Ведуча Суспільного заявила про тиск Банкової

Ведуча Суспільного заявила про тиск Банкової

Укрінформ
Ведуча програми "Зворотний відлік" на Суспільному Мирослава Барчук заявила про тиск з боку представників Офісу Президента України і закликала журналістів "вголос говорити про випадки тиску і шантажу".

Як передає Укрінформ, про це вона написала у Фейсбуці.

За словами Барчук, в Офісі Президента звинуватили "ток-шоу "Зворотний відлік" у недотриманні журналістських стандартів (відсутність балансу думок учора в студії)".

Як наголосила ведуча, вона б "не зважала на це інформаційне кілерство від анонімних телеграм-каналів і колишніх журналістів, якби вони не були симптомом набагато серйознішої проблеми. По-перше, Офіс Президента давно і жорстко контролює присутність на ефірах народних депутатів від фракції "Слуга народу".

"По-друге, - зауважила Барчук, - останнім часом ОП висуває нашій редакції умови і ставить ультиматуми щодо присутності "слуг народу" на ефірах".

Читайте також: Зеленський - про розслідування Pandora Papers: «Квартал 95» не причетний до відмивання грошей

"Наприклад, минулого понеділка був ультиматум №1: на тему енергетичної безпеки в ефірі "Зворотного відліку" будуть присутні або двоє "слуг" (обидва не експертні), або жодного. Ми вирішили ультиматумів не приймати і запросили Людмилу Буймістер, яка вже не підкорялася вказівкам ОП. В останній понеділок з’явився ультиматум №2: "слуги" (двоє) прийдуть на ефір лише за умови, якщо редакція відмовить раніше запрошеному Гео Леросу. Звичайно, ми сприйняли це як тиск. Ми відмовились виконувати ультиматум, представники монобільшості не прийшли", - повідомила журналістка.

Сьогодні зранку, за її словами, отримали "звинувачення, що у нас на ефірі не було представників монобільшості і що це "недотримання журналістських стандартів".

Читайте також: В ОП вважають припущення про причетність «Кварталу» до історії ПриватБанку конспірологією

На переконання Барчук, це "перші дзвіночки" загрози для свободи слова і незалежної журналістики загалом.

"Мені здається, нам не варто пропускати оцих сигналів, пробних кульок, які кидає нам влада. Я в професії давно, чудово пригадую, як все починалось у 2010, коли спочатку Ганна Герман визначала гостей на каналах, потім ведучих цих каналів, потім просто забирали ліцензії в опозиційних телеканалів, а потім сталася катастрофа", - наголосила вона.

Барчук закликала колег не піддаватись тиску і вголос говорити про випадки тиску і шантажу.

"Також закликаю народних депутатів від "Слуги народу" не брати участі у цьому шантажі (підозрюю, він стосується і вас теж), приходити на ефіри, представляти свою позицію і цим захищати парламентську демократію в країні, бо авторитаризм є загрозою для всіх, включно з вами", - заявила журналістка.

Як повідомлялося, журналістка і телеведуча, членкиня Українського ПЕН Мирослава Барчук 12 грудня 2020 року отримала премію "Високі стандарти журналістики-2020" у категорії "За сталий, якісний медійний проєкт/продукт", 21 травня 2021 року стала лауреаткою Премії імені Георгія Гонгадзе.

Фото: Володимир Шевчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-