У Вінниці показали стрічку про мера-реформатора минулого століття

У Вінниці показали стрічку про мера-реформатора минулого століття

Укрінформ
У Вінниці у вівторок в кінотеатрі «Родина» відбувся прем’єрний показ художньо-документальної стрічки «Видатні люди Вінниччини: Микола Оводов» про мера-реформатора, який керував містом на початку ХХ століття.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив режисер Василь Медяний.

«Замовником цієї стрічки є комунальний «Центр історії Вінниці». Зазначу, нам було цікаво знімати фільм про Миколу Оводова, адже це непересічна особистість, - видатний громадський діяч, лікар і мер-реформатор. За роки його управління місто почало динамічно розвиватися. Щоб стрічка вийшла максимально інформативною, наповнювали її відомостями з архівних документів. Сподіваюся, вона сподобається вінничанам і спонукатиме їх до вивчення історії рідного міста», - повідомив Медяний.

За його словами, зйомки фільму відбувалися у кількох локаціях, де збереглися історичні будівлі. Частина зйомок – це умовна історична реконструкція. Так, Миколу Оводова у фільмі грає актор Вінницького обласного музично-драматичного театру ім. Садовського - народний артист України Валерій Прус. Також у ньому у виконанні акторів фігурують інші відомі історичні постаті – сучасники Оводова, - головний архітектора міста Григорій Артинов та банкір-меценат Бернштейн.

Читайте також: У Вінниці парафіяни Свято-Преображенського собору перейшли до УПЦ

Історичне підґрунтя, яке лягло в основу фільму для знімальної групи підготував «Центр історії Вінниці». Зокрема, про діяльність мера-реформатора, який керував містом у 1899-1917 роки. За цей час у провінційному місті бюджет зріс у 11 разів, відкрився театр, з’явилися нові готелі, лікарні та освітні установи. Також було запроваджено трамвайне сполучення і прокладено водогін.

Двадцятихвилинна стрічка про Оводова – перша із циклу «Видатні люди Вінниччини». Наступного року знімальна група планує представити новий фільм - про Миколу Леонтовича.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-