Укрпошта порушує правила вручення судових повісток - Верховний Суд

Укрпошта порушує правила вручення судових повісток - Верховний Суд

Укрінформ
Верховний Суд звернув увагу Укрпошти на необхідність доставки судових повісток адресатам згідно з вимогами процесуального законодавства.

Окрема ухвала з цього приводу у справі №761/15565/16-ц від 23 січня 2018 року оприлюднена в Єдиному реєстрі судових рішень.

"Звернути увагу Акціонерного товариства "Укрпошта" на необхідність усунення зазначених в окремій ухвалі виявлених судом недоліків в діяльності цього товариства та запобігання їх повторенню у майбутньому. З метою забезпечення виконання вказівок, що містяться в цій ухвалі, суд встановлює строк для надання відповіді Акціонерним товариством "Укрпошта" - до 23 квітня 2019 року", - йдеться в ухвалі.

На думку суду, Укрпошта порушує правила вручення судових повісток. Зокрема, поштовий оператор залишає у скриньках адресатів повідомлення про лист, що зберігається на пошті. А після 5 днів повертає листи з позначкою "в зв'язку з закінченням встановленого терміну зберігання".

Наголошується, що ані Закон про поштовий зв'язок, ані Поштові правила не передбачають для судових повідомлень, направлених рекомендованим листом, довідки із зазначенням причини повернення - "за закінченням встановленого строку зберігання", яка засвідчується підписом працівника поштового зв'язку та відбитком календарного штемпеля. Зазначене за своїм сутнісним змістом не є причиною невручення, а є причиною повернення. З зазначених норм права випливає, що у разі повернення рекомендованого листа з позначкою "Судова повістка", мають зазначатись причини невручення, а не причини повернення такого рекомендованого листа.

Читайте також: Укрпошта запускає пілотний проект із доставки субсидій готівкою

"Приведення АТ "Укрпошта" процедури направлення судових повідомлень рекомендованими листами, зокрема відміток про причини їх невручення, у відповідність до вимог цивільного процесуального законодавства, зокрема ЦПК України, забезпечить судам можливість належним чином виконувати свої процесуальні обов'язки та ефективно здійснювати правосуддя, усуне практику, яка дає можливість суттєвих зловживань процесуальними правами з боку недобросовісних учасників судових спорів з метою затягування розгляду спорів у судах, уникнення участі у судових засіданнях, або створення організаційно-процесуальних умов для скасування у майбутньому справедливих за суттю судових рішень", - йдеться в ухвалі.

Як повідомляв Укрінформ, у лютому 2019 року збори суддів Миколаївського апеляційного суду звернулися до керівництва держави з приводу необхідності внесення змін до Правил надання послуг поштового зв’язку. Мета змін - унеможливити уникнення одержання повісток.

Окремі положення правил дозволяють вручати рекомендовані відправлення, у тому числі листи з позначкою "судова повістка", безпосередньо на пошті. У разі ж відсутності адресата або повнолітніх членів його сім’ї повідомлення про надходження рекомендованого листа вкладаються до поштової скриньки. Зазначається, що на практиці дуже часто листоноші обирають останній варіант. І якщо ніхто не звертається щодо отримання листа — повертають відправлення з позначкою "за закінченням строку зберігання". Тож, якщо особа свідомо ухиляється від отримання повістки, за чинними правилами, вона взагалі ніколи не буде врученою.

У правилах є й інша невідповідність вимогам законодавства: вони передбачають, що відмова від одержання листа має засвідчуватися підписом адресата. Натомість закон установлює, що факт відмови повинен засвідчуватися підписом особи, яка доставляє повідомлення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-