Ключ до звільнення Сущенка лежить у Кремлі - Ірина Геращенко

Ключ до звільнення Сущенка лежить у Кремлі - Ірина Геращенко

Укрінформ
Ключ для звільнення кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, якого незаконно ув'язнено в Росії, лежить у Кремлі. І потрібен спільний тиск на Росію України і її міжнародних партнерів для його звільнення.

На цьому наголосила під час презентації фільму "В'язні Кремля" перший заступник голови Верховної Ради, уповноважений Президента з мирного вирішення конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ключ від в'язниці, чи тієї, де сидить Роман в Лефортово, чи це Сибір, де знаходяться сьогодні українці Сенцов і Кольченко, чи це наші герої, які знаходяться в Макіївській колонії, знаходиться в Кремлі", - підкреслила Ірина Геращенко.

Вона зазначила, що для того, щоб витягти наших в'язнів якнайшвидше, потрібен тиск на Росію, потрібна солідарність зусиль всіх, хто долучений до цих перемовин, а це дипломати, Мінська група, СБУ і наші міжнародні партнери.

Водночас Геращенко наголосила, що немає жодних міжнародних зустрічей, перемовин Президента, де б не ставилася тема політв'язнів.

"Як пріоритетні ставляться 2 питання: це безпека, вимога від РФ припинити обстріли українців. І друга вимога - перестати вбивати їх по тюрмах", - сказала вона.

Як відомо, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка на порушення міжнародних правил затримали 30 вересня 2016 р. в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

7 жовтня йому було пред'явлено обвинувачення в "шпигунстві". У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ спростували цю заяву, у тому числі офіційно, заявивши, що вона не відповідає дійсності.

Лефортовський районний суд продовжив Сущенку термін перебування під вартою до 30 квітня. Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з цим рішенням.

Роман Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-