Ключ до звільнення Сущенка лежить у Кремлі - Ірина Геращенко

Ключ до звільнення Сущенка лежить у Кремлі - Ірина Геращенко

Оновлюється
Укрінформ
Попри те, що звільнення кореспондента Укрінформу у Парижі Романа Сущенка із російської в’язниці вимагає вже ПАРЄ у резолюції "Напади на журналістів та свобода ЗМІ в Європі", московська "феміда" знову продовжила бранцю термін арешту.

Адвокат Марк Фейгін називає рішення московського суду "черговим", глава Мінінформу Юрій Стець - неповагою рішень міжнародних організацій, МЗС України протестує, ГУР Міноборони офіційно заявляє, що Сущенко ніколи не працював в розвідці, а Москва й далі вдає, що все це стосується якогось "іншого Сущенка".

Раніше Роман розповів, як попався на підставу ФСБ, – його піймали на «невинне» прохання привезти у Париж і передати диск із якимось записом, нібито, іншому українському журналісту. На думку секретаря РНБО України, російські спецслужби хотіли завербувати Романа Сущенка, однак той відмовився, після чого йому організували підставу і посадили до в’язниці за надуманим обвинуваченням.

Інформацію про попередній розвиток подій читайте тут.

Донька Сущенка зачитала лист батька до співвітчизників

06.02.2017 18:30

Донька незаконно заарештованого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка Юлія на презентації фільму UA/TV "В'язні Кремля" зачитала лист батька, адресований Президенту, дипломатам, парламентаріям, колегам, друзям та рідним.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, у листі журналіст запевняє, шок вже минув і на зміну йому прийшли спокій та впевненість.

"Час, проведений у в’язниці, дозволив критично осмислити буття, оцінити реальність та добре подумати над майбутнім. Уривчасті крихти інформації з волі подарували іскру надії, а згодом - зустрічі з адвокатом та нашим консулом. Візити правозахисників та відверті листи небайдужих людей посилили це відчуття", - пише Сущенко.

"В'язнів Кремля" має побачити якомога більше європейських колег - Геращенко

06.02.2017 17:00

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко наголосила, що презентований сьогодні фільм "В'язні Кремля", присвячений незаконно заарештованому в РФ журналісту Укрінформу Роману Сущенку, має побачити якомога більше європейських колег. Про це вона написала у Facebook.

"Сьогодні послам країн ЄС було презентовано фільм "В'язні Кремля", підготовлений за ініціативи Мінінформації і " Укрінформу", де працює наш Роман. Дуже своєчасна і правильна ініціатива, тепер важливо, щоб цей фільм побачило якомога більше наших європейських колег", - написала Геращенко.

Вона додала, що дуже потрібно, "щоб світ більше знав про українців-політв'язнів".

Гендиректор Укрінформу: Слабка реакція на арешт Сущенка - "зелене світло" агресії РФ

06.02.2017 16:29

Світ не має права на слабку реакцію по відношенню до Росії, що незаконно ув'язнила журналіста Укрінформу Романа Сущенка, оскільки насправді йдеться про залякування всіх журналістів, не лояльних до політики і дій Кремля. 

Таке переконання висловив генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко під час сьогоднішньої презентації фільму "В'язні Кремля", присвяченого Сущенку. 

"Чому незаконний арешт Романа - це справа не лише його родини і Укрінформу, де він працював? Тому, що кожного разу такими арештами Росія випробовує, як далеко вона може зайти в своїх агресивних намірах і своїх діях. І слабка реакція України і світу на це означала б "зелене світло" для таких дій Росії. Особливо по відношенню до журналіста, акредитованого при країнах ЄС. Означала б залякування всіх журналістів, незалежно від громадянства, хто критикує Росію, хто піддає критиці дії Кремля. І тому ми не маємо права на таку слабку реакцію", - наголосив Харченко.

Водночас він зазначив, що сьогоднішні об'єднані зусилля української влади, українського громадянського суспільства і міжнародної спільноти дають впевненість у тому, що можна домогтися звільнення Сущенка. 

Для Росії політв'язні є важелем тиску на Україну і світ - Клімкін

06.02.2017 15:46

Тема політичних в'язнів для Росії є важелем тиску на Україну і світ. Для нас же важливі люди, а не політичні схеми, і ми будемо боротися за кожного до кінця.

На цьому наголосив міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час сьогоднішньої презентації фільму "В'язні Кремля" про заарештованого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка. 

"Це чиста політика для Росії, це насправді навіть поза межами політики. Це просто певний важіль для тиску на нас, на світове співтовариство, певна гра навколо людей для країни, для якої люди насправді нічого не варті. Це просто свідчить про те, що реального успіху ми можемо досягти шляхом наших скоординованих зусиль", - підкреслив Павло Клімкін.

Стець: Україна докладає максимум зусиль, щоб Сущенко повернувся на Батьківщину

06.02.2017 15:28

У Києві, в Клубі Кабінету міністрів України відбулася презентація фільму UA|TV "В'язні Кремля", присвяченого незаконно заарештованому в Російській Федерації українському журналісту Роману Сущенку.

Подивитися його прийшли представники дипломатичного корпусу та міжнародних організацій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначила перший заступник Голови Верховної Ради, уповноважений Президента з мирного вирішення конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко, захід проводиться до дня народження журналіста – 8 лютого.

"У Романа скоро день народження... Я особисто знаю Романа. Це прекрасний журналіст, який багато робив і робить, щоб ми усвідомлювали, що українська журналістика сильна професія. Не було такого заходу за останні кілька років у Франції, в Парижі, який би не висвітлював Роман. Я пишаються тим, що знаю цю мужню людину", - підкреслила Ірина Геращенко.

Міністр інформаційної політики Юрій Стець, у свою чергу, заявив, що українська сторона докладає максимум зусиль, щоб журналіст Сущенко повернувся на Батьківщину. "Скільки у мене буде здоров'я та сил, я буду боротися за те, щоб Роман був разом із сім'єю", - запевнив Стець.

Ірина Геращенко: Ми поки не знаємо дати звільнення Сущенка

06.02.2017 14:42

Кореспондент Укрінформу Роман Сущенко, якого незаконно ув'язнено в Російській Федерації, є високопрофесійним журналістом, який багато робить, щоб показати, що журналістика - це сильна професія.

На цьому наголосила під час презентації фільму «В'язні Кремля» перший заступник Голови Верховної Ради, уповноважений Президента з мирного вирішення конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У Романа скоро день народження... Я особисто знаю Романа. Це прекрасний журналіст, який багато робив і робить, щоб ми усвідомлювали, що українська журналістика сильна професія. Не було такого заходу за останні кілька років у Франції, в Парижі, який би не висвітлював Роман. Я пишаються тим, що знаю цю мужню людину», - підкреслила Ірина Геращенко.

Водночас вона наголосила, що велика відповідальність сьогодні лежить на Укрінформі, який Роман представляє.

«Він сподівається на те, що поки він там, ви підтримаєте його родину. Це для всіх нас задача, але для вас вона найбільша... Це наша задача - влади і рідного колективу - щоб він знав, що тили закриті. Це ми зробимо, а Романа ми обов'язково звільнимо. Єдине, що в цю хвилину ми не знаємо цієї щасливої дати, коли він зможе обійняти свою родину», - звернулася вона до представників інформаційного агентства.

Долю Сущенка вирішать політичні переговори, але боротися треба - Фейгін

06.02.2017 14:24

Доля журналіста Укрінформу Романа Сущенка, незаконно заарештованого в Москві, буде вирішена в результаті політичних переговорів.

Про це у понеділок на презентації фільму UA/TV "В'язні Кремля", присвяченого Сущенку, сказав його адвокат Марк Фейгін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми не маємо ілюзій, бо доля Романа буде вирішена в результаті політичних переговорів. В Росії дійсно відсутнє правосуддя, воно контролюється політичною владою, і ми не розраховуємо на те, що суд звільнить Романа. Його звільнить міжнародний тиск, послідовний та постійний, який в кінцевому результаті звільнить і саму Україну", - сказав Фейгін.

За його словами, нині як для долі Сущенка, так і для долі усієї Української держави вирішальним чинником є міжнародна підтримка.

"Але українське суспільство зобов'язане пам'ятати про тих співвітчизників, які, як і Роман Сущенко, ув'язнені. Роман, який сидить у Лефортівській тюрмі, - це людина яка захищає українців тут, в Авдіївці, Криму і так далі. Бо усе це дуже тісно пов'язано, і розуміння цього дає сили суспільству, щоб продовжити свою боротьбу", - наголосив Фейгін.

За його словами, все, що відбувається із Сущенком, - це результат відносин між двома сусідніми державами. "Агресивна політика РФ проявляє себе, зокрема, й у тому, що з'явилися політичні в'язні (а це кілька десятків людей), які є заручниками, певним матеріалом для обміну для влади в РФ, щоб домагатися своїх цілей", - додав правозахисник.

Ключ до звільнення Сущенка лежить у Кремлі - Ірина Геращенко

06.02.2017 14:09

Ключ для звільнення кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, якого незаконно ув'язнено в Росії, лежить у Кремлі. І потрібен спільний тиск на Росію України і її міжнародних партнерів для його звільнення.

На цьому наголосила під час презентації фільму "В'язні Кремля" перший заступник голови Верховної Ради, уповноважений Президента з мирного вирішення конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ключ від в'язниці, чи тієї, де сидить Роман в Лефортово, чи це Сибір, де знаходяться сьогодні українці Сенцов і Кольченко, чи це наші герої, які знаходяться в Макіївській колонії, знаходиться в Кремлі", - підкреслила Ірина Геращенко.

Вона зазначила, що для того, щоб витягти наших в'язнів якнайшвидше, потрібен тиск на Росію, потрібна солідарність зусиль всіх, хто долучений до цих перемовин, а це дипломати, Мінська група, СБУ і наші міжнародні партнери.

Водночас Геращенко наголосила, що немає жодних міжнародних зустрічей, перемовин Президента, де б не ставилася тема політв'язнів.

"Як пріоритетні ставляться 2 питання: це безпека, вимога від РФ припинити обстріли українців. І друга вимога - перестати вбивати їх по тюрмах", - сказала вона.

Війну на Донбасі можуть закінчити лише дипломати - Стець

06.02.2017 14:15

Покласти край Російській агресії щодо України можна лише дипломатичним шляхом.

Про це на презентації фільму UA|TV "В'язні Кремля", присвяченого незаконно заарештованому в Російській Федерації українському журналістові Роману Сущенку, сказав міністр інформаційної політики Юрій Стець, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я чітко розумію, що ця війна може закінчитися лише дипломатичним шляхом. Будь-яка війна закінчується. Але я б дуже хотів, щоб світові лідери щодня у своїх промовах згадували про долю наших політв'язнів, щоб ми могли зробити так, аби усі ці люди повернулися в Україну", - сказав Стець.

Він зазначив, що українська влада докладає максимум зусиль для того, щоб кількість українських політв'язнів була якомога меншою.

Міністр наголосив, що міжнародні партнери України, європейські дипломати допомагають нашій державі у цьому.

"Скільки у мене буде здоров'я та сил, я буду боротися за те, щоб Роман був разом із сім'єю", - запевнив Стець, говорячи про кореспондента Укрінформу Романа Сущенка.

Кулеба передав генсеку Ради Європи лист від Сущенка

06.02.2017 12:24

Постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба повідомив, що передав генеральному секретареві листа від незаконно затриманого у Москві журналіста "Укрінформу" Романа Сущенка.

Про це він написав на своїй сторінці у Twitter.

"Передав Генсеку Ради Європи листа від Р.Сущенка, надісланого з Лефортово. Наголосив, що звільнення українських політв'язнів має бути пріоритетом РЄ", - зазначив Кулеба.

Мінінформ починає в Twitter онлайн-обговорення звільнення Сущенка

06.02.2017 11:30

Міністерство інформаційної політики сьогодні опівдні розпочинає онлайн-обговорення у Twitter, аби винести проблему незаконного ув'язнення українців на міжнародний рівень і спонукати світову спільноту до діалогу.

Про це йдеться на сторінці МІП у Facebook.

"Сьогодні опівдні запрошуємо долучитися до онлайн-обговорення у Twitter. Для цього пиши свої думки та запитання, використовуючи хештег #FreeSushchenko ... Цей захід проводимо, аби винести проблему незаконного ув'язнення українців на міжнародний рівень і спонукати світову спільноту до діалогу", - йдеться у повідомленні.

Фільм "В'язні Кремля" у Києві покажуть завтра до дня народження Сущенка

05.02.2017 10:00

У понеділок, 6 лютого, в Києві представникам дипломатичного корпусу та міжнародних організацій презентують документальний фільм «В'язні Кремля», присвячений незаконно заарештованому в Російській Федерації кореспонденту агентства "Укрінформ" Роману Сущенку.

Захід, який проходитиме в Клубі Кабінету Міністрів України, приурочений до дня народження журналіста – 8 лютого, повідомляє прес-служба Мінінформполітики України.

Крім фільму «В'язні Кремля», який був знятий телеканалом UAITV, в Клубі КМУ буде представлено виставку фотографій Сущенка, зроблених ним під час роботи власним кореспондентом «Укрінформу» у Франції у 2010-2016 роках.

На заході будуть присутні родина журналіста та його адвокат Марк Фейгін.

 Організатори заходу: Міністерство інформаційної політики України, Міністерство закордонних справ України, ІА «Укрінформ».

Відкриють презентацію міністр інформаційної політики України Юрій Стець, міністр закордонних справ України Павло Клімкін, генеральний директор "Укрінформу" Олександр Харченко.

 Виступити зі словами підтримки на адресу Сущенка запрошено представників міжнародних організацій в Україні, Уповноваженого Президента з мирного вирішення конфлікту на Донбасі Ірину Геращенко, а також голову Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторію Сюмар.

У цей день Студрада при Міністерстві інформаційної політики України запланувала Twitter-шторм. Під час заходу регламентовано працюватиме онлайн Twitter -конференція. Студенти за хештегом #FreeSushchenko повідомлятимуть у Twitter найважливіше.

Відкриття виставки - о 13:00 у Клубі Кабінету Міністрів України (м. Київ, вул. Інститутська, 7).

Польські журналісти закликають Кремль негайно звільнити Сущенка

ЗАЯВА 03.02.2017 17:01

Асоціація польських журналістів (SDP) закликала владу Росії зняти звинувачення з власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка і негайно звільнити його.

Про це йдеться в опублікованій у п’ятницю заяві Асоціації.

“Керівництво Асоціації польських журналістів закликає російську владу зняти звинувачення з українського журналіста Романа Сущенка і здійснити кроки щодо його негайного звільнення”,- йдеться в документі.

Ар’єв: Немає потужного меседжа від світу щодо звільнення Сущенка та Сенцова

03.02.2017 11:28

Голова Комітету ПАРЄ з питань науки, освіти і медіа Володимир Ар'єв вважає, що міжнародні організації недостатньо приділяють увагу питанням звільнення журналіста Романа Сущенка та режисера Олега Сенцова.

Про це він заявив сьогодні на міжнародній конференції «Безпека журналістів як обов'язкова умова для вільних ЗМІ: свобода слова і громадський порядок», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На жаль, міжнародні структури практично не роблять заяв і практично не зважають на ситуацію на окупованих територіях та в Росії. Для мене це є абсолютно неприйнятним. Зокрема, це стосується ситуації з Олегом Сенцовим та Романом Сущенком. В принципі немає потужного меседжа від світової спільноти щодо їх звільнення», - наголосив Ар'єв.

Фільм "В'язні Кремля" у Києві покажуть до дня народження Сущенка

02.02.2017 17:30

У клубі Кабінету міністрів України для представників дипломатичного корпусу та міжнародних організацій 6 лютого о 13:00 відбудеться презентація фільму UA/TV "В'язні Кремля", присвяченого незаконно заарештованому в Росії журналісту Укрінформу Роману Сущенку.

Про це повідомляє прес-служба Мінінформполітики.

"Захід проводиться до дня народження журналіста - 8 лютого. Під час презентації також можна буде переглянути виставку фотографій Романа, зроблених ним під час його роботи власним кореспондентом державного інформаційного агентства "Укрінформ" у Франції", - зазначається у повідомленні.

На заході також будуть присутні родина журналіста та його адвокат Марк Фейгін.

Організатори заходу: Міністерство інформаційної політики України, Міністерство закордонних справ України, ІА "Укрінформ".

Також повідомляється, що цього дня студрада при Міністерстві інформаційної політики України запланувала Twitter-шторм.

"Під час заходу регламентовано працюватиме онлайн Twitter-конференція. Студенти за хештегом #FreeSushchenko повідомлятимуть у Twitter найважливіше. Закликаємо всіх приєднатися до Twitter-шторму, аби підняти це питання в топ-теми!" - зазначається у повідомленні.

Відкриють презентацію перші особи відомств-організаторів: міністр інформаційної політики України Юрій Стець, міністр закордонних справ України Павло Клімкін, генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко.

Планується, що зі словами підтримки Романові Сущенку виступлять представники міжнародних організацій в Україні, уповноважений Президента з мирного вирішення конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко, а також голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар.

Міжнародна і Європейська федерації журналістів вимагають звільнити Сущенка й Семену

27.01.2017 19:42

Дві впливових міжнародних медіа-організації - Міжнародна і Європейська федерації журналістів - приєднались до закликів негайно звільнити представників українських ЗМІ Романа Сущенка і Миколу Семену, які незаконно ув'язнені в Росії.

Про це йдеться в спільній заяві організацій, оприлюдненій в п'ятницю, передає Укрінформ.

"Українські журналісти Микола Семена й Роман Сущенко кинуті до в'язниці зі звинуваченнями з боку російської влади у сепаратизмі й шпигунстві, відповідно. Міжнародна і Європейська федерації журналістів (IFJ та EFJ) разом з іншими організаціями із захисту прав людини закликають зняти ці звинувачення негайно", - йдеться в поширеній заяві.

IFJ та EFJ приєдналися до закликів своїх українських філій, Незалежної медіа-профспілки України (НМПУ) та Національної спілки журналістів України (НСЖУ), "щоб засудити переслідування незалежних ЗМІ і журналістів, які виступають з критикою на адресу російської влади, особливо в анексованому Росією Криму". При цьому підкреслюється, що обидва ув'язнених представника українських медіа - Роман Сущенко і Микола Семена є членами НСЖУ.

У заяві нагадується, що 20 січня незалежний журналіст Радіо Свобода Микола Семена був офіційно звинувачений у "закликах до дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації". Це стало наслідком публікації, яку він оприлюднив у вересні 2015 року проти російської окупації Кримського півострова. Дата суду над ним досі не встановлена. Йому загрожує до п'яти років ув'язнення. НМПУ і НСЖУ наполягають на тому, що ці звинувачення сфабриковані.

24 січня ПАРЄ і ОБСЄ також засудили переслідування журналіста Семени та закликали російську владу скасувати звинувачення. Адвокат Семени Еміль Кубердінов був затриманий 26 січня та допитаний ФСБ за підозрою в "розповсюдженні екстремістських матеріалів".

Проти Миколи Семени було порушено кримінальну справу у квітні 2016 року, нагадується в заяві. Міжнародна федерація журналістів закликала російську владу дозволити йому поїхати до Києва для термінового лікування травми хребта. Репортер також страждає від серцевих проблем, і через те, що він не отримує належного лікування, ризики зростають.

Крім того, Лефортовський районний суд Москви продовжив термін до 30 квітня досудового утримання під вартою для Романа Сущенка, журналіста Укрінформу, йдеться у спільній заяві. Сущенко, який з 2010 року є власним кореспондентом Укрінформу у Франції, був заарештований в Москві 30 вересня під час приватного візиту та звинувачений у шпигунстві, що він заперечує.

"Роман - шанований професійний журналіст із потужною репутацією, - наводиться в цьому зв'язку заява в.о. голови НСЖУ Сергія Томіленка, який також підкреслив абсурдність "шпигунської" справи проти Сущенка.

У цьому зв'язку президент Міжнародної федерації журналістів Філіп Ляруш заявив: "Ми закликаємо міжнародне співтовариство приєднатися до нас і наших партнерів у заклику щодо негайного скасування сфабрикованих звинувачень проти цих двох журналістів". Він засудив кампанію переслідування репортерів і ЗМІ, які заважають поширенню незалежної інформації для громадян. Він також закликав російську владу в терміновому порядку надати дозвіл Миколі Семені лікуватися в Києві.

Президент Європейської федерації журналістів Могенс Блічер Б'єрегард, зі свого боку, наголосив: "Це не вперше, коли ми висловлюємо занепокоєння з приводу справи Миколи Семени. Його переслідування, як здається, є частиною величезного російського наступу на незалежні ЗМІ в Криму. Ми закликаємо російську владу припинити примушувати замовкнути журналістів у Криму".

Адвокат оскаржив продовження арешту Сущенка

27.01.2017 17:39

Марк Фейгін, адвокат собкора Укрінформу Романа Сущенка, незаконно затриманого у Москві, оскаржив винесене в середу рішення про продовження утримання під вартою його підзахисного.

Про це він написав у Фейсбуці.

"Сьогодні я подав скаргу на рішення Лефортовського районного суду СУ ФСБ, що задовольнив клопотання про продовження терміну утримання під вартою мого підзахисного, українського журналіста Романа Сущенка до 30 квітня 2017 року. Тепер чекатимемо на призначення дати розгляду апеляційної скарги у Мосміськсуді", - пише Фейгін.

Сущенку в СІЗО не дають читати українську пресу

26.01.2017 11:58

Незаконно затриманий в РФ журналіст Укрінформу Роман Сущенко не отримує української преси, незважаючи на те що вона представлена в підписному каталозі друкованих ЗМІ в "Лефортово" і він оформив на неї замовлення.

Про це журналіст написав своїм рідним. 

За словами Сущенка, він замовив як російські видання, так і одне українське - "Дзеркало тижня" російською мовою, яке можна виписати за передоплатою. Проте не отримав жодного номера минулого року.

"Арештанти можуть підписатися на це видання, але ось отримати його ніяк не можуть", - написав Сущенко.

Справа Сущенка: суд відмовився приймати документ українською - адвокат

25.01.2017 18:20

Марк Фейгін, адвокат власкора Укрінформу Романа Сущенка, незаконно затриманого в Москві, повідомив, що суд відмовився приймати лист від ГУР МОУ, в якому заявлено, що Сущенко не є їх співробітником.

Про це він розповів кореспондентові Укрінформу.

"Документ від ГУР МОУ, в якому чітко сказано, що Роман Сущенко не є їх співробітником, суд сьогодні не прийняв, мотивуючи тим, що документ українською мовою. Нагадаю, що у випадку з Савченко ситуація була з точністю навпаки - не приймали через те, що документ не українською", - сказав Фейгін.

Він також уточнив, що слідчий, який веде справу, взяв цей документ до розгляду.

Раніше адвокат протестував у зв'язку з тим, що йому відмовили в залученні своїх експертів при проведенні призначених експертиз.

Адвокат Сущенка: Рішення про продовження арешту - "чергове". Будемо оскаржувати

25.01.2017 18:14

Марк Фейгін, адвокат власкора Укрінформу Романа Сущенка, незаконно затриманого в Москві, заявив, що він буде оскаржувати ухвалене сьогодні рішення про продовження тримання під вартою його підзахисного.

Про це він сказав кореспондентові Укрінформу.

"Звичайно, це рішення (про продовження на три місяці тримання під вартою - ред.) було очікуване, "чергове". Але я у будь-якому разі вважаю наше клопотання про зміну запобіжного заходу на домашній арешт обгрунтованим і буду оскаржувати сьогоднішнє рішення суду", - сказав Фейгін.

Фейгін сказав, коли будуть результати експертиз у справі Сущенка

25.01.2017 18:11

Марк Фейгін, адвокат собкора Укрінформу Романа Сущенка, незаконно затриманого у Москві, повідомив, що наступного тижня стануть відомі результати експертиз, призначених слідством.

Про це він розповів кореспонденту Укрінформу.

"Нарешті з'явилася новина щодо перебігу слідства. Нам повідомили, що наступного тижня нас ознайомлять з результатами експертиз. Яких саме – поки що не уточнили", - сказав Фейгін.

Раніше адвокат протестував у зв'язку з тим, що йому відмовили у залученні своїх експертів при проведенні призначених експертиз.

Стець назвав подовження арешту Сущенка зневагою до рішень міжнародних організацій

25.01.2017 18:04

Подовження московським судом терміну арешту кореспондента Укрінформу Романа Сущенка на три місяці свідчить про зневагу з боку Росії до рішень міжнародних організацій. 

Про це заявив у середу міністр інформаційної політики Юрій Стець, повідомляє прес-служба міністерства.

"Сьогодні в Москві продовжили арешт нашого журналіста ІА "Укрінформ" Романа Сущенка ще на три місяці. Це означає, що нам дають чітко зрозуміти: ані думка міжнародних правозахисних організації, ані їхні правові резолюції не впливають на рішення РФ. Зневага та небажання йти на діалог – агресія не тільки відносно України. Нам знову дали зрозуміти, що свобода слова – цінність, яка відсутня в РФ", - сказав урядовець.

За словами міністра, наразі МІП за сприяння МЗС готує показ фільму "В'язні Кремля" про Романа Сущенка до дня народження журналіста, а також презентацію виставки фотографій, зроблених кореспондентом під час роботи у Франції.

Фільм буде продемонстровано представникам дипломатичних місій країн світу в Україні, аби тримати питання свободи українських ЗМІ на дипломатичному рівні та в інформаційному просторі. "Деталі про захід буде повідомлено пізніше, наразі триває підготовка", - зазначили у МІП.

МЗС висловлює рішучий протест через продовження арешту Сущенка

25.01.2017 14:53

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з продовженням ще на три місяці тримання під вартою за сфабрикованим обвинуваченням журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Про це у коментарі Укрінформу заявила речник МЗС Мар'яна Беца.

"МЗС України вчергове висловлює рішучий протест у зв'язку з продовженням терміну утримання під вартою журналіста Романа Сущенка ще на три місяці, до 30 квітня, за сфабрикованими обвинуваченннями. Очевидно, що це політичний процес", - сказала Беца.

Вона додала, що наполеглива відмова російської влади змінити Сущенку запобіжний захід на не пов'язаний з триманням під вартою "вчергове свідчить про політичну заангажованість російської судової системи і продовження психологічного тиску на громадянина України".

"Ми вимагаємо від Російської Федерації негайно припинити правове свавілля і звільнити безпідставно затриманого журналіста Романа Сущенка", - наголосила речник МЗС.

Сущенко передав вітання з зали суду

25.01.2017 14:46

Власкор Укрінформу Роман Сущенко, незаконно затриманий у Москві, передав вітання родині, колегам, подякував українському керівництву за активні спроби щодо його звільнення.

Про це він сказав українським журналістам перед засіданням суду в середу.

"Вітаю, шановні колеги. Я хотів би передати вітання своїй родині... Зі мною все добре, я почуваюся нормально. Живий, здоровий. Все буде добре", - сказав Сущенко.

Він повідомив, що минулого тижня отримав листа від Президента України Петра Порошенка та міністра закордонних справ Павла Клімкіна.

"Їх зміст (листів - ред.) мені дає сили та дозволяє надіятися на оптимістичне рішення в майбутньому. Я хотів би подякувати їм (Президенту і главі МЗС - ред.) за підтримку, зусилля, які вони докладають для вирішення в позитивному ключі моєї подальшої долі", - сказав Сущенко.

Він також передав вітання та подяку колегам-журналістам з Укрінформу, представникам УПЦ, школярам української школи мистецтв в Парижі та друзям, які допомагають йому полегшити умови перебування в ув'язненні.

Співвітчизникам Сущенко побажав єдності та уникнення ненависті.

Сущенку продовжили арешт іще на три місяці

25.01.2017 14:23

Лефортовський районний суд Москви продовжив арешт незаконно затриманому в РФ журналісту Укрінформу Роману Сущенку ще на три місяці.

Про це у Твіттері повідомив адвокат Марк Фейгін.

"Суд закінчився. Роману Сущенку продовжено термін утримання під вартою ще на три місяці, до 30 квітня 2017 року", - написав він.

ПАРЄ вимагає від Росії звільнити Сущенка - резолюція

24.01.2017 20:17

Парламентська асамблея Ради Європи вимагає звільнення протиправно заарештованого у Москві власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, а також припинення переслідування українських журналістів на території окупованого Криму.

Про це йдеться у резолюції "Напади на журналістів та свобода ЗМІ в Європі", яка була проголосована у вівторок, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Резолюцію, доповідачем з якої є голова української делегації в ПАРЄ народний депутат Володимир Арє’в, підтримала переважна більшість депутатів.

"Будучи занепокоєною свободою ЗМІ у Російській Федерації, Асамблея закликає російське керівництво звільнити Романа Сущенка, який з 2010 року є кореспондентом Українського національного інформаційного агентства Укрінформ у Франції, та з 30 вересня 2016 року ув’язнений у Москві через обвинувачення у "шпигунстві", - йдеться у тексті резолюції.

ПАРЄ також вимагає від російських властей зняти обвинувачення у "сепаратизмі" та припинити переслідування українських журналістів у Криму – Ганни Андрієвської, Наталії Кокоріної та Миколи Семени.

У резолюції вкотре відзначається занепокоєння ПАРЄ у зв’язку з невиконання Росією вимоги звільнити українського кінорежисера Олега Сенцова, якому був винесений незаконний вирок - 20 років ув’язнення.

Резолюція нагадує і про незаконне закриття окупаційною російською владою у Криму кримськотатарського телеканалу ATR.

Окрім цього, у документі висловлюється занепокоєння станом свободи медіа у Туреччині на тлі згортання у країні демократичних свобод.

У резолюції наголошується, що уряди країн-членів Ради Європи повинні активно реагувати на загрози свободи ЗМІ та напади проти журналістів у рамках започаткованої у квітні 2015 року "Платформи забезпечення захисту журналізму та безпеки журналістів".

У ПАРЄ нагадують, що, починаючи з січня 2015 року, у країнах-членах Ради Європи було вбито 16 журналістів.

***

Нагадаємо, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка в порушення міжнародних правил затримали 30 вересня в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

7 жовтня йому було пред'явлено обвинувачення в "шпигунстві". У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ спростували цю заяву, у тому числі офіційно, заявивши, що вона не відповідає дійсності.

Роман Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-