Смерть Марчука, гібридна атака Лукашенка, Олімпіада та «Іх там нєт» – публікації тижня

Смерть Марчука, гібридна атака Лукашенка, Олімпіада та «Іх там нєт» – публікації тижня

Укрінформ
Публікації Укрінформу про найважливіше, які ви могли пропустити:

Вбивство Віталія Шишова: ким, кому та навіщо поданий цей сигнал?

Ми й близько не беремось визначити, хто саме є замовником цього злочину, надто мало інформації є зараз у публічній площині. Але спробуємо окреслити певні запитання та запропонувати відповіді не тільки за фактом трагедії, а взагалі – з огляду на тенденції. Отже, що робив Віталій Шишов у Україні, чим він міг бути небезпечним для Лукашенка, до речі, може й не тільки для нього? Зараз аналізувати можна тільки наочні факти, а вони прості: Шишов виїхав зі своєї країни на територію іншої та вів викривальну діяльність проти диктаторського режиму.

Віталій Шишов
Віталій Шишов

                                                                ***           

Євген Марчук: яким він був, чого прагнув і якою втратою став для країни

На 81-му році життя помер перший голова Служби безпеки України, четвертий прем’єр-міністр України, колишній міністр оборони та секретар РНБО Євген Марчук. Як уточнили в СБУ, коронавірусна хвороба загострила хронічні захворювання, та спровокувала гостру серцево-легеневу недостатність. Про Марчука кажуть, що попри поважний вік він до останніх днів залишався державним діячем і допитливою людиною із надзвичайною жагою до життя. Він не дав Криму відділитися ще в 90-х, він захистив Тузлу, він був чи не найяскравішим переговорником у ТКГ щодо врегулювання на окупованому Донбасі.

Прощання з Євгеном Кириловичем Марчуком/ Фото Геннадія Мінченка

                                                                ***

«Іх там нєт» на Олімпіаді: перше місце з політизації спорту

Збірна Росії формально не бере участь в Олімпіаді в Токіо. Російським спортсменам заборонено до грудня 2022 року виступати під своїм прапором, гімном і назвою країни на великих міжнародних змаганнях. Заборона пов’язана з програмою допінгу, організованою не тільки тренерами, лікарями та представниками спортивних федерацій, але також російськими чиновниками й спецслужбами. Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав ключові моменти того, як в Росії висвітлюють Олімпіаду і використовують з політичними цілями, водночас наполягаючи на необхідності деполітизації спорту.

Фото: AFLO/SHUTTERSTOCK
Фото: AFLO/SHUTTERSTOCK

                                                                 ***

Беленюк: якщо не готовий - з якої ноги не виходь, у тебе немає шансів

Жан Беленюк здобув золоту медаль Олімпійських ігор в Токіо. У фіналі він здолав угорця Віктора Льорінца. Український спортсмен вже вписав своє ім'я в історію світового спорту. Він ставав срібним призером Ріо-2016 і пообіцяв повернутися. Повернувся. Що керує спортсменами такого масштабу і чим вони відрізняються від інших – життєві принципи Жана Беленюка - в матеріалі Укрінформу.

Жан Беленюк повернувся в Україну з олімпійським "золотом" / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

                                                                 ***

Олія по 100 гривень за літр: осіння реальність?

Поміж найяскравіших сучасних ілюстрацій до прислів’я про “шевця без чобіт і теслю без воріт” – ситуація з цінами на соняшникову олію в Україні. Здавалося б, йдеться про товар, за обсягами експорту якого ми є світовими лідерами, але внутрішні ціни на нього скачуть, немов на заморський дефіцит, почасти вже перевершивши цінові показники багатьох країн-імпортерів українських олії та соняшнику. Ще б пак: за останній рік вартість цього популярного вітчизняного продукту підскочила на 90%! Укрінформ з’ясував ймовірність сценарію про здорожчання восени олії до 100 гривень за літр, як прогнозують деякі експерти.

                                                                ***          

Живі люди як зброя. Гібридна атака Лукашенка на Литву і ЄС

Литва потерпає від міграційної кризи, спровокованої режимом Лукашенка. Плани посилити кордон із Білоруссю підтримала комісар ЄС з питань внутрішніх справ Ілва Йоханссон. Правда, вона не уточнила, чи допоможе Євросоюз Литві в цій справі фінансово. Тим часом Лукашенко шантажує ЄС мігрантами з Афганістану, Ірану й Іраку. Ці прийоми диктатора нагадують міграційну кризу 2015 року, коли Росія доставляла тисячі нелегалів на фінський та норвезький кордони. Схоже, що Лукашенко відкриття не зробив, а лише використовує російські “напрацювання”.

Карикатура Сергія Йолкіна
Карикатура Сергія Йолкіна

                                                               ***       

Оцінювання учнів вдосконалиться: школам дадуть більше автономії

Нещодавно у Міністерстві освіти і науки затвердили нові рекомендації щодо того, як оцінюватимуть молодших школярів у новому навчальному році. Це породило чимало чуток, аж до того, що повертаються щоденники й табелі «з цифрами». Утім все залишається, як було: після реформи освіти, в українській початковій школі відмовилися остаточно від бальних оцінок, замінивши їх вербальними, тобто «оцінювальними судженнями про певні навички». Тож що тоді означає повернення до цієї теми?

                                                               ***

Чат-боти і спільноти, які стануть у пригоді туристам

Завдяки численним чат-ботам та спільнотам тепер можна легко і швидко організувати свою відпустку хоч по Україні, хоч за кордон без зайвих клопотів. От хоча б і популярний серед українців додаток-месенджер Viber – розглянемо, скільки корисних для туриста ресурсів можемо в ньому знайти і в яких випадках вдало використати.

                                                               ***

Спрей проти ковіду з Естонії: ні, ще не панацея…

Днями ЗМІ облетіла майже сенсаційна інформація про створення спрею проти коронавірусу в Естонії. Заголовки відкритим текстом проголошували панацею. Повідомляється, що назальний спрей під назвою BioBlock, захищає не тільки від вихідного штаму SARS-CoV-2, виділеного в Ухані, а й від  інших, які прийшли за ним і викликали занепокоєння у Всесвітньої організації охорони здоров'я. Естонські учені запатентували технологію виробництва спрею від ковіду, але чи означає це, що універсальний засіб проти коронавірусної інфекції знайдено? Як з’ясував Укрінформ, найімовірніше, що ні. Хоча місцеві регуляторні органи дозволили виробляти і реалізовувати препарат, але ліками його офіційно не називають.

Іще більше цікавих публікацій читайте тут.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-