Справа Суркісів: розгляд у суді заяви про повернення ПриватБанку ₴540 мільйонів затягується

Справа Суркісів: розгляд у суді заяви про повернення ПриватБанку ₴540 мільйонів затягується

Укрінформ
Окружний адмінсуд Києва (ОАСК) ухилився від розгляду заяви про повернення державному ПриватБанку коштів, сплачених родині Суркісів за судовими рішеннями, які були скасовані. Дату наступного засідання не призначено.

Про це йдеться у пресрелізі банку, який є у розпорядженні Укрінформу

Зазначається, що заява ПриватБанку про стягнення з з родини Суркісів грошових коштів у загальному розмірі понад 540 млн грн, сплачених держбанком за скасованими Великою палатою Верховного Суду судовими рішеннями, розглядається в Окружному адміністративному суді міста Києва під головуванням судді Євгенія Аблова.

21 вересня 2021 року суддя оголосив чергову перерву в розгляді питання про поворот виконання судових рішень в адміністративній справі №826/20221/16, не визначивши дати наступного судового засідання.

Окрім того, для розгляду заяви ПриватБанку про поворот виконання судових рішень суддя витребував у Печерського райсуду міста Києва цивільну справу за позовом родини Суркісів, що не передбачено процесуальним законодавством.

Коли Печерський райсуд поінформував про неможливість надання матеріалів справи, розгляд якої не завершено, суддя ОАСК повідомив, що дата судового засідання з розгляду питання про поворот виконання судових рішень буде призначена вже після завершення розгляду Печерським райсудом міста Києва цивільної справи за позовом родини Суркісів.

Отже, наголошують у фінустанові, судовий розгляд заяви ПриватБанку про поворот виконання скасованих судових рішень затягується на невизначений строк.

Як повідомлялось, Велика палата Верховного Суду 15 червня 2020 року скасувала рішення Окружного адмінсуду міста Києва і Київського апеляційного адмінсуду та закрила провадження в адміністративній справі про скасування рішень НБУ щодо визнання членів родини Суркісів пов'язаними з ПриватБанком особами та стягнення з ПриватБанку на користь родини Суркісів 1,05 млрд грн, 266,2 тис. дол. і 7,8 тис. євро.

Оскільки скасовані Великою палатою ВС судові рішення після набрання ними 6 листопада 2017 року законної сили були виконані ПриватБанком в частині виплати грошових коштів на користь родини Суркісів, ПриватБанк звернувся до ОАСК із заявами про поворот виконання таких скасованих судових рішень.

Читайте також: ПриватБанк vs Суркіси: під Верховним Судом протестували з попкорном і льодяниками

Кабінет Міністрів 18 грудня 2016 року ухвалив рішення про входження держави в капітал ПриватБанку. У межах націоналізації банку його зобов'язання перед пов'язаними особами підлягали процедурі bail-in і були обмінені на акції додаткової емісії банку.

17 травня 2017 року Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним і скасував рішення комісії НБУ про визнання пов'язаними з ПриватБанком особами сім'ю Суркісів, а також скасував накази тимчасового адміністратора ПриватБанку, які стосувалися рахунків фізосіб. Родина Суркісів, а також пов'язані з ними особи подали 42 позови проти Національного банку України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-