Ткаченко - про Суспільне: Канали зі співмірним фінансуванням мають на порядок вищі рейтинги

Ткаченко - про Суспільне: Канали зі співмірним фінансуванням мають на порядок вищі рейтинги

Укрінформ
Українські телеканали, яким довіряють наші громадяни, мають співмірні обсяги фінансування із Суспільним мовником і набагато вищі рейтинги серед глядачів. 

Як передає Укрінформ, про це написав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Телеграмі.

Він зазначив, що бюджет Суспільного в 2021 році склав 2 274 158 000 грн. Ця сума складається з 2-х цифр: 1 874 158 000 грн загального фонду (гарантованих коштів) та 400 000 000 грн спецфонду. У проєкті бюджету-2022 на Суспільне закладено 1 871 276 700 грн по загальному фонду – тобто майже стільки ж, скільки й у 2021-му.

Читайте також: В ОП запевняють, що державні органи не втручаються в роботу журналістів

"У принципі всі компанії, і в першу чергу публічні, мають звітувати, як вони контролюють грошовий потік (cash flow) по всім статтям бюджету відповідно до бюджетної програми та PNL. Класичний формат звітності, який повинна мати кожна компанія. Приміром, так у нас звітують всі заклади. На жаль, таких звітів, ні від Держкомтелерадіо, ні від НСТУ не бачили. Можливо, тепер побачимо таку публічну звітність?" - написав міністр.

Ткаченко підкреслив, що Суспільний мовник – це не тільки «UA:Перший», а такі загальнонаціональні телеканали, як «UA:КРИМ», «UA:Культура», а також в кожній області є окремі регіональні телеканали. Крім цього, є три загальнонаціональні радіоканали «Українське радіо», «Культура» та «Промінь», і не менш важливі «Голос Донбасу» і «Радіо Пульс». За його словами, в царині радіо та діджитал – все виглядає досить непогано.

Він також зауважив, що з огляду на рейтинги у Суспільного не надто високий рівень довіри серед глядачів, водночас Суспільне – мовник кожного українця.

Читайте також: Подоляк розповів, звідки Зеленський отримує інформацію

"І хоч про результат говорити непопулярно, але ми повинні його аналізувати. При оцінці ми керуємося показниками паспорта бюджетної програми як вартісними, так і результативними, де левова частка коштів йде на виробництво телерадіопрограм АТ «НСТУ». Йдеться про заплановану суму 1 721,5 млн грн. Станом на зараз за 9 місяців профінансовано разом з регіональними філіями – 1 348,6 млн грн. З них виключно на телерадіомовлення – 875,9 млн грн і це без врахування інших супутніх витрат на ті самі цілі", - розповів міністр.

Він зауважив, що це гроші платників податків, які хотіли б бачити за них результат.

"Для розуміння, канали, що є лідерами за рейтингами та довірою – витрачають кошти не платників податків, мають співмірні бюджети, а рейтинги на порядок (!) більші. А результат, наприклад, за 21 жовтня, у «UA: Перший» згідно рейтингів Нільсена, – 15 місце з часткою 0,8% за аудиторією 18+, 23 місце з часткою 0.2% за комерційною аудиторією. За рік цифри трохи кращі за рахунок трансляції Олімпіади влітку – відповідно 1.11% та 0.44%", - пояснив очільник МКІП.

Читайте також: У «Слузі народу» пояснили, у чому була їхня претензія до Суспільного

Ткаченко також побажав Суспільному у наступному році досягти більших результатів і вийти на вищий рівень впливовості та авторитетності, як, наприклад, суспільний мовник Британії – всім відомий BBC чи більшість публічних мовників Європи.

"Завжди був, є і буду залишатись прихильником незалежного суспільного мовника. Але не прихильником маніпулювання цією незалежністю", - додав міністр.

Як повідомлялося, 19 жовтня у Фейсбуці з’явився допис ведучої програми «Зворотний відлік» Мирослави Барчук, в якому вона заявила, що «Офіс Президента давно і жорстко контролює присутність на ефірах народних депутатів від фракції «Слуга народу». Окрім того, за її словами, «останнім часом ОП висуває редакції умови та ставить ультиматуми щодо присутності «слуг народу» на ефірах».

Читайте також: Політики не повинні виставляти ультиматумів медіа – голова Наглядової ради Суспільного

Михайло Подоляк запевнив, що у влади немає якогось особливого ставлення до Суспільного мовника, а втручання в роботу будь-яких редакцій є нонсенсом. Щодо того, які саме спікери бувають у тих чи інших ефірах, за його словами, для ОП важливо, аби будь-яке представництво влади в програмах телеканалів було просто змістовним.

Президент Володимир Зеленський у свою чергу заявив, що жодних таких списків учасників ефірів ОП не узгоджує.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-