Венедіктова про розслідування Pandora Papers: Не маю права робити жодних коментарів

Венедіктова про розслідування Pandora Papers: Не маю права робити жодних коментарів

Укрінформ
Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що як посадова особа не має права робити жодних коментарів стосовно розслідування проєкту Pandora Papers, матеріали якого були оприлюднені у програмі редакції “Слідство. Інфо”, де йдеться про нібито зв'язок між низкою офшорних володінь та топменеджментом України.

Про це Венедіктова написала у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Як і багато хто, завершила перегляд фільму авторства редакції "Слідство. Інфо". Журналісти припускають, що цілий ряд офшорних володінь мають безпосередній стосунок до топменеджменту держави. Як юрист і людина, що обіймає посаду Генерального прокурора, я не маю права робити будь-які коментарі щодо цього і давати оцінки запропонованій глядачеві екранізації”, - написала Генпрокурор.

Читайте також: Майно олігархів не будуть конфісковувати – Малюська

За її словами, будь-яка інформація, що має стосунок до діяльності Приватбанку, перебуває у розпорядженні працівників НАБУ і перевіряється «під мікроскопом».

“Іншими словами, для працівників правоохоронної системи весь цей матеріал не став і не міг стати сюрпризом. Детективи НАБУ (в рамках своїх коментенцій і обмежень щодо нерозголошення таємниці слідства) популярно пояснили своє бачення. Достовірність матеріалу - черговий знак питання”, - написала вона.

Читайте також: Які вигоди отримає Україна від введення податку на надприбутки

Венедіктова також висловилася стосовно нібито натяку авторів матеріалу щодо того, що Офіс Генпрокурора певною мірою «пригальмовує» розслідування справ із орбіти Приватбанку.

“Так, прямо про це в сюжеті не сказано, але запах легко вловлюється. Рішуче заявляю, що манера, в якій підноситься цей натяк на нашу бездіяльність - чиста спекуляція”, - заявила очільниця ОГП.

Вона зазначила, що раніше особисто взяла на себе відповідальність зсунути з мертвої точки розслідування цих кримінальних проваджень. У цьому зв'язку Венедіктова згадала про труднощі, з якими правоохоронці стикалися у цих справах: “від небажання або, якщо хочете, страху правоохоронців приймати процесуальні рішення, до серцевих нападів у експертів”.

Читайте також: Данілов обіцяє оприлюднити дані про заблоковані кошти Фірташа

“Вже не перший раз бачу, що комусь спадає на думку припускати, що саме зі стін Офісу Генпрокурора «протекла» інформація про можливе повідомлення про підозру одному з фігурантів справи Приватбанку, літак із яким нам вдалося посадити в Україні. І Артем Ситник (директор НАБУ - ред.), і я маємо інформацію про те, що ні ОГП, ні особисто я до витоку не причетні. Впевнена, у вас є всі можливості це перевірити”, - наголосила Венедіктова.

Генпрокурор додала, що правоохоронці мають версії того, що сталося, і на сьогодні причетні до цього особи встановлюються.

При цьому вона наголосила, що мотивувати службовців правоохоронних органів рухати гучні справи, як ця, є завданням непростим. За словами Генпрокурора, “олігархи - це не просто біда держави, це ще і влада, сила, непересічні можливості, грошовий ресурс, ЗМІ і багато чого іншого”.

Читайте також: Данілов запевняє, що санкції щодо Медведчука діють у повному обсязі

“В Україні мало хто вірив, що в когось вистачить мужності поставити свій підпис під підозрою хоч комусь, у кого в обоймі все, про що я написала вище - мені вистачило. І не раз. Я брала відповідальність на себе особисто і демонструвала готовність приймати складні, непопулярні рішення”, - заявила Венедіктова.

Вона також звернулася до журналістів «Слідство. Інфо» щодо відповіді на їхній запит. За словами Генпрокурора, у своєму листі співробітники Управління інформаційної політики ОГП зазначили, що запитувана інформація вивчається детективами НАБУ і прокурорами САП під час розслідування різних кримінальних проваджень.

“Вибачте, але Офіс Генпрокурора не працює і не може працювати на художній результат і глядацькі симпатії від переглядів фільмів вашого авторства. Природно, що така інформація на цьому етапі є закритою і ніхто не в праві її надати, не порушивши закон, про що добре знають детективи і прокурори. Але твердження, що запит журналістів був проігнорований, - помилка, яку я прошу виправити”, - наголосила Генеральний прокурор.

Читайте також: ПриватБанк продадуть лише після його поділу на «хороший» та «поганий» банк – НБУ

Раніше редакція "Слідство. інфо" оприлюднила фільм-розслідування «Офшор 95», у якому йдеться про те, що документи Pandora Papers, нового витоку з 14 фірм, які реєстрували та обслуговували офшорні компанії, нібито частково підтвердили схему переказування коштів від структур олігарха Ігоря Коломойського до офшорних фірм Президента Володимира Зеленського та його соратників.

Зокрема, за інформацією видання, журналістам вдалося визначити кінцевих власників офшорів, які могли отримати гроші, і що ці кошти нібито могли бути частиною історії з виведення та відмивання грошей Приватбанку.

Розслідування Pandora Papers проведене Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів (ICIJ) й представники 150 редакцій з усього світу. Воно викриває офшорні активи 35 колишніх і чинних світових лідерів. У цьому списку – експрем’єр-міністр Великої Британії Тоні Блер, король Йорданії Абдалла ІІ, президент Кенії Ухуру Кеніата. Крім того, розслідування викриває причетність російського медіаменеджера Костянтина Ернста до мільярдної приватизаційної оборудки в РФ.

Читайте також: Справа Суркісів: розгляд у суді заяви про повернення ПриватБанку ₴540 мільйонів затягується

Загалом проєкт Pandora Papers опрацював 11,9 мільйона файлів з 14 офшорних юридичних фірм та постачальників послуг. Документи знімають завісу з фінансової системи, яка дозволяє 0,1% людей на планеті приховувати свої статки від податкових інспекторів, контролюючих органів та громадськості. ICIJ отримала документи та поділилася даними з журналістами зі 117 країн.

Фото: УП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-