утретє. Якщо врахувати заяви, подані Романом і консулом Брескаленком, то буде з десяток».

Кремль може використати "кейс Сущенка" під час виборів у Франції - Фейгін

01.03.2017 17:41

Кремль може використати справу незаконно затриманого в Росії журналіста Укрінформу Романа Сущенка під час передвиборчих перегонів у Франції.

Таку думку висловив адвокат журналіста Марк Фейгін в інтерв'ю кореспондентові Укрінформу.

"У Франції ситуація для Кремля помінялася докорінно. Раніше лідирували два комфортні для Москви кандидати. Тепер - Макрон, що відноситься до Кремля досить жорстко. Так що «кейс Сущенка» може бути одним з чинників впливу на ситуацію», - сказав Фейгін, відповідаючи на питання, чи може Кремль готувати інформаційний «виплеск» до квітневих виборів президента у Франції, враховуючи, що Сущенко - журналіст, акредитований в Парижі.

Адвокат також уточнив, що, за наявною у нього інформацією, в грудні 2016 року очікувалося вкидання по «справі Сущенка» на російському телеканалі НТВ. «Але у результаті нічого не сталося. Так і з французьким варіантом. Станеться - не станеться... Можливо, що завгодно», - резюмує адвокат.

Сущенка в СІЗО відвідав консул

28.02.2017 16:21

Адвокат незаконно затриманого журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін відвідав свого підзахисного в СІЗО і подав папери у його справі з нотаріально завіреним перекладом з української мови.

Про це він сказав в інтерв'ю кореспондентові Укрінформу.

"Минулого тижня в Росії були довгі вихідні, тому в СІЗО було важко потрапити. А сьогодні побував у Романа Сущенка. Він сидить з тим же співкамерником, відносини нормальні. Романові, нарешті, передали холодильник. Після мене його відвідав консул України Геннадій Брескаленко", - сказав Фейгін.

Адвокат також уточнив, що, як і планував раніше, подав папери, отримані з України і відхилені Слідчим управлінням ФСБ (довідка від ГУР МОУ, що Сущенко не проходив у них службу та свідоцтво про закінчення Романом Сущенком КНУ), тепер вже з нотаріально завіреним перекладом на російську.

Фейгін уточнив, що відмова у залученні даних паперів незаконна, оскільки згідно з договором про взаємну правову допомогу російські структури зобов'язані приймати їх на будь-якій мові і вже самостійно забезпечувати автентичний переклад.

Справа Сущенка: Фейгін підготував переклад довідки для ФСБ

24.02.2017 16:37

Адвокат незаконно затриманого журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін повідомив, що підготував нотаріально завірений переклад довідки Головного управління розвідки Міністерства оборони України про те, що Сущенко не є їх службовцем.

Про це Фейгін сказав кореспондентові Укрінформу.

"Минулого тижня розмовляв зі слідчим (Крековим - ред.) у справі Сущенка". За підсумками цієї розмови наступного тижня подам папери, отримані з України і відкинуті Слідчим управлінням ФСБ, тепер уже з нотаріально завіреним перекладом російською", - сказав Фейгін.

Він уточнив, що відмови в долученні паперів, отриманих з України, незаконні (в принципі, російські структури повинні приймати їх будь-якою мовою і вже самостійно забезпечувати автентичний переклад). У разі якщо подібна паритетність у взаємовідносинах порушуватиметься, адвокат вважає, що його підзахисний також може вимагати перекладача для продовження процесу.

Європі нагадали про злочини режиму Путіна та підтримали Сущенка

23.02.2017 15:15

У Брюсселі громадські активісти вимагали від європейських політиків рішучих дій у відповідь на агресію Росії та вимагали від кремлівського режиму звільнити журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Ініціаторами заходу виступили друзі України, що представляють Білорусько-Європейську асоціацію, яку підтримали українці та громадяни інших країн Європи, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

Учасники маніфестації вкотре нагадали європейським громадянам про небезпеку злочинного режиму у Кремлі, вимагали посилити антиросійські санкції, наголосивши на неприпустимості продовження прагматичної політики з РФ.

Активісти також підтримали протиправно ув’язненого у Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, вимагаючи звільнення українського журналіста, а також усіх політичних заручників путінського режиму.

20.02.2017 14:44Справа Сущенка: ФСБ не прийняла довідку з Міноборони України - адвокат

20.02.2017 14:44

Адвокат незаконно затриманого журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін повідомив, що Слідче управління ФСБ, яке веде справу, відмовилося залучати офіційну довідку Головного управління розвідки Міністерства оборони України про те, що Сущенко не є їх службовцем.

Про це він написав у Фейсбуці.

"Слідче управління ФСБ, яке веде справу українського журналіста Романа Сущенка, відмовилося залучати офіційну довідку ГУР МОУ про те, що Сущенко службу там не проходив. Це так справи ведуться в РФ. Адже суто процесуально намагаємося працювати. Все по КПК. Отже тільки міжнародний тиск і ходи. Решта - ілюзії", - пише Фейгін.

На Марш Нємцова, який відбудеться у центрі Москви 26 лютого, адвокат формує окрему колону, що вимагає припинення переслідувань українських політв'язнів.

Українсько-польська міжпарламентська група ухвалила заяву на підтримку Сущенка

17.02.2017 16:22

Українсько-польська міжпарламентська група закликала владу Росії негайно звільнити власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка та всіх громадян України, яких незаконно утримують у Росії. 

Про це йдеться у заяві, підписаній українськими та польськими членами групи в п'ятницю у Варшаві, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Ми, члени Польсько-української парламентської групи та Українсько-польської групи дружби, протестуємо проти незаконного утримання у Російській Федерації журналіста Національного інформаційного агентства України "Укрінформ" Романа Сущенка... Ми закликаємо владу Російської Федерації негайно звільнити Романа Сущенка та усіх громадян України, які незаконно утримуються в ізоляторах та в'язницях виключно з політичних причин”, - йдеться в заяві.

У зверненні зазначається, що Сущенко був затриманий у Москві відразу після прильоту, ФСБ висунула йому звинувачення у шпигунстві на користь Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Наголошується, що ГУР МОУ заперечує те, що Сущенко був його працівником. 

“Від того часу журналіст перебуває під арештом у Москві, йому чинять перешкоди у зустрічах з родиною, забороняють зустрічатися з православним священиком та не дозволяють читати українську пресу, хоча це суперечить статуту слідчого ізолятора”, - наголошується у заяві.

У документі також зазначається, що ФСБ не представила переконливих доказів нібито “шпигунської діяльності” журналіста, а тому є всі підстави стверджувати, що його переслідування має характер провокації і вписується у контекст політики цілеспрямованої дестабілізації України та залякування її громадян, яку Росія невпинно веде з 2014 року.

“Це є замахом на свободу слова та порушенням прав людини”, - констатується у документі. 

Заяву підписали 10 депутатів Верховної Ради України та Сейму Польщі.

Сущенка висунули на здобуття Всесвітньої премії ЮНЕСКО

16.02.2017 16:40

Національна спілка журналістів України висунула кандидатуру незаконно затриманого в Москві Романа Сущенка на здобуття Всесвітньої премії ЮНЕСКО - "Гільєрмо Кано за внесок у справу свободи преси".

Про це Укрінформу повідомив в.о. голови НСЖУ Сергій Томіленко. Коментуючи таке рішення, Томіленко сказав, що воно обумовлене тим, що "Роман Сущенко є зразком професійного журналіста, якого ув'язнили саме за відданість ідеалам справжньої журналістики".

За словами Томіленка, офіс ЮНЕСКО вже підтвердив отримання подання НСЖУ.

Рішення про лауреата цієї премії оголошується 3 травня - у Всесвітній день свободи преси, заснований ООН.

Фейгін: Нова суддя у "справі Сущенка" неприємно здивувала

14.02.2017 16:02

Адвокат незаконно затриманого журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін заявив, що суддя Юлія Комлева, яка вела сьогоднішнє засідання, вимагала викладати аргументи захисту занадто швидко та стисло.

Про це адвокат розповів кореспондентові Укрінформу.

"На сьогоднішньому засіданні ми вперше побачили суддю (Юлію - ред.) Комлеву і вона нас неприємно здивувала. З одного боку, вона говорила досить люб'язно. Але з іншого, вимагала викладати наші аргументи занадто швидко і стисло, що погано. Оскільки застенографована детальна аргументація важлива для подальших розглядів у цій справі", - сказав Фейгін.

По-перше, суддя Комлева, посилаючись на держтаємницю, проігнорувала запит про те, щоб засідання було відкритим. Але, як каже адвокат, цей аргумент недоречний, оскільки на засіданні йшлося тільки про процесуальні питання. По-друге, вона відмовила в наданні статусу громадського захисника консулу України Геннадію Брескаленку, хоча вже є прецедент, він вже виконував таку функцію в справах інших українських політв’язнів. По-третє, суддя також відмовила в зміні запобіжного заходу з утримання під вартою на "домашній арешт".

Всі три аргументи судді з останнього приводу також не виглядають переконливими. Знаходячись під домашнім арештом в готелі, що не має права екстериторіальності, Сущенко може бути під наглядом російських служб. Перебуваючи там, Сущенко не може "чинити тиск на свідків", точніше кажучи, на одного "свідка", що є у звинувачення. Сущенко також не може "знищити докази", оскільки всі так звані "докази" знаходяться в слідчому управлінні ФСБ, що готувало провокацію проти журналіста.

Фейгін, як і раніше, висловив упевненість у тому, що при всій важливості процесуальних моментів, головним у даній політично мотивованій справі буде політичний, міжнародний тиск на російську владу, міжнародне посередництво.

МЗС вимагає від російської влади припинити розправу над Сущенком

14.02.2017 14:57

МЗС України висловлює рішучий протест у зв’язку з рішенням Московського міськсуду залишити без змін постанову про продовження до 30 квітня терміну тримання під вартою Романа Сущенка, незаконно затриманого в РФ за сфальсифікованими обвинуваченнями.

Про це йдеться в коментарі відомства.

"Чергова відмова у повторно внесеному стороною захисту клопотанні про зміну запобіжного заходу на непов’язаний з триманням під вартою та проведення судових слухань у закритому режимі, а також відмова допустити українського консула до участі в судовому засіданні підтверджують упередженість російських судових органів під час розгляду справи щодо Романа Сущенка та її політичну вмотивованість", - зазначається у повідомленні.

У МЗС заявили, що психологічний тиск російських судів на Сущенка і політична доцільність у справі переконливо свідчать про її сфабрикований замовний характер.

"Міністерство закордонних справ України вимагає від російської влади негайно припинити розправу над громадянином України Романом Сущенком, звільнити його як безпідставно затриманого і забезпечити повернення в Україну", - наголосили у зовнішньополітичному відомстві.

Фейгін: Нова суддя у "справі Сущенка" неприємно здивувала

14.02.2017 14:27

Адвокат незаконно затриманого журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін заявив, що суддя Юлія Комлева, яка вела сьогоднішнє засідання, вимагала викладати аргументи захисту занадто швидко та стисло.

Про це адвокат розповів кореспондентові Укрінформу.

"На сьогоднішньому засіданні ми вперше побачили суддю (Юлію - ред.) Комлеву і вона нас неприємно здивувала. З одного боку, вона говорила досить люб'язно. Але з іншого, вимагала викладати наші аргументи занадто швидко і стисло, що погано. Оскільки застенографована детальна аргументація важлива для подальших розглядів у цій справі", - сказав Фейгін.

По-перше, суддя Комлева, посилаючись на держтаємницю, проігнорувала запит про те, щоб засідання було відкритим. Але, як каже адвокат, цей аргумент недоречний, оскільки на засіданні йшлося тільки про процесуальні питання. По-друге, вона відмовила в наданні статусу громадського захисника консулу України Геннадію Брескаленку, хоча вже є прецедент, він вже виконував таку функцію в справах інших українських політв’язнів. По-третє, суддя також відмовила в зміні запобіжного заходу з утримання під вартою на "домашній арешт".

Всі три аргументи судді з останнього приводу також не виглядають переконливими. Знаходячись під домашнім арештом в готелі, що не має права екстериторіальності, Сущенко може бути під наглядом російських служб. Перебуваючи там, Сущенко не може "чинити тиск на свідків", точніше кажучи, на одного "свідка", що є у звинувачення. Сущенко також не може "знищити докази", оскільки всі так звані "докази" знаходяться в слідчому управлінні ФСБ, що готувало провокацію проти журналіста.

Фейгін, як і раніше, висловив упевненість у тому, що при всій важливості процесуальних моментів, головним у даній політично мотивованій справі буде політичний, міжнародний тиск на російську владу, міжнародне посередництво.

Адвокат Сущенка: Жодних процесуальних дій у справі я не бачу

14.02.2017 14:10

Адвокат незаконно затриманого журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін заявив про відсутність процесуальних дій по справі Сущенка". За його словами, слідчий все ще чекає результатів експертиз.

Про це Фейгін повідомив кореспондентові Укрінформу.

"Жодних процесуальних дій по справі Сущенка" я не бачу. І я не розумію, чому не можна було відпустити його під домашній арешт. Яка може бути "вплив на свідків", якщо в цій справі фактично лише один свідок обвинувачення, близький знайомий Романа, його кум, з яким вони знайомі десь 28 років", - сказав Фейгін.

За словами адвоката, слідчий Креков пояснив відсутність руху в слідстві тим, що він все ще чекає на результати експертиз: комп'ютерно-технічної (Сущенко давно знаходився в оперативній розробці ФСБ, що готувала провокацію проти нього, за ним велося спостереження), експертизи про секретність. А психолого-психіатрична експертиза, про яку заявлялося раніше, так ще і не проводилася.

Московський суд відмовився відпустити Сущенка під домашній арешт - Фейгін

14.02.2017 11:02

Московський міський суд 14 лютого залишив без задоволення апеляційну скаргу адвоката Марка Фейгіна на продовження арешту Роману Сущенку, якого незаконно утримують під вартою в Росії.

Про це повідомив адвокат журналіста Марк Фейгін.

"Засідання з розгляду моєї скарги на продовження терміну утримання під вартою Сущенка завершено. Скарга залишена без задоволення", - написав він.

Сущенку знову не дозволили ні побачення з дружиною, ні дзвінки рідним - адвокат

13.02.2017 20:45

Незаконно затриманому в Росії журналісту Роману Сущенку не дозволили ні побачитися з дружиною, ні зателефонувати синові та матері.

Про це його адвокат Марк Фейгін повідомив кореспондентові Укрінформу після відвідування Сущенка в СІЗО.

"Був у СІЗО у мого підзахисного. Сущенко дізнався від мене і від консула України Геннадія Брескаленка, які в нас перспективи. Зрадів, дізнавшись, яких зусиль докладає українська влада для його звільнення. Але, на жаль, нам повідомили, що йому вкотре заборонено побачення з дружиною, дзвінки сину і матері. Однак ми будемо продовжувати наполягати на цьому", - сказав Фейгін.

Адвокат також зазначив, що журналіст "скромно, наскільки дозволяють умови СІЗО, відсвяткував день народження (8 лютого. - Ред.)", при цьому надісланий йому торт не пропустили.

Загалом, за словами Фейгіна, умови утримання Сущенка набагато кращі, ніж у деяких інших українських політв'язнів, наприклад у Євгена Панова та Андрія Захтея, затриманих за звинуваченням у підготовці "диверсій" в Криму, які знаходяться також в Лефортово.

"Хоча, з іншого боку, деякі питання вирішити не вдається. Так, холодильник йому (Сущенку. - Ред.) досі не переданий", - додав адвокат.

Фейгін: Будемо домагатися, щоб консул став громадським захисником Сущенка

13.02.2017 20:41

Адвокат Марк Фейгін, що захищає незаконно затриманого в Росії журналіста Укрінформу Романа Сущенка, заявив, що запропонує, щоб консул України в Москві Геннадій Брескаленко став громадським захисником по справі Сущенка.

Про це Фейгін повідомив кореспонденту Укрінформу.

"На засіданні суду у вівторок ми клопотатимемо про те, щоб згідно частини 2 ст. 49 КПК РФ в якості громадського захисника по справі Сущенка було допущено "іншу особу", консула України в Москві Геннадія Брескаленка", - сказав Фейгін.

За його словами, захист в Росії Романа Сущенка, громадянина України, консулом цієї країни, буде додатковою гарантією дотримання ексклюзивних прав його підзахисного.

На розгляді апеляційної скарги на подовження арешту Сущенка до 30 квітня, яке відбудеться 14 лютого в Мосміськсуді, адвокат Фейгін наполягатиме на зміні застережних заходів з утримання під вартою на домашньому арешті (у консульському готелі України в Москві, на яку не поширюється право дипломатичної недоторканності).

"Також ми клопотатимемо, щоб засідання у вівторок було відкритим. Усі посилання на держтаємницю в даному випадку мені здаються необрунтованими, оскільки в даному випадку розглядатимуться суто процесуальні питання", - уточнює адвокат.

Цензура не пропустила листи Сущенка до Порошенка, глави МЗС і консула - адвокат

13.02.2017 19:30

Цензура заборонила передавати із СІЗО листи незаконно затриманого в Росії журналіста Укрінформу Романа Сущенка українським державним діячам.

Про це його адвокат Марк Фейгін розповів кореспондентові Укрінформу після відвідання в СІЗО.

"Був сьогодні у СІЗО у Романа Сущенка. Дізнався, що цензура не пропустила його листи, відправлені звичайною поштою Президентові Петру Порошенку, главі МЗС Павлу Клімкіну й українському консулові в Москві Геннадієві Брескаленку. Я не дуже розумію, з яких причин це зроблено, а жодних пояснень мені не дають. На мій погляд, це обмежує права мого підзахисного", - сказав Фейгін.

Він також уточнив, що Сущенку в СІЗО «Лефортово» надходять сотні, а то й тисячі листів, проте йому передають тільки малу частину з них. «Цю проблему теж потрібно якось вирішувати. Очевидно, я скаржитимуся з цього приводу в Генпрокуратуру РФ. Подивимося, як там реагуватимуть», - резюмував адвокат.

Геращенко каже, що Росія вперто не бачить політики у справі Сущенка

13.02.2017 14:59

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко наголосила, що так звана російська Феміда не визнає, що справа незаконно заарештованого в РФ кореспондента Укрінформу Романа Сущенка має повністю політичне підгрунтя.

Про це вона заявила журналістам у Верховній Раді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Справа Романа Сущенка, колеги-журналіста, має повністю політичний відтінок, і очевидно, що в мене немає, як і у вас всіх, дорогі колеги-журналісти, припущення, що російська так звана Феміда може бути милосердною і правосудною і чесно визнати, що ця справа має повністю політичне підгрунтя та випустити Романа», - сказала Геращенко.

За її словами, очевидно, що Сущенко, як і інші заручники Кремля, схоплений для того, щоб поповнити лави українців, яких Росія утримує у своїх в'язницях, щоб шантажувати Україну і світ.

Захист Сущенка вимагатиме судових засідань у відкритому режимі

13.02.2017 13:31

Захист незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка наполягатиме на розгляді у Мосміськсуді апеляції на продовження арешту журналіста у відкритому режимі.

Про це адвокат Марк Фейгін повідомив у Facebook.

"Завтра, 14 лютого, о 10:20 у залі 327 Мосміськсуду відбудеться розгляд моєї апеляційної скарги на продовження арешту Романа Сущенка до 30 квітня 2017 року. Я знову клопотатиму про відкритий режим суду", - написав він.

Фейгін запросив ЗМІ та активістів на апеляцію у справі Сущенка

13.02.2017 11:42

Адвокат затриманого в Росії журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін нагадав, що у вівторок у Мосміськсуді відбудеться розгляд апеляційної скарги на продовження арешту Сущенка до 30 квітня.

Про це адвокат написав у своєму Twitter.

"Завтра, 14.02, о 10:20 у залі 327 Мосміськсуду відбудеться розгляд апеляційної скарги на продовження арешту Сущенка до 30 квітня. Приходьте", - пише Фейгін.

СКУ закликає посилити тиск на Росію для звільнення Сущенка та Семени

09.02.2017 18:16

СКУ закликає міжнародне співтовариство, включно з правозахисними організаціями та журналістами у всьому світі, посилити тиск на Росію для звільнення незаконно заарештованих російськими владними структурами українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени .

Про це повідомляється на сайті СКУ.

«Світовий конгрес українців закликає міжнародну спільноту посилити тиск на Російську Федерацію для негайного звільнення незаконно заарештованих українських журналістів Романа Сущенка і Миколи Семени, які є жертвами гібридної війни Російської Федерації проти України», - заявив президент СКУ Евген Чолій.

Арешт Сущенка: московський суд 14 лютого розгляне апеляцію

08.02.2017 17:24

Мосміськсуд 14 лютого перевірить законність продовження арешту журналістові Укрінформу Романові Сущенку, незаконно затриманому в Москві.

Про це повідомила ТАСС прес-секретар Лефортівського районного суду Катерина Краснова.

"Апеляційна скарга на рішення суду про продовження Сущенку терміну утримання під вартою призначена на 14 лютого в Мосміськсуді", - сказала прес-секретар.

Сущенко написав листа Порошенку: Розумію, що мій арешт має політичні цілі

08.02.2017 16:36

Незаконно заарештований в РФ журналіст Укрінформу Роман Сущенко написав зворушливого листа до Президента Петра Порошенка.

Про це повідомив у Фейсбуці прес-секретар глави держави Святослав Цеголко, оприлюднивши фото листа.

Порошенко зустрівся з дружиною і дітьми Сущенка

08.02.2017 16.11

У день народження журналіста Укрінформу Романа Сущенка Президент Петро Порошенко зустрівся з його дружиною Анжелою та дітьми Юлією і Максимом.

Про це повідомив у Твіттері прес-секретар Президента України Святослав Цеголко.

«У день народження журналіста Романа Сущенка Президент зустрівся з його дружиною і дітьми. Україна зробить все, щоб тебе визволити, Романе», - зазначив він.

"Сьогодні день народження вашого чоловіка, батька пана Романа. Дуже сильного і дуже шанованого українця, який зараз відомий кожному. Наша з вами зустріч – це маленьке вітання йому – і привітання з днем народження, і повідомлення, що ми пам’ятаємо про нього", - сказав Глава держави.

Порошенко наголосив, що і він, як Президент, і уряд, і Міністерство закордонних справ за його дорученням роблять все можливе задля якнайшвидшого повернення Романа додому. "Робимо все можливе, щоб він скоріше повернувся із "застінків КДБ", куди його абсолютно несправедливо запроторила російська влада, скоріше повернувся до нас в Україну, де його чекає Максим, Юля, чекає дружина і чекають всі українці, чекаю я, як Президент України", - сказав він.

8 ЛЮТОГО - ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ РОМАНА СУЩЕНКА. Хто і як вітав журналіста - читайте тут.

Європейські колеги Сущенка вимагають негайного звільнення журналіста

07.02.2017 17:47

Порушення прав людини у Росії, яка незаконно ув’язнює українських громадян, залишається у центрі уваги європейської преси. Про це йдеться у публікації брюссельського видання EU Today "Журналісти Європи вимагають негайного звільнення Романа Сущенка".

"Восьмого лютого український журналіст Роман Сущенко відзначить свій день народження у горезвісному Лефортовському слідчому ізоляторі у Москві. Заарештований за сфабрикованими обвинуваченнями у "шпигунстві" 30 вересня 2016 року, він, без судового розгляду, залишатиметься у в’язниці щонайменше до 30 квітня 2017 року. Можливо, й довше", - зазначається в публікації.

Видання наголошує, що ситуація із Сущенком викликала зростання занепокоєння в Європі відносно дій Росії, зокрема у ставленні до свободи медіа.

EU Today нагадує, що на захист кореспондента Укрінформу у Парижі Романа Сущенка виступили Міжнародна і Європейська федерації журналістів (IFJ та EFJ), Асоціація польських журналістів (SDP).

Климпуш-Цинцадзе про звільнення Сущенка: треба стукати у кожні двері

07.02.2017 17:29

Лише консолідація усіх можливих зусиль та постійне нагадування про українських політичних в’язнів, протиправно утримуваних в Росії, і зокрема про журналіста Укрінформу Романа Сущенка, можуть сприяти їхньому звільненню.

Про це у коментарі власному кореспонденту Укрінформу у Брюсселі заявила віце-прем’єр-міністр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

«Необхідно продовжувати на усіх рівнях порушувати це питання. Кожний, хто має можливість піднімати це питання, повинен пам’ятати прізвища усіх незаконно ув’язнених в Росії українців, знати їхні справи, «обвинувачення», які їм висуваються. Це сприятиме посиленню аргументації у процесі підтримки і Сенцова, і Кольченка, і Сущенка та усіх інших наших громадян», - наголосила Климпуш-Цинцадзе.

Вона зазначила, що треба «руйнувати цю скелю, стукати у кожні двері», щоб здобути результат.

Сущенко написав генсеку РЄ: Хочу виховувати сина і працювати

06.02.2017 20:36

Сьогодні генеральному секретареві Ради Європи Торбйорну Ягланду був переданий лист від журналіста Укрінформу Романа Сущенка, незаконно ув’язненого в Росії. Про це повідомляється на сайті Постійного представництва України при РЄ.

У диппредставництві зазначили, що Сущенко написав листа безпосередньо з Лефортово й, оскільки відповідно до правил слідчого ізолятора писати листи можна лише російською мовою, тож до Ради Європи був переданий переклад листа англійською.

«Повністю поділяючи європейські цінності, в основі яких знаходяться свобода і життя людини, я звертаюся до Вас з особистим проханням взяти участь у моїй долі. Пане Торбйорн Ягланд, мої очікування і величезне бажання бачити як дорослішає мій дев’ятирічний син Максим, виховувати його і повернутися до журналістської роботи дуже великі у цьому році», - зазначив Роман Сущенко у листі.

Передаючи листа, постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба наголосив, що звільнення українських політичних в'язнів, яких Москва незаконно тримає в окупованому Криму та в Росії, має бути одним з пріоритетів Ради Європи як правозахисної організації.

Донька Сущенка зачитала лист батька до співвітчизників

06.02.2017 18:30

Донька незаконно заарештованого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка Юлія на презентації фільму UA/TV "В'язні Кремля" зачитала лист батька, адресований Президенту, дипломатам, парламентаріям, колегам, друзям та рідним.

"Час, проведений у в’язниці, дозволив критично осмислити буття, оцінити реальність та добре подумати над майбутнім. Уривчасті крихти інформації з волі подарували іскру надії, а згодом - зустрічі з адвокатом та нашим консулом. Візити правозахисників та відверті листи небайдужих людей посилили це відчуття", - пише Сущенко.

"В'язнів Кремля" має побачити якомога більше європейських колег - Геращенко

06.02.2017 17:00

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко наголосила, що презентований сьогодні фільм "В'язні Кремля", присвячений незаконно заарештованому в РФ журналісту Укрінформу Роману Сущенку, має побачити якомога більше європейських колег. Про це вона написала у Facebook.

Клімкін: Ув'язнення Сущенка - це чиста політика для Росії

06.02.2017 15:46

Незаконне утримування в Лефортовському СІЗО власкора Укрінформу у Франції Романа Сущенка – лише один із важелів, які Кремль використовує для тиску на Україну і світ.

"Це чиста політика для Росії, це насправді навіть поза межами політики. Це просто певний важіль для тиску на нас, на світове співтовариство, певна гра навколо людей для країни, для якої люди насправді нічого не варті. Це просто свідчить про те, що реального успіху ми можемо досягти шляхом наших скоординованих зусиль", - заявив голова МЗС Павло Клімкін під час презентації фільму "В'язні Кремля" у Києві.

Давно вже зрозуміло, що у сфабрикованих ФСБ звинуваченнях проти Романа Сущенка годі шукати здорового глузду – це визнають представники міжнародних організацій й політики світового рівня, й лише Москва, як та м’ясорубка (все одно, що молоти, аби не заіржавіти) продовжує демонструвати "невпинне "правосуддя"…

Інформацію про попередній розвиток подій читайте тут.

***

Нагадаємо, суд в Москві продовжив термін перебування журналіста під вартою до 30 квітня 2017 року. 

Роман Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-