В ОП вважають припущення про причетність «Кварталу» до історії ПриватБанку конспірологією

В ОП вважають припущення про причетність «Кварталу» до історії ПриватБанку конспірологією

Укрінформ
Інформація про нібито зв'язок між низкою офшорних володінь і Президентом Володимиром Зеленським, оприлюднена в програмі редакції Слідство.Інфо з розслідування проєкту Pandora Papers, вже звучала в період передвиборчої кампанії 2019 року і була безперспективною.

Припущення про причетність «Студії Квартал 95» до історії ПриватБанку не базуються на фактах і є конспірологією, заявив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк у коментарі Укрінформу.

«На мій погляд, необхідно об'єктивно оцінювати будь-яку інформацію. В «офшорному» матеріалі, уточню, мова йде про бізнес-події 2012 року і раніше. Про бізнес, який, до речі, абсолютно ніколи не був пов'язаний з державними фінансами або державними адміністративними можливостями. Вельми показово, що журналісти не "накопали" взагалі нічого за період після інавгурації у 2019 році. Це абсолютно чітко свідчить, що Президент Зеленський бездоганно виконує всі антикорупційні норми законодавства», - сказав він.

Водночас Подоляк упевнений, що в розповіді про більш ранні періоди існування бізнесу «Кварталу» оприлюднено «масу припущень, конспірологічних прив'язок».

Читайте також: Венедіктова про розслідування Pandora Papers: Не маю права робити жодних коментарів

За його словами, практично в повному обсязі все це вже звучало під час передвиборної кампанії 2019 року і було «безперспективним».

«Реанімувати зараз цю інформацію про частину бізнес-практик 2000-х або першої половини 2010-х років вважаємо дивним. Якщо згадати тодішній формат держави, то при владі були такі люди, як Янукович, у 2012 році міністром економіки у Януковича працював Порошенко. Логічно, що для всіх бізнесів у країні в той час актуальним завданням було юридично захистити свої компанії і свої кошти від неправомірного вилучення з боку корумпованих чиновників. Після того часу і в міру реформування держави бізнес позбавляється від старих засобів захисту як від надлишкових», - зазначив радник керівника ОП.

При цьому він запевнив, що всі бізнес-практики «Студії Квартал 95» були і залишаються прозорими, зрозумілими українському суспільству, "білими" і, відповідно, юридичних претензій по них ніколи не було і бути не може.

Подоляк також висловив думку, що практично кожен українець розуміє, в чому полягав бізнес "Кварталу" і що цей бізнес ніколи не перетинався з поділом якихось державних ресурсів.

«Спекулятивні ж припущення або спроби пристебнути історію "Кварталу" до історії ПриватБанку не базуються на фактах і є чистою конспірологією. Звинувачення людей, пов'язаних з ПриватБанком, в махінаціях, датуються часом від 2008 року. Відтоді змінилося вже кілька президентів. Але ні за Ющенка, ні за Януковича, ні за Порошенка кримінальні справи проти ексменеджерів ПриватБанку не доходили до вручення конкретних підозр. Реального процесуального результату розслідування досягнуто тільки після зміни влади у 2019 році і завдяки політичному лідерству Володимира Зеленського», - наголосив радник керівника ОП.

Раніше редакція Слідство.Інфо оприлюднила фільм-розслідування «Офшор 95», в якому йдеться про те, що документи Pandora Papers, нового витоку з 14 фірм, які реєстрували й обслуговували офшорні компанії, нібито частково підтвердили схему переказу коштів від структур олігарха Ігоря Коломойського в офшорні фірми Президента Володимира Зеленського та його соратників.

Читайте також: Зеленський отримав понад 4 мільйони роялті від «Кварталу-95»

Зокрема, за інформацією видання, журналістам вдалося визначити кінцевих власників офшорів, які могли отримати кошти, і що ці кошти нібито могли бути частиною історії з виведенням і відмиванням коштів ПриватБанку.

Розслідування Pandora Papers проведене Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів (ICIJ) і представниками 150 редакцій з усього світу. Воно викриває офшорні активи 35 колишніх і чинних світових лідерів. У цьому списку - експрем'єр-міністр Великої Британії Тоні Блер, король Йорданії Абдалла II, президент Кенії Ухуру Кеніата. Крім того, розслідування викриває причетність російського медіаменеджера Костянтина Ернста до мільярдної приватизаційної угоди у РФ.

Загалом проєкт Pandora Papers опрацював 11,9 мільйона файлів з 14 офшорних юридичних фірм і постачальників послуг. Документи знімають завісу з фінансової системи, яка дозволяє 0,1% людей на планеті приховувати свій статок від податкових інспекторів, контролюючих органів і громадськості. ICIJ отримала документи і поділилася даними з журналістами зі 117 країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-