Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 20

Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 20

Укрінформ
США і Німеччина дозволили Україні бити їхньою зброєю по Росії. Грошову компенсацію за житло не отримуватимуть переселенці, підозрювані у злочині проти України.

У випуску:

  • США і Німеччина дозволили використовувати надану зброю для ударів по Росії
  • Україна уклала нові безпекові угоди з 15 країнами 
  • Закон дозволяє засудженим жінкам долучитися до ЗСУ
  • Як поводитися під час перевірки документів ТЦК

  • Пошук зниклих безвісти: українці влітку зможуть здати зразки ДНК у 8-ми країнах

  • «Літні» субсидії: кому потрібно звернутися в Пенсійний фонд до 1 липня
  • Е-рецепт на препарати з програми «Доступні ліки» діє 30 днів
  • Для набуття українського громадянства відтепер необхідно скласти обовʼязкові іспити
  • В Україні затвердили скорочені освітні програми для дітей, які навчаються за кордоном

  • У Луганську забиратимуть новонароджених у батьків без паспорта РФ - Центр нацспротиву

ПІДТРИМКА ПАРТНЕРІВ

Щодня збільшується кількість країн, що дозволили Україні бити їхньою зброєю по Росії. Якщо на початку «за» виступили Франція, Литва, Латвія, Швеція, Естонія, Польща, Фінляндія, Чехія, Велика Британія та Нідерланди, то наразі й Президент США дозволив Україні застосовувати американську зброю для ударів по військових цілях на території РФ, але це не стосується ракет ATACMS. Уряд ФРН довго вагався, але нарешті заявив, що Україна може використовувати зброю, надану Німеччиною, для захисту від російських атак, яких завдають безпосередньо з прикордонних територій.

Крім того, державний секретар США Ентоні Блінкен розповів, чого очікувати Україні на саміті у Вашингтоні  9-11 липня, а саме: пакет підтримки та угоди з 32 країнами НАТО.

Протягом тижня Президент України Володимир Зеленський відвідав ряд країн, в яких були підписані нові безпекові угоди. Наразі Україна уклала вже 15 двосторонніх безпекових угод: з Великою Британією, Бельгією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Португалією Норвегією, Ісландією, Швецією. Ці угоди підписані на виконання положень Спільної декларації G7, ухваленої у Вільнюсі 12 липня торік.

МОБІЛІЗАЦІЯ

Через додаток "Резерв+" свої дані оновили вже 1,2 млн військовозобов'язаних. Майже 15,5 тис. людей це зробили за кордоном. Загалом 1,3 млн людей уточнили свої дані, і динаміка після першої декади цілком гідна. Майже 58 тис. людей оновили свої дані через ТЦК, а через ЦНАПи – майже 80 тис. українців. Крім того, 155 тис. жінок також виконали цю норму закону. За таких темпів більше ніж 6 млн військовозобов'язаних можуть оновити свої дані за 60 днів, сказав речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін.

Зламати систему «Резерв+» і отримати бази даних з нього неможливо, бо вони там не зберігаються. Застосунок «Резерв+» отримав атестат відповідності КСЗІ (комплексної системи захисту інформації). Над ним працювали найкращі команди з кібербезпеки та використовували найуспішні практики зі створення державних застосунків. «Резерв+» працює за принципом «Дії» та отримує дані за запитом з реєстру в зашифрованому вигляді. Ті компрометації, що вже гуляють у мережі, – фейк та намагання зірвати мобілізаційні процеси і підірвати довіру до державних застосунків.

Щодо фіксації спілкування з громадянами, то закон №3633-ІХ чітко передбачає, що під час перевірки документів уповноважений представник ТЦК і СП або поліцейський здійснює фото- та відеофіксацію процесу пред'явлення та перевірки документів із застосуванням технічних приладів і засобів фото- та відеофіксації (ч. 6 ст. 22 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»), зазначив голова Нацполіції України Іван Вигівський. Якщо під час перевірки поліцейським у громадянина відсутні і військово-облікові документи, і документи, що посвідчують особу, то правоохоронець може здійснювати адмінзатримання для встановлення особи, але не більш ніж на 3 години.

Закон дає можливість засудженим жінкам доєднатися до лав Збройних сил України, однак поки що такі випадки не зафіксовані, сказав міністр юстиції Денис Малюська. Водночас він зауважив, що жінок насправді мало у в'язничній системі.

ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА

Більшості українців, які отримували субсидію під час опалювального сезону, її розмір на неопалювальний період Пенсійний фонд перерахує самостійно. Спеціально нікуди звертатися не потрібно. Але якщо ви одночасно відповідаєте всім (!) зазначеним критеріям, вам необхідно звернутися до ПФУ до 1 липня 2024 року. Список критеріїв за посиланням

В уряді назвали умови видачі грошової компенсації за житло для переселенців. Зокрема, відтерміновано право на отримання грошової компенсації внутрішньо переміщеним особам, яким вручено підозру у звʼязку із вчиненням ними злочину проти України.

ЗА КОРДОНОМ

Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти упродовж літа цього року збиратиме зразки ДНК в українців за кордоном у восьми країнах: Молдові, Румунії, Болгарії, Угорщині, Франції, Люксембурзі, Бельгії, Нідерландах. Для запису на відбір зразків ДНК потрібно залишити інформацію про особу, яка зникла безвісти, за посиланням або надавши відповідну інформацію за телефоном МКЗБ в Україні +38(068) 791-00-00 (доступні також месенджери Telegram, Viber, Whatsapp), зазначили у МВС.

У 2023 році кількість людей, які шукають захисту в Німеччині, збільшилася, водночас українців серед них стало менше. Про це свідчать дані Федерального статистичного управління. Серед шукачів захисту найбільше вихідців з України (977 тис.), водночас їхня кількість зменшилася на 3% порівняно з попереднім роком. Серед українських шукачів захисту частка дівчат і жінок становить 62%, і це значно вище, ніж серед шукачів захисту з інших країн. При цьому середній вік українських шукачів захисту становив 34 роки.

ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

Як повідомили в Національній службі здоровʼя, термін дії електронного рецепта тепер становить: 10 календарних днів – на наркотичні лікарські засоби; 30 календарних днів – на ліки за програмою реімбурсації «Доступні ліки»; 90 календарних днів – на рецептурні ліки, які пацієнт купує власним коштом. Знайти аптеку можна через контакт-центр НСЗУ за номером 16-77 (оператор підкаже, де найближча аптека, яка має договір та відпускає ліки за необхідним напрямом); на дашборді на сайті НСЗУ; також інформацію про найближчу аптеку можна отримати через чатбот «Спитай Гриця». У 2024 році на реімбурсацію лікарських засобів у межах Програми медичних гарантій виділено 5,2 млрд грн. Отримати лікарські засоби за Е-рецептом за програмою реімбурсації можна у 14 452 місцях відпуску ліків.

ПРОСВІТА

Для набуття громадянства України треба скласти іспити з історії та знання Конституції. Це рішення ухвалено урядом і стосується: іноземців; осіб без громадянства; тих, хто набув громадянство, але має право протягом двох років скласти іспит (це пов'язано з відтермінуванням у зв'язку з проходженням військової служби за контрактом, визначних заслуг перед Україною тощо).

Верховний суд підтвердив чинність і обов’язковість застосування українського правопису, який було схвалено у 2019 р. "Захистивши застосування українського правопису, ми зміцнюємо основу основ національної ідентичності", - наголосив мовний омбудсмен Тарас Кремінь і нагадав, що вже минув 5-річний перехідний період, протягом якого діяли як старі, так і нові його норми.

Міністерство освіти та науки оголосило про програму навчання тренерів для вчителів, які викладатимуть дисципліну «Захист України». Тренером або тренеркою можуть стати вчителі предмету «Захист України» та суміжних предметів; інструктори центрів цивільного захисту; демобілізовані захисники і захисниці України; фахівці, які активно працюють з молоддю. Програма підготовки майбутніх тренерів охоплює такі теми: інтерактивні методи викладання, основи національної безпеки, військове управління, протидія інформаційним загрозам. Дізнатися більше про ініціативу та подати заявку на тренерство можна за посиланням. 

МОН затвердило скорочені освітні програми для дітей, які навчаються за кордоном. Це, зокрема, програми з української мови, української літератури, історії України та географії для закладів ЗСО. Нині майже 400 тис. учнів перебувають за кордоном. Вони навчаються дистанційно, за сімейною або екстернатною формами в наших школах і водночас мають відвідувати школи в країнах перебування. Як зазначають у МОН, програми можна використовувати для тих учнів, які пропустили навчання або тривалий час не вчилися за українськими освітніми програмами. Зокрема діти за кордоном та ті, що вимушено перебувають на тимчасово окупованих територіях.

ТОТ

У тимчасово окупованому Луганську колаборанти вирішили виправити ситуацію з роздачею російських паспортів шляхом залякування породіль. Напередодні пологів жінок у так званій ЛНР в окремих випадках ще можуть госпіталізувати без наявності паспорта РФ. Однак при виписці обов’язково перевіряють, чи є російські документи в одного з батьків, повідомляє Центр національного спротиву. У разі, якщо такого немає, місцеві колаборанти погрожують не віддати дитину. Усіх, хто володіє інформацією про порушення ваших прав на тимчасово окупованих територіях, просимо повідомляти на наш чат-бот, закликав Центр нацспротиву.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-