У Києві презентували документальний серіал про Незалежність України

У Києві презентували документальний серіал про Незалежність України

Укрінформ
У столиці презентували документальний десятисерійний серіал про історичні події, які вели Україну до свободи останнє століття, «10 Днів Незалежності».

Як передає Укрінформ, творці серіалу на пресконференції з нагоди презентації зазначили, що мали на меті показати, що 24 серпня 1991 року - далеко не відправна точка у Незалежності України.

Зокрема, за словами учасників пресконференції, цього року Україна відсвяткувала ювілей - 30 років з дня проголошення Акта про Незалежність України. Про цей день багато говорили, але зосереджуючись на подіях, які пов’язані із 24 серпня 1991 року, показуючи передумови і наслідки цього дня. Натомість команда історичного серіалу «10 Днів Незалежності України» вирішила подивитися на українську Незалежність інакше.

«Ми вирішили глобальніше підійти до цієї теми, подати ширший контекст і показати, що цей день має глибоке історичне коріння. Ми розповіли, що історія цього дня тривала майже сто років, а перша спроба отримати Незалежність датується 22 січня 1918 роком - саме тоді був проголошений Четвертий Універсал, яким вперше проголосили українську Незалежність. Власне, цій події і присвячена перша серія нашого історичного серіалу», - сказав один із співавторів проєкту історик Володимир В’ятрович.

Наступні кроки, які робили українці протягом ХХ століття, також були сходинками до Незалежності, яку Україна відвойовувала і в Радянському Союзі, і на Майданах. Остання серія історичного серіалу взагалі присвячена нещодавнім подіям - Революції гідності, додав він.

«Ми безпосередньо брали участь у Майдані, тому, напевно, це була одна з найскладніших серій. На мою думку, якщо у 1991 році Україна проголосила Незалежність від СРСР, то у 2014-му - від Росії. Очевидно, що це спричинило війну з Російською Федерацією, яка не готова відпускати Україну. Основний посил цієї серії - боротьба за свободу досі триває і вимагає від нас готовності захищати свою Незалежність», - зазначив В’ятрович.

За словами однієї зі сценаристок проєкту Лесі Вакулюк, цей серіал буде зрозумілий усім, хто цікавиться історією і хоче осмислити її глибше.

«Коли ми вчили історію в школі, то все було заплутано - якась там УНР, хтось комусь щось обіцяв, ми губилися в тих Універсалах… Тож ми старалися зробити все можливе, щоб ці серії не нагадували шкільні уроки історії, коли вчитель відсторонено розповідає. Мені здається, нам вдалося. Коли дивишся цей серіал, то наче переносишся у той час і розумієш: українці виборювали ту країну, не будучи тут господарями. І їм вдавалося. Проте хтось не зробив із цього висновків і вже ми, молоде покоління, змушені були продовжували їхню боротьбу», - підкреслила Вакулюк.

Всі серії історичного серіалу «10 Днів Незалежності України» можна подивитися за посиланням.

Як повідомлялося, історичний проєкт «10 Днів Незалежності України» створено Центром досліджень визвольного руху за підтримки Українського культурного фонду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-