Луценко вважає, що трагедія на Рівненському полігоні - на совісті командирів

Луценко вважає, що трагедія на Рівненському полігоні - на совісті командирів

Укрінформ
Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що до кримінальної відповідальності будуть притягнуті командири, які не забезпечили безпечні стрільби на Рівненському полігоні глибоко в тилу.

Про це він сказав журналістам після засідання Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Тут ціла сукупність причин, але що стосується Генеральної прокуратури, ми звичайно, завершимо слідчі дії, і, безумовно, будемо притягувати до кримінальної відповідальності тих командирів, які не забезпечили безпечні стрільби на полігоні глибоко в тилу. Кажу про це, бо всім зрозуміло, що на передовій буває всякого. Але в глибокому тилу,  очевидно, треба було забезпечити всі настанови по стрільбам», - заявив Луценко.

Він зазначив, що на засіданні комітету розглядалися причини вибуху на Рівненському полігоні. 

«Причин є кілька, та відразу треба заявити, що легенди про «інакшість» металу, з якого зроблений ствол міномета «Молот», треба відкинути. Наукова експертиза встановила, що спектральний аналіз металу, з якого зроблений ствол і міномета «Молот», і міномета пострадянського періоду абсолютно ідентичні», -  зазначив Луценко. 

За його словами, причина того, що сталося на Рівненському полігоні, лежить у двох площинах: конструктивній і експлуатації та прийняття командних рішень.

«Зараз ще повернуся до наради з військовими, які мають забезпечити відповідні рішення щодо контруктивних двох вузлів: пускового вузла, де бойок не завжди відповідає нормативам конструкторської документації та запобіжника, який також не завжди відповідає документації, а інколи взагалі суперечить цій документації», - сказав генпрокурор.

Читайте також: Луценко наполягає на терміновій перевірці усіх мінометів "Молот"

Окрім того він наголосив, що «ситуація на Рівненському полігоні стала такою трагічною, тому що командир цих стрільб не виконав усі настанови про експлуатацію мінометів». 

«Вони стояли ближче ніж належало солдати, принаймні письмово не показали, що їх навчили безпечної експлуатації, і саме тому в цьому скупченні військовослужбовців вільне заряджання призвело до численних травм», -  додав генпрокурор.

Луценко також повідомив, що наполягає на тому, щоб Генштаб, Міноборони разом із «Оборонпромом» «провели серйозний аналіз двох конструктивних елементів: запобіжника та пускового вузла, аби дати максимальну гарантію так званого вільного заряджання». 

Як повідомлялося, 6 липня на Рівненському військовому полігоні під час навчань вибухнув міномет «Молот», унаслідок чого троє бійців-контрактників загинули та дев'ятеро отримали поранення. Слідчий експеримент показав, що розрив міномета М120-15 «Молот» стався через його подвійне заряджання.

Окрім того, розрив міномета «Молот» і травмування двох бійців сталося 23 вересня на позиціях однієї з військових частин на Донеччині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-