Посол Німеччини відкрив пам’ятник поетесі Розі Ауслендер у Чернівцях

Посол Німеччини відкрив пам’ятник поетесі Розі Ауслендер у Чернівцях

Фото
Укрінформ
За участі посла ФРН в Україні Ернста Райхеля у Чернівцях відкрили пам’ятник поетесі Розі Ауслендер.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Поезія Рози Ауслендер збереже пам’ять про письменницю навіки та нагадуватиме у майбутньому про її творчість і життя", – сказав дипломат.

Відкрили пам’ятник на площі пресвятої Марії у Чернівцях, неподалік будинку, в якому народилася та мешкала відома поетеса. Під час окупації Чернівців нацистами, саме в цьому районі розташовувалось чернівецьке гетто.

11 травня Розі Ауслендер виповнилося б 117 років.

Погруддя встановлено за кошти Міністерства закордонних справ Німеччини в рамках проекту "Буковинсько-галицький літературний маршрут" (автори проекту Гельга фон Льовеніх та Петро Рихло).

Читайте також: У Києві покажуть "Історію Ірени Сендлерової" - рятівниці єврейських дітей

Роза Ауслендер (1901-1988) належить до плеяди німецькомовних буковинських поетів ХХ століття. Народилася у Чернівцях, у 20-х роках виїхала до Америки, та повернулася у 1939 році до Чернівців. Події наступних кількох років, протягом яких Ауслендер перебувала у чернівецькому гетто, залишили незворотні травми в душі поетеси.

Після війни вона знову виїхала за океан, цього разу до Нью-Йорка, де ще якийсь час не могла писати, аж поки з-під її пера не почали з’являтися вірші англійською мовою. У 1956 році за порадою американської поетеси Маріанни Мур Ауслендер повернулася до створення віршів рідною німецькою мовою і писати аж до своєї смерті у 1988 році в Дюссельдорфі. Спадщина Рози Ауслендер складає більше двадцяти книг поезій, лише одна із яких, "Заборонене дерево" - англійською мовою.

Фото: Віталій Олійник

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-