Щодо історії українського визвольного руху на Заході домінують наративи срср та рф  - В’ятрович

Щодо історії українського визвольного руху на Заході домінують наративи срср та рф - В’ятрович

Укрінформ
У питаннях інтерпретації історії українського визвольного руху на Заході домінують наративи, сформовані радянською і російською пропагандою.

Про це заявив член Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, історик Володимир В‘ятрович в інтерв‘ю Укрінформу.

"На жаль, на Заході в оцінках українського визвольного руху, діяльності Організації українських націоналістів, Української повстанської армії, Романа Шухевича, Степана Бандери велику роль у формуванні позиції, у тому числі академічної спільноти, відіграла радянська, а потім російська пропаганда. І продовжує відігравати. Я близько року працював в Українському науковому інституті Гарвардського університету, брав участь у дуже багатьох конференціях і бачив, як у питаннях інтерпретації українського визвольного руху домінують наративи, сформовані радянською і російською пропагандою", – сказав В‘ятрович.

На його думку, це зумовлено тим, що для західних науковців були недоступні первинні джерела, які б дали можливість переоцінити значення ОУН та УПА в українській історії. Після відкриття архівів додатковою перешкодою залишався мовний бар’єр.

Читайте також: Розпад росії є менш небезпечним за її подальше існування – депутатка Європарламенту

У цьому контексті В’ятрович нагадав, що нещодавно у Канаді вийшла англомовна книга "Ворожі архіви" за його співавторства. "Наше завдання – зробити доступ до первинних джерел максимально спрощеним. Це було головною метою моєю та мого колеги з Канади, професора Любомира Луцюка, коли ми збирали цей великий том, який складається з ключових документів українського визвольного руху починаючи з їх формування в 20-их роках і закінчуючи серединою 50-их років минулого століття. Це документи самих структур УПА та ОУН, а також документи НКВС та КДБ, які боролися проти цього руху. Усі вони взяті з колись секретних архівів КДБ, тобто з архівів організації, яка ставила собі за мету ліквідувати український визвольний рух", – зазначив історик.

Він висловив сподівання, що поява цієї книги спонукатиме деяких західних дослідників переосмислити свої уявлення про український визвольний рух і "зрозуміти, як ефективно працювала російська пропаганда, поширюючи брехню про український визвольний рух".

Як повідомляв Укрінформ, нещодавно в Канаді вийшла англомовна книга проукраїнський визвольний рух "Enemy Archives" ("Ворожі архіви"), яка містить переклад головних документів ОУН і УПА, а також радянських спецслужб.

Читайте також: Єрмак закликав Британію зосередитися на санкціях проти пропагандистів та військових рф

Авторами книги є український історик, ексголова Інституту національної пам’яті, дослідник історії Другої світової війни та українського визвольного руху Володимир В’ятрович і канадський історик, географ Любомир Луцюк, який досліджує українське питання в зовнішній політиці США та Великої Британії, а також проблеми українських мігрантів після Другої світової війни. Переклала книгу журналістка, редакторка та дослідниця Марта Дарія Олійник.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-