У Міжнародний реєстр збитків можна буде подати на компенсацію за втрату рідних або здоров'я - Лубінець

У Міжнародний реєстр збитків можна буде подати на компенсацію за втрату рідних або здоров'я - Лубінець

Укрінформ
Міжнародний реєстр збитків є дієвим механізмом щодо відшкодування завданої агресором шкоди, та найголовнішим є відновлення справедливості.

Про це сказав уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі телемарафону «Єдині новини», передає кореспондент Укрінформу.

«Найголовніше - це питання справедливості. Це справедливість по відношенню до громадян України, які втратили своїх рідних і близьких. Вперше, відповідно до міжнародного законодавства, з'являється такий розділ, як біль і жаль. Тобто можна подавати на відшкодування збитків щодо втрати свого рідного, втрати частини свого особистого здоров'я, подавати на відшкодування психологічної втрати наших дітей. А майно - це вже наступний крок», - сказав Лубінець.

За його словами, реєстр уже приймає інформацію від українців. «Вже 43 країни, які погодилися підтримувати працю цього реєстру і надавати фінансове обґрунтування його діяльності. Отже, у нас є потенційні партнери, які будуть давати фінансування, яке буде направлятися до громадян України», - заявив уповноважений.

За його словами, ймовірно, у майбутньому ці країни знайдуть юридичні механізми, щоб отримати ці кошти від РФ. «Над цим так само працює у першу чергу Українська держава», - запевнив Лубінець.

Читайте також: Міжнародний Реєстр збитків отримав вже 200 заявок на компенсацію від українців

Як повідомляв Укрінформ, 2 квітня у Гаазі розпочав роботу Міжнародний реєстр збитків. Він прийматиме заяви від людей, бізнесу та держави Україна стосовно більш ніж 40 категорій шкоди, включаючи втрату життя, тілесні ушкодження, тортури та сексуальне насильство, примусову депортацію, втрату майна та іншу економічну шкоду, а також шкоду, завдану історичній та культурній спадщині та навколишньому середовищу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-