Живі люди як зброя. Гібридна атака Лукашенка на Литву і ЄС

Живі люди як зброя. Гібридна атака Лукашенка на Литву і ЄС

Укрінформ
Яке воно, минуле, сьогодення і майбутнє нової міграційної кризи?

1-2 серпня в Литві гостювала комісар ЄС з питань внутрішніх справ Ілва Йоханссон, обговорювала міграційну кризу, спровоковану режимом Лукашенка. Спілкувалася з першими особами країни, відвідала литовсько-білоруський кордон і, що важливо, підтримала плани Литви з будівництва загородження на кордоні з Білоруссю. Правда, не змогла уточнити, чи буде це фінансуватися з фондів Євросоюзу, але зазначила, що «фінансується багато іншого обладнання з метою, щоб інтегроване управління кордоном було достатньо захищеним». При цьому обговорення, за її словами, ще триватиме.

І ЗНОВУ – «БУДІВНИЦТВО КОРДОНУ». АЛЕ ЩО ДО ТОГО?

Глава МВС Литви Агне Білотайте була більш конкретна, заявивши, що Служба охорони держкордону вже підготувала план будівництва загородження. А до його реалізації потрібно буде покрити весь кордон з Білоруссю колючим дротом - концертіно, «який розташовувався б за принципом піраміди, коли три мотка внизу, на них ще дві, і нагорі - один... а поруч будуть будувати фізичні загородження». На думку Білотайте, подолати таку огорожу буде непросто. З іншого боку ще не сказали свого гучного слова захисники прав людини, які раніше натякали на неприпустимість використання такого виду колючого дроту, що завдає поранення кожному покрову порушників.

Агне Билотайте / Фото: МВД Литвы
Агне Білотайте / Фото: МВС Литвы

І тут, звичайно, можна поспівчувати нелегальним мігрантам, знедоленим людям, яких цинічно використовує мінський режим. Як показало розслідування національного телерадіомовлення Литви LRT, Лукашенко ще й заробляє на них. Люди збирають гроші, щоб виїхати з неблагополучної життя в спокійну Європу, за запевненнями посередників, гарантовано і безпечно. А замість цього опиняються в тимчасовому таборі розміщення з перспективою депортації. Безнадія...

Але можна зрозуміти і місцевих жителів, литовців, які рік за роком долають наслідки радянської окупації, трудяться, щоб налагодити життя за європейськими зразками. І раптом вся їхня звичайна, добута мозолями обстановка виявляється перевернутою догори дном. Через помсту білоруського диктатора, його цинічну атаки «пішаками» мігрантів. (Цікаве відео).

У цьому сенсі показовими є «дзеркальні» події поблизу полігону Руднінкай і в ньому самому. Минулого тижня там були акції місцевих жителів, які не бажали, щоб поруч з їх житлом з'явилося наметове містечко нелегалів, а на цій – вже хвилювання мігрантів, приводом яких став промоклий після дощів намет. І зрозуміло, що це лише «перші дзвінки».

Полигон Руднинкай / Фото: Orestas Gurevičius, Delfi
Полігон Руднінкай / Фото: Orestas Gurevičius, Delfi

У понеділок же стало відомо, що в Іраку відкривають авіарейси до Мінська з ще трьох міст країни - Басри, Ербілі і Сулейманії. При цьому на деякі рейси квитки розкуплені на весь серпень, на деякі - аж до жовтня. (Нагадаємо, що раніше, з 23 липня, кількість рейсів Багдад-Мінськ зросла з двох до чотирьох на тиждень. При тому, що до того, 15 липня, глави двох МЗС Габріелюс Ландсбергіс і Фуад Хусейн провели в Багдаді переговори про те, як перешкоджати кризі).

Яка ж була реакція Йоханссон на новину? «Нам слід терміново реагувати і якомога швидше зустрітися з урядом Іраку і посадовими особами цієї країни, щоб обговорити можливості скорочення обсягів польотів». Отаке, дуже суворо - «обговорити можливості скорочення». При цьому існуючі плани єврокомісара навіть не обурюють, а лише «засмучують».

Илва Йоханссон / Фото: D. Umbrasas/LRT
Ілва Йоханссон / Фото: D. Umbrasas/LRT

Отже осмислення ситуації, як в Литві, Балтії, так і в Європі в цілому триває. Скажімо, зараз пропонують варіанти розміщення прибулих з Білорусі мігрантів не тільки в Литві; обговорюють наказ литовським прикордонникам повертати нелегалів назад, на територію Білорусі ( «можливість застосування сили залежить від ситуації»), з тим, щоб вони йшли на пункти пропуску і вже там заявляли свої прохання про притулок.

Але зрозуміло, що це все напівзаходи...

ЯК ЛУКАШЕНКО ОГОЛОШУВАВ ПОЧАТОК ГІБРИДНОЇ АТАКИ

А між тим, в цьому році литовсько-білоруський кордон перетнули вже 4 тис. нелегальних мігрантів (більшість - вихідці з Іраку). Білотайте прогнозує, що до кінця року в Литві може опинитися 10 тисячі нелегальних мігрантів - що помітно більше колишніх розрахунків. Та й це, мабуть, не граничні цифри. (У неділю були зафіксовані рекордні показники - кордон перетнули 289 мігрантів).

При тому мова йде про невелику, в кілька мільйонів, балтійську країну, яка не має досвіду дій в умовах подібної кризи. Але що гірше, поки не видно концепції загальноєвропейської реакції на таку атаку Лукашенка. Чергові санкції проти його режиму прийняті, але не введені в дію - в надії, що він одумається, і припинить нелюдську, гібридну атаку нелегалами. Але Лукашенко опам'ятовуватися не збирається. І кремлівський патрон його не обсмикує. Отже давайте пригадаємо їхні минулі дії, щоб мати можливість змоделювати і деякі майбутні...

Як же цікаво і непередбачувано чіпляються один за одного історичні шестерінки. Чи всі сьогодні пам'ятають про зв'язок, який існує між насильницької посадкою в Мінську рейсу Ryanair з опозиціонером Протасевичем на борту і міграційною кризою, яка розгорається все сильніше?

Карикатура Сергея Елкина
Карикатура Сергія Йолкіна

Лукашенківське авіапіратство сталося в неділю 23 травня. Тоді ж пішла досить різка реакція західних країн. І ось вже в середу, 26 травня, виступаючи перед підконтрольним йому парламентом, Григорович елегантно пригрозив західним країнам: «Ми зупиняли наркотики і мігрантів - тепер будете самі їх їсти і ловити» (Наркотики - «їсти», а мігрантів - «ловити», не переплутайте).

Спочатку загроза здалася дивною, неконкретною. І в цьому сенсі - логічно алогічним продовженням попередньої заяви Лукашенка, що саджаючи в Мінську літак з Протасевичем на борту, він «захищає Європу від тероризму». Але вистачило кілька днів мігрантського свавілля, і ситуація почала прояснюватися. Під гібридною атакою - Литва, білорусько-литовський кордон.

Далі корисно ознайомитися зі словами Лукашенко, мовленими 22 червня, на церемонії, присвяченій 80-річчю початку радянсько-німецької війни: «Сьогодні вони (країни Заходу, - ред.) завили. Ах, білоруси їх не захищають. В Литву, Латвію і в Польщу кинулися тисячі і тисячі нелегальних мігрантів. Вони вимагають від нас захистити їх від контрабанди, від наркотиків. Аж через Атлантику чути сигнал: допоможіть, як це було раніше, затримайте ядерні матеріали, щоб вони не потрапили в Європу».

Показово, що і тут Лукашенко ще прикриває справжню створювану їм проблему («тисячі і тисячі нелегальних мігрантів») колишньої мішурою. І навіть яскравішою - до «наркотиків» додав «контрабанду» і «ядерні матеріали».

МІНСЬКИЙ ДИКТАТОР ШАНТАЖУЄ ЛИТВУ ТА ЄС

Наступна реперна точка - заяви Лукашенка від 2 липня: «Я чесно сказав, що ми не будемо більше тримати тих, кого ви (все ті ж країни Заходу - ред.) гнобили в Афганістані, Ірані, Іраку. У нас немає на це ні грошей, ні сил внаслідок ваших санкцій. І, розумієте, ніхто не знає, що відбувається в Литві і на кордоні, це просто факт».

І тут вже багато що проговорене прямо, точніше прямота («я чесно сказав») перемішана з брехнею. Дійсно - чесно названа Литва в якості головного об'єкта атаки (кордон з нею - 462 км), а інші прикордонні країни ЄС не названі (білоруський кордон з Польщею - 399 км, з Латвією - 143 км). Але поруч - брехня, мовляв, ніхто не знає, що відбувається на литовському кордоні. Чесно названий Ірак, як найбільший «постачальник» нелегалів до Мінська. Але при цьому він поставлений на третє місце, захована за куди менш актуальними в цьому контексті Афганістаном та Іраном.

Але ось верх лукашенківською чесності в цій заяві: він говорить, що у Білорусі для стримування мігрантів немає «ні грошей, ні сил в результаті ваших санкцій». Іншими словами, тут диктатор фактично запропонував умови угоди: ви знімаєте санкції - я зупиняю міграційну кризу. Але Захід проігнорував ці його слова. І що найприкріше для диктатора, можливо, зовсім їх не помітив.

Карикатура Сергея Елкина
Карикатура Сергія Йолкіна

Наступна етапна заява Лукашенка з цього питання трапилося 20 липня. Втім, тут потрібна передмова. Раніше в той же день Держприкордонкомітет Білорусі заявив про затримання декількох груп іракських нелегальних мігрантів, які «незаконно перейшли білоруський кордон з території Литви, де, за їхніми словами, їх не годували, били, змушували давати неправдиві свідчення проти білоруських прикордонників, а також силою і під загрозою застосування зброї змусили порушити кордон Білорусі». (Вражаючий за логікою, точніше за її відсутністю виступ. Якщо «не годували», «били», змушуючи «давати неправдиві свідчення проти білоруських прикордонників», то навіщо ж відправили назад в Білорусь, втрачаючи таких цінних (лже)свідків?)

Але не будемо судити строго, адже це все тільки заздалегідь підготовлена подача, комфортний пас на язик-ключку Лукашенка. Далі слово бере він: «Те, що люди туди (в Литву, - ред.) хлинули, - це тільки початок. Я вже вам сьогодні сказав: далі туди підуть люди озброєні, щоб захистити ось таких ось скривджених людей. Якщо така людина, що пройшла через війну, туди (в Литву - ред.) потрапить зі зброєю, не факт, що вона буде захищати тільки вагітних жінок, які посунули з Близького Сходу та Афганістану. Ви знаєте, що там буде творитися. Ми це бачимо на прикладі західних держав, і бачимо, як вони на це реагують».

ЧИ ВИПАДКОВО МОВИТЬСЯ ПРО БІЖЕНЦІВ З АФГАНІСТАНУ?

Заява спочатку здається дивною та нескладною, ну приблизно, як коротка фраза, вимовлена 26 травня тим же А.Г. (Мається на увазі сам Алєксандр Григорич, а не один німецький політик, яким захоплювався в 1994 році новообраний білоруський президент).

Але давайте ще раз пройдемося по його процитованих вище виступах і співвіднесемо їх з іншими подіями. У міру того, як США, інші західні країни виводили війська з Афганістану, в промовах Лукашенка ця країна, біженки і біженці з неї захопили провідні позиції. Звернемо увагу на те, що А. Г. при цьому загрожує, що через територію його країни в Литву прийдуть люди «зі зброєю». І це, звичайно, вже явний блеф. Для порівняння: Росія, всерйоз намагається розіграти афганську карту, заграє з талібами, але одночасно намагається сильніше прив'язати до себе центральноазіатські країни, обіцяючи захищати їх від Талібану. Однак, Лукашенко 13 липня обговорював з Путіним в Петербурзі «тему протидії держав - членів ОДКБ загрозам в Середній Азії в зв'язку з виведенням військ США з Афганістану».

Фото: kremlin.ru
Фото: kremlin.ru

А далі, як то кажуть, «Коня кують, а жаба й собі лапу підставляє». Схема загрози афганськими біженцями так запала в душу Лукашенко, що він переніс і її на Литву. Хоча зрозуміло, що логістика масової доставки афганських нелегалів в Мінськ і далі до литовського кордону набагато складніше, ніж рейси з Іраку. Складніше - але не означає, що неможлива (якщо вже до Литви добираються і біженці з Африки). Взагалі, завдання мінського диктатора - зробити міграційний потік в балтійську країну не тільки великим, але й різнорідним, щоб зробити ситуацію по обидва боки від парканів пунктів тимчасового розміщення мігрантів максимально нестабільною і конфліктною.

Ще цікаве питання: чому Лукашенко, попри перші свої заяви, атакує нелегалами тільки Литву, практично не чіпаючи Польщу і Латвію? Тому що йому потрібен максимальний негативний ефект на одному конкретно взятому прикладі. А потенціал - організаційний, людський, фінансовий - 38-мільйонної Польщі на порядок більше, ніж у 2,7-мільйонної Литви. Тому А.Г. б'є поки що по одній країні, найближчій та з найбільшим спільним кордоном.

УРОКИ: УЧАСТЬ РОСІЇ В МІГРАЦІЙНІЙ КРИЗІ 2015 РОКУ

І давайте ще пригадаємо історію міграційного кризи в Європі, що розгорівся в 2015 році. Два основних маршрути йшли - через Туреччину-Грецію і через Лівію-Італію. Але були й інші. Наприклад - російський, коли нелегальні мігранти доставлялися на фінський і норвезький кордон. Причому, рахунок тоді теж йшов на тисячі, Норвегія теж говорила, що має будувати стіну на кордоні. А у випадку з фінської кордоном заявлялося про участь російських спецслужб (до речі, проілюстрована ситуація прикладом з афганськими біженцями). Було це в 2016 році, але тепер, через п'ять років, з яких півтора року - ковідних, геть забулося.

Фото: Jussi Nukari / Lehtikuva
Фото: Jussi Nukari / Lehtikuva

Тобто Лукашенко ніякого відкриття не зробив, а лише повторив нещодавні російські напрацювання. Але хто тепер може поручитися, що схема ця не повернеться - в колишньому вигляді або перетвореному? Адже у Росії немає візового режиму з пострадянськими азіатськими країнами. І це відкриває великий простір для маніпуляцій.

За бажання можна доставляти біженців по колишньому варіанту - на фінський або норвезький кордон. А можна урізноманітнити - і додати до них естонський і латвійський. Але можна і не бруднитися самим, а загрібати жар чужими руками. Тобто переправляти афганських біженців до Білорусі, щоб Лукашенко продовжував атакувати нелегалами Литву. Або, якщо вдасться налагодити більш масовий потік, то ще й Польщу з Латвією.

Сьогодні ці плани можуть здатися фантастичними. Але насправді, вони не такі вже й складні і цілком технологічні. Якщо тільки Захід не виробить загальну послідовну лінію протидії зростаючому нахабству двох останніх диктаторів Європи.

Олег Кудрін, Рига.

Карикатура Сергія Йолкіна

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-