У Канаді вийшла англомовна книга про український визвольний рух

У Канаді вийшла англомовна книга про український визвольний рух

Укрінформ
У Канаді вийшла англомовна книга про український визвольний рух «Enemy Archives» («Ворожі архіви»), яка містить переклад головних документів ОУН і УПА, а також радянських спецслужб.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив один з авторів книги, український історик Володимир В'ятрович.

Фото: Volodymyr Viatrovych / Фейсбук
Фото: Volodymyr Viatrovych / Фейсбук

«Тим часом десь в далекій Канаді. У видавництві McGill-Queen's University Press вийшла важлива (і товста – 998 с.! ) книга про український визвольний рух. Вперше англійською – усі найважливіші документи про ОУН та УПА від 1929 до 1955 років, та структур, які боролися з ними», – йдеться в дописі.

В'ятрович зауважив, що колись ці документи були недоступними, бо зберігалися в секретних архівах. Потім багато західних дослідників не могли використовувати їх через мовний бар‘єр.

«Робимо минуле доступним. І сподіваюся, зменшимо простір для російської пропаганди про українських націоналістів», – додав він.

Повна назва книги: «Enemy Archives. Soviet Counterinsurgency Operations and the Ukrainian Nationalist Movement – Selections from the Secret Police Archives» («Ворожі архіви. Радянські протиповстанські операції та Український націоналістичний рух»). Її мета – мовою фактів та документів із розсекречених архівів КДБ розповісти західній аудиторії про особливо міфологізовані радянською пропагандою сторінки українсько-російських відносин.

Фото: Lubomyr Luciuk / Фейсбук
Фото: Lubomyr Luciuk / Фейсбук

Авторами праці є український історик, ексголова Інституту національної пам’яті, дослідник історії Другої світової війни та українського визвольного руху Володимир В’ятрович і канадський історик, географ д-р Любомир Луцюк, який досліджує українське питання в зовнішній політиці США та Великої Британії, а також проблеми українських мігрантів після Другої світової війни. Переклала книгу журналістка, редакторка та дослідниця Марта Дарія Олійник. 

Нагадаємо, у Києві відбулася презентація ювілейної пам'ятної відзнаки «80 років УПА». Презентував її автор 14 державних нагород України заслужений працівник промисловості Олександр Сопов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-