Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 12

Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 12

Укрінформ
Студенти-чоловіки можуть виїжджати за кордон на навчання, розпочалася демобілізація строковиків, мінімальна зарплата зросла до 8 тисяч грн.

У випуску:

  • Глава держави підписав закони: 

– про зниження призовного віку до 25 років; 

– про електронний кабінет військовозобов'язаного;

– про скасування статусу «обмежено придатний» до військової служби;

– про врегулювання механізму психологічної підтримки військових

  • Які треба мати документи студентам-чоловікам для виїзду за кордон
  • Розпочалася демобілізація військовослужбовців строкової військової служби
  • В Україні з'явиться військовий омбудсмен

  • Стартував міжнародний Реєстр збитків, завданих агресією РФ проти України. Також можна буде подати на компенсацію за втрату рідних або здоров'я
  • В Україні підвищилася мінімальна зарплата – 8000 грн на місяць, а мінімальна пенсія становитиме 3200 грн
  • У квітні впроваджується нова допомога «Дитина не одна»

Що змінилося в Україні для військовозобов’язаних

Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо зменшення граничного віку перебування призовників на військовому обліку з 27 до 25 років. Очікується, що реалізація закону унормує питання щодо поповнення мобілізаційного людського резерву шляхом взяття на військовий облік військовозобов’язаних громадян, які досягли 25-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників. Водночас Президент підписав закони про електронний кабінет військовозобов'язаного, про скасування статусу «обмежено придатний» до військової служби і про внесення змін до законодавства щодо забезпечення прав військовослужбовців і поліцейських на соцзахист. Документ, зокрема, врегульовує механізм психологічної підтримки військових.

Які треба мати документи студентам-чоловікам для виїзду за кордон

Натомість Кабінет Міністрів дозволив студентам-чоловікам від 18 до 22 років виїжджати за кордон на навчання до іноземних навчальних закладів на один семестр у рамках освітньої академічної мобільності. Для перетину кордону студенти повинні мати: довідку від українського вишу щодо направлення учасника програми для навчання в іноземному закладі освіти; відсутність за результатами двох останніх семестрів (півріччі) негативних оцінок і фактів перескладання заліків та іспитів; підтвердження рівня знання мови викладання в іноземному закладі освіти; копію договору про академічну мобільність, засвідчену закладом освіти України; е-квиток студента, перевірений засобами порталу «Дія»; військово-облікові документи з відповідними позначками районного, міського ТЦК та соціальної підтримки.

Демобілізація строковиків

Відповідно указу №149/2024 Президента України, у квітні починається демобілізація військовослужбовців строкової військової служби, призваних до ЗСУ до початку повномасштабної війни в Україні.

У Міноборони 3 квітня відбулася установча нарада з питань захисту прав військовослужбовців, головною темою якої був ефективний захист прав військовослужбовців і членів їхніх сімей шляхом запровадження нової інституції – фактично військового омбудсмена.

Старт роботи реєстру збитків

2 квітня у Гаазі на міжнародній конференції «Відновлення справедливості для України» офіційно запустили Реєстр збитків, завданих агресією РФ проти України. Заяви можна подати через “Дію”. Поки що йдеться про заяви на відшкодування за знищене або пошкоджене житло. Однак у Міжнародний реєстр збитків можна буде подати на компенсацію за втрату рідних або здоров'я, зазначив уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець. Загалом очікується до 8 млн заяв від українців, які постраждали від збройної агресії Російської Федерації.

Зростання мінімалки, пенсії та соцвиплат

Із квітня в Україні підвищується мінімальна заробітна плата – 8000 грн на місяць (мінімальна оплата за годину роботи – 48 грн). До цього вона становила 7100 грн (зростання – 900 грн). Мінфін прогнозує подальші збільшення мінімальної зарплати: з 1 січня 2025 року – 8370 грн; із 1 січня 2026 року – 8956 грн. Збільшення мінімальної зарплати автоматично призведе до зростання виплат за лікарняним, жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами.

Відповідно до цього буде перераховано пенсії – 3200 грн становитиме мінімальна пенсія громадян віком від 65 років, які мають повний стаж (35 років для чоловіків, 30 – для жінок). До цього вона становила 2840 грн (зростання – 360 грн). Також відбудеться автоматичний перерахунок пенсій для 654 тис. працюючих пенсіонерів (з урахуванням їх оновленого страхового стажу). Буде виплачено надбавки пенсіонерам:

  •         від 70 до 75 років – до 300 грн
  •         від 75 до 80 років – до 456 грн
  •         від 80 років – до 570 грн

(якщо пенсія вища за 10340,35 грн, то вікова надбавка не встановлюється).

Підвищення податків і штрафів

Зі зростанням «мінімалки» підвищуються і податки:

  •       податок на доходи фізичних осіб – 1440 грн (18% від «мінімалки»)
  •       військовий збір – 120 грн (1,5% від «мінімалки»)
  •       єдиний внесок на загальнообов’язкове державне страхування – 1760 грн (22%, максимальна база для нарахування ЄСВ – 120 тис. грн).

Штраф за затримку зарплати, виплати в неповному обсязі, роботу без оформлення трудового договору тощо – від 16 до 128 тис. грн.

Допомога внутрішньо переміщеним особам

З 1 квітня виплати продовжать отримувати переселенці, які не мають можливості працювати, доглядають дітей або тяжкохворих чи осіб з інвалідністю, не мають доходів або мають низькі доходи.

Автоматичне надходження коштів очікує на:

  •  пенсіонерів, у яких на 1 січня 2024 року розмір пенсії не перевищує 9444 грн
  • осіб з інвалідністю І та ІІ групи, дітей з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворих дітей
  • дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб із їх числа віком до 23 років, а також батьків-вихователів і прийомних батьків.

Також право на виплати мають:

  • тяжкохворі, яким не встановлено інвалідність (і родини, у яких такі особи проживають)
  • діти, які влаштовані в сім’ї патронатного вихователя; патронатні вихователі; діти, тимчасово влаштовані в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу.

Право на виплати мають переселенці, якщо середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача в сім’ї менш ніж 9444 грн:

  • особи, які доглядають за дитиною до 3 років або дитиною, яка потребує догляду, до 6 років;
  • сім’ї, що мають дітей до 18 років та/або до 23 років, які є студентами денної або дуальної форми навчання
  • особи, які надають соціальні послуги на непрофесійній основі
  • студенти, які звертаються самостійно, віком до 23 років
  • особи з інвалідністю ІІІ групи
  • сім’ї пенсіонерів

У квітні впроваджується нова допомога «Дитина не одна»

Розрахована на дітей, які залишились без батьківського піклування, але не набули статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та влаштовані в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу.

Розмір виплати: 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на кожну дитину (до 6 років – 6407,5 грн), від 6 до 18 років – 7990 грн) та 3,5 прожиткового мінімуму на кожну дитину з інвалідністю (до 6 років – 8970,5 грн, від 6 до 18 років – 11186 грн).

Соцвиплати для дітей загиблих захисників України

Дітям від 1 до 15 років захисників, які не входили до складу добровольчих формувань територіальних громад і які загинули, померли від поранень або пропали безвісти під час воєнних дій, планується надавати регулярно адресну допомогу:

  • не менше ніж 7800 грн – на одну дитину
  • не менше ніж 6100 грн – на кожну дитину, якщо в сім’ї двоє або більше дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-