Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 5

Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 5

Укрінформ
ЗСУ спільно з підрозділами ГУР поблизу Алупки знищили російський великий десантний корабель «Цезар Куніков». Відбулося 19-те засідання у форматі «Рамштайн». З 1 березня змінюється принцип продовження виплат для ВПО.

У випуску:

  • Російський корабель «Цезар Куніков» знищений за допомогою дронів Magura V5 - розвідка
  • У Чорноморського флоту РФ знищені або серйозно пошкоджені 20% бойового складу - експерт
  • Україна цьогоріч виготовить тисячі безпілотників дальньої дії 
  • ППО, дрони та F-16: Умєров повідомив результати засідання «Рамштайну»
  • НАТО створює у Польщі центр тренування та обміну досвідом з українськими військовими
  • Сенат США схвалив законопроєкт із $60 млрд для України
  • Канада виділить Україні додатково близько $46 млн на обслуговування F-16
  • ФРН планує збільшити в 3-4 рази постачання артснарядів в Україну – Пісторіус
  • Зеленський обговорив із Макроном оборонні потреби України
  • Норвегія планує передати Україні ще кілька пускових установок NASAMS
  • Фінляндія надає Україні новий пакет військової допомоги майже на €190 млн
  • Десять країн ІТ-коаліції підписали угоду про співпрацю
  • В Україні повністю або частково відновили 865 медзакладів, пошкоджених РФ
  • До проєкту «Армія відновлення» залучили вже 87,85 тис. українців
  • Із Фонду ліквідації виділять ₴9,45 млрд на проєкти відновлення
  • Двоє жителів Мелітополя отримають по ₴2 млн компенсації за знищені обстрілами будинки
  • З 1 березня зміняться критерії для призначення виплат переселенцям – як рахуватимуть
  • Пільги на оплату комунальних послуг продовжать автоматично
  • Тепло, вода і вивезення сміття: за ненадані комунальні послуги буде перерахунок

НАШІ ПЕРЕМОГИ

14 лютого ЗСУ спільно з підрозділами ГУР за допомогою ударних морських дронів Magura V5 потопили російський великий десантний корабель «Цезар Куніков». Відтак наші Сили оборони вже ліквідували 25 ворожих надводних кораблів і підводний човен. Фактично Україна знищила 20 відсотків Чорноморського флоту РФ, найбільші втрати — серед десантних кораблів.  Українці продемонстрували високий рівень винахідливості та вмінь у створенні нових озброєнь, у поєднанні різних типів технологій, передусім морських дронів, які допомогли витіснити російський флот із західної частини Чорного моря, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг

За пів року Україна наздогнала РФ за кількістю дронів-камікадзе дальнього радіуса дії. За оцінкою голови ГУР МОУ Кирила Буданова, у нас уже є паритет по цих дронах. Цьогоріч Україна виготовить іще тисячі безпілотників, здатних завдавати глибоких ударів по ворогу. Нещодавня серія ударів по нафтових об'єктах відображає прогрес українського уряду в швидкому дерегулюванні ринку безпілотників і збільшенні його фінансування, причому держава виступає в ролі венчурного інвестора. В рамках ініціативи Brave1, започаткованої урядом минулого року, військово-технічним стартапам було виділено близько $2,5 млн у вигляді грантів, і ця сума має бути збільшена приблизно в 10 разів у 2024 році.

СВІТ ПІДТРИМУЄ УКРАЇНУ

14 лютого відбулося 19-те засідання Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн») за участі близько 50 країн. Нарощування спільних виробництв і прискорення постачання озброєнь, дрони та ППО – пріоритети цього «Рамштайну». Міністр оборони Рустем Умєров за результатами засідання поінформував: офіційно запустили роботу Коаліції дронів – уже приєднались 8 країн; до Коаліції інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони долучилися 15 країн; до Коаліції з розмінування офіційно приєдналися 20 країн. Щодо спільного виробництва артилерійських систем і снарядів уже є результати. У межах домовленостей про передачу Україні літаків F-16 усе йде за графіком.

НАТО продовжить підтримку України всіма наявними засобами, зазначив Генсек Єнс Столтенберг. Альянс працює як щодо нарощування виробництва артилерійських боєприпасів 155-го калібру, так і «в питанні більш сучасних озброєнь». У межах Комплексного пакета НАТО також наближаємо Україну до оперативної сумісності та стандартизації, що є частиною дедалі більшої інтеграції, наближення України до НАТО. Окрім того, міністри оборони країн НАТО ухвалили рішення створити у Польщі навчальний центр для тренування та підвищення кваліфікації українських військових та обміну досвідом з військовослужбовцями країн НАТО.

Сенат американського Конгресу у фінальному голосуванні 13 лютого підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню у $95 млрд, $61 млрд з яких – для Києва. Президент Володимир Зеленський заявляє, що рішення Сенату США щодо продовження допомоги Україні додає впевненості, мотивації та віри, що Америка і надалі залишатиметься лідером. Тепер законопроєкт має пройти голосування у Палаті представників.

Канада виділить Україні додатково 60 млн дол. (близько 46 млн дол. США) на підтримку майбутнього авіафлоту F-16.

Німеччина планує цього року збільшити в 3-4 рази постачання артилерійських снарядів в Україну та нещодавно передала пакет допомоги в розмірі 100 млн євро.

Франція виготовить і передасть Україні десятки артилерійських систем «Цезар», а також снарядів до них. Це відбудеться в рамках започаткованої Францією та США «Коаліції артилерії».

Норвегія планує передати Україні ще 10 пускових установок і 4 центри управління вогнем системи ППО NASAMS.

Фінляндія надсилає Україні 22-й вантаж військової допомоги на суму близько 190 млн євро. Загальна вартість поставлених в Україну оборонних матеріалів становить 1,8 млрд євро.

Десять країн ІТ-коаліції підписали угоду про співпрацю. Учасниками стали Естонія та Люксембург як країни-лідери, а також Бельгія, Данія, Ісландія, Італія, Латвія, Литва, Нідерланди й Україна. Велика Британія завершила процес приєднання до ІТ-коаліції шляхом підписання Декларації про наміри. 

УКРАЇНА ВІДБУДОВУЄТЬСЯ

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну ворог пошкодив 1525 медзакладів та ще 196 об’єктів зруйнував повністю. Але Україна попри все відбудовується. За два роки війни в різних регіонах було відновлено повністю або частково 865 медзакладів, пошкоджених РФ. Зокрема, 504 об’єкти відновлені повністю та ще 361 – частково. Найбільше – у Миколаївській, Дніпропетровській, Київській, Харківській та Чернігівській областях.

Варто зазначити, що до виконання суспільно корисних робіт у рамках всеукраїнського проєкту "Армія відновлення» вже залучено 87,852 тис. українців, на заробітну плату яким спрямовано 582 млн грн.

Водночас із Фонду ліквідації наслідків збройної агресії РФ планують виділити 9,45 млрд грн на проєкти, розпочаті у 2023 році. 7,6 млрд грн – на фінансування майже 200 регіональних проєктів, майже 173 млн грн – для завершення 7 проєктів, що були подані центральними органами виконавчої влади, а також 1,6 млрд грн – Агентству відновлення для завершення реалізації 27 проєктів. Переважна більшість усіх проєктів – з відновлення соціальної інфраструктури та облаштування укриттів.

У межах пілотної урядової програми єВідновлення, в якій брав участь Мелітополь, спільно із Міністерством розвитку громад було налагоджено механізм, як дистанційно довести факт знищення майна. Для цього використовувалися супутникові знімки. Цей проєкт є гарним прикладом того, як влада знаходить нестандартні рішення, аби допомогти тим, хто втратив усе на тимчасово окупованій території. Найближчим часом двоє жителів тимчасово окупованого Мелітополя отримають приблизно по 2 млн грн компенсації за знищені обстрілами будинки.

УРЯД ДОПОМАГАЄ ГРОМАДЯНАМ

З 1 березня в Україні зміниться загальний принцип продовження виплат для внутрішньо переміщених осіб – відтепер для розрахунку братиметься сукупний дохід усіх членів родини переселенців, який має бути не менше ніж 9 444 грн на одного члена сім'ї, тобто чотири прожиткових мінімуми. Водночас з 1 березня автоматично будуть продовжені виплати пенсіонерам (якщо розмір їхньої пенсії не перевищує 9 444 грн), а також тим категоріям громадян, які однозначно не можуть працювати і їм потрібна подальша підтримка держави (людям з інвалідністю, дітям-сиротам тощо). 

Крім того, надалі виплати зможуть отримувати родини, які проживають у зоні бойових дій або в безпечних регіонах, і в яких діти через певні причини не можуть навчатися офлайн, тобто батьки мають за ними доглядати і не можуть працевлаштуватися.

У 2024 році також будуть автоматично продовжені пільги на оплату житлово-комунальних послуг. У Пенсійному фонді підкреслюють, що пільговику не потрібно додатково звертатися до органу Фонду (крім випадку, коли в пільговика відбулися зміни у складі сім'ї, місці проживання, переліку послуг, на які призначено пільги).

Натомість у випадку ненадання комунальних послуг, надання їх у неповному обсязі або невідповідної якості здійснюватиметься новий Порядок перерахунку вартості ЖКП. Ознайомитися з текстом постанови та Порядком здійснення перерахунків можна за посиланням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-