Фейгін: Нова суддя у

Фейгін: Нова суддя у "справі Сущенка" неприємно здивувала

Оновлено
Укрінформ
Адвокат незаконно затриманого журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін заявив, що суддя Юлія Комлева, яка вела сьогоднішнє засідання, вимагала викладати аргументи захисту занадто швидко та стисло.

Про це адвокат розповів кореспондентові Укрінформу.

"На сьогоднішньому засіданні ми вперше побачили суддю (Юлію - ред.) Комлеву і вона нас неприємно здивувала. З одного боку, вона говорила досить люб'язно. Але з іншого, вимагала викладати наші аргументи занадто швидко і стисло, що погано. Оскільки застенографована детальна аргументація важлива для подальших розглядів у цій справі", - сказав Фейгін.

По-перше, суддя Комлева, посилаючись на держтаємницю, проігнорувала запит про те, щоб засідання було відкритим. Але, як каже адвокат, цей аргумент недоречний, оскільки на засіданні йшлося тільки про процесуальні питання. По-друге, вона відмовила в наданні статусу громадського захисника консулу України Геннадію Брескаленку, хоча вже є прецедент, він вже виконував таку функцію в справах інших українських політв’язнів. По-третє, суддя також відмовила в зміні запобіжного заходу з утримання під вартою на "домашній арешт".

Всі три аргументи судді з останнього приводу також не виглядають переконливими. Знаходячись під домашнім арештом в готелі, що не має права екстериторіальності, Сущенко може бути під наглядом російських служб. Перебуваючи там, Сущенко не може "чинити тиск на свідків", точніше кажучи, на одного "свідка", що є у звинувачення. Сущенко також не може "знищити докази", оскільки всі так звані "докази" знаходяться в слідчому управлінні ФСБ, що готувало провокацію проти журналіста.

Фейгін, як і раніше, висловив упевненість у тому, що при всій важливості процесуальних моментів, головним у даній політично мотивованій справі буде політичний, міжнародний тиск на російську владу, міжнародне посередництво.

Як відомо, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

7 жовтня йому було висунуто звинувачення у "шпигунстві". У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ спростували цю заяву, у тому числі офіційно, заявивши, що вона не відповідає дійсності.

Лефортовський районний суд продовжив Сущенку термін перебування під вартою до 30 квітня. Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з цим рішенням.

Роман Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

Фото: Роман Цимбалюк FB

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-