Розпад росії є менш небезпечним за її подальше існування – депутатка Європарламенту

Розпад росії є менш небезпечним за її подальше існування – депутатка Європарламенту

Укрінформ
Існування росії в нинішньому вигляді означає подальшу небезпеку для її сусідів і всього цивілізованого світу. Розпад останньої колоніальної імперії Європи “неминучий”, він принесе мир на континент і свободу поневоленим народам рф.

Про це йдеться у статті депутатки Європарламенту, колишньої глави МЗС Польщі Анни Фотиги, опублікованій в інтернет-виданні Euractiv, передає Укрінформ.

Як підкреслила політик, збройне вторгнення в Україну є прямим продовженням імперської та колоніальної політики росії, яка здійснюється віками. За її словами, війна проти України супроводжується пропагандистською кампанією щодо заперечення існування української нації, геноцидом українців і колонізацією окупованих територій етнічними росіянами. Зокрема, так відбувається в Маріуполі, на сході України чи у Криму.

Фотига наголосила, що реалізовуючи століттями ту саму схему поневолення вільних народів, росія прагне до мовчазного прийняття міжнародною спільнотою статус-кво, підкуповуючи її “міражем економічної співпраці чи ілюзією величезного російського ринку”.

Читайте також: На рівні Європарламенту дискусія про розпад росії вже розпочалася - посол України в ЄС

Політик підкреслила, що не можна вводити себе в оману думкою про те, що москва є “частиною вирішення будь-яких глобальних проблем”. Вона звернула увагу, що навіть коли росія хибно розглядалася як стабілізуюча сила в Європі, це робилося за рахунок народів східної Європи. москва експортувала свою “стабілізацію” окупацією сусідніх країн, зокрема Польщі, а зараз ця імперська схема втілюється в життя в Україні.

“Ось чому з московським імперіалізмом треба покінчити раз і назавжди”, - підкреслила колишня глава польської дипломатії.

Фотига наголосила, що російський імперіалізм має дуже глибоке коріння, а “путін та його банда воєнних злочинців” є не причиною, а наслідком проблеми авторитарно-імперської сутності росії. Вона звернула увагу, що зараз не XVI століття Івана Грозного чи XVIII століття Катерини ІІ, а ХХI століття, де функціонує міжнародне право, важливими є спільні цінності. Політик нагадала, що Європарламент та парламенти багатьох країн визнали рф терористичною державою.

“Таке визнання повинно мати певні наслідки. Цю терористичну організацію, навіть якщо багато хто вважає її імперією, слід ліквідувати”, - наголосила депутатка Європарламенту. В іншому випадку слід брати до уваги, що злочинці у керівництві росії продовжуватимуть створювати постійні загрози і дестабілізацію, скоювати гібридні атаки та вести війни з іншими країнами, а також поневолювати своїх власних громадян.

Відтак, як у випадку з гітлерівським третім рейхом, який загрожував існуванню людства, росія повинна зазнати кардинальних змін. Як підкреслила Фотига, зазнавши остаточної поразки, росія не залишиться в тих самих конституційно-територіальних рамках. Тому міжнародне співтовариство не може займати зручну позицію осторонь, чекаючи на подальший розвиток подій, а має виступити з відважною ініціативою, яка підтримає розпад росії, беручи до уваги історію російського імперіалізму та повагу до прав і волі народів, які входять до складу рф.

Читайте також: Глава «Левада-Центру» передбачав катастрофу «путінізму» у 2024 році

“Жертви російського імперіалізму повинні мати можливість відбудувати власну державність, скористатися своїм правом вшановувати свою спадщину та визначити власне майбутнє”, - підкреслила політик.

Вона додала, що потрібно зробити висновки з масових протестів проти підкорення в російських регіонах, наприклад, в Інгушетії чи далекосхідному Хабаровську.

Фотига підкреслила, що немає російського газу, нафти, алюмінію, вугілля тощо, оскільки все це - татарські, башкирські, сибірські, карельські ресурси та ресурси інших народів, які входять до складу нинішньої росії. Вона наголосила, що для більшості корінних народів росії москва є уособленням репресій, експлуатації та безвиході, а переслідування і дискримінація етнічних меншин в росії є звичним явищем.

Колишня очільниця польської дипломатії підкреслила: враховуючи національно-етнічну мапу росії, слід говорити про перспективи створення вільних і незалежних держав на постросійському просторі, а також про перспективи їх стабільності та процвітання. За її словами, міжнародне співтовариство зобов’язане підтримувати права корінних народів, які внаслідок завоювання та колонізації тепер існують у межах рф, можливості їхнього розвитку і перспективи суверенітету.

“Ми не можемо нехтувати тим фактом, що етнічні росіяни, будучи найбільшою нацією російської федерації, є лише однією з багатьох. Треба більше уваги приділяти іншим регіонам і націям росії, їхнім можливостям і перспективам суверенітету”,- наголосила Фотига.

Вона додала, що потрібно познайомитися з їхніми лідерами, вивчити їхні сильні сторони. У цьому контексті політик зауважила, що російська імперія заперечувала існування культури підкорених народів, дуже часто присвоюючи собі їхню спадщину. Так було, зокрема, з намаганням росіян відокремити етнічного українця Миколу Гоголя від його української національної ідентичності.

Читайте також: Катастрофічна криза в рф: процес розпочався, але тривати може довго

“Ми повинні усвідомлювати, що розпад російської федерації може спричинити певні труднощі та ризики, як і будь-який перехідний період. Однак ці ризики будуть набагато менш небезпечними, ніж залишити цю агресивну імперію без змін. Після періоду сну вона повернеться з подальшою агресією, як це було протягом століть”, - наголосила Фотига.

Політик повідомила, що існує багато можливих рішень і стратегій для “контрольованого, конструктивного та ненасильницького демонтажу останньої колоніальної імперії в Європі”.

Депутат Європарламенту зауважила, що розпад росії принесе безперечні переваги для безпеки, зокрема енергетичної, для Європи та Азії. На території рф можуть з’явитися нові прозахідні держави, що зміцнить стабільність в Європі та Євразії.

Вона звернула увагу, що розпад СРСР став катастрофою для путіна та його колег з кдб. Натомість для українців, балтійців і грузинів це було благословенням. Відтак розпад росії так само принесе свободу ічкерійцям, черкесам, бурятам та іншим народам.

Тому Фотига разом з іншим польським колегою по Європарламенту Космою Злотовським запросила експертів, істориків, журналістів, політиків, а також представників понад 20-ти націй рф на конференцію для обговорення перспектив деколонізації та деімперіалізації росії. Конференція під назвою “Імперська росія: завоювання, геноцид і колонізація” відбудеться 31 січня у Брюсселі в будинку Європарламенту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-