Зеленський: Війна показує слабкі місця будь-якої держави

Зеленський: Війна показує слабкі місця будь-якої держави

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський розповів про реформи, які реалізовує Україна, та підкреслив, що війна вказує на слабкі місця будь-якої держави.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це він сказав на зустрічі з представниками балтійських ЗМІ в Латвії.

«По-перше, треба зрозуміти, що втілення реформ - це не завдання, яке приходить десь згори, від тієї чи іншої держави, від тієї чи іншої інституції - Міжнародний валютний фонд або Європейський Союз тощо. А реформи - це великий і довгий процес. Країни в ЄС і в НАТО досі роблять реформи. І правильно. Не можна стояти на місці. Тобто це формат розвитку людини, суспільства, держави, просто розвитку світу. Без цього неможливо», - зазначив Президент, відповідаючи на запитання, які реформи, на його погляд, Україна повинна здійснити негайно на шляху до вступу в ЄС.

Зокрема глава Української держави відзначив цифровізацію.

«Цифровізація задає тон нових реформ. І будуть абсолютно нові речі, які держава кожна потребує сама для себе», - зазначив Зеленський.

Він нагадав часи ковіду, коли постало питання діджиталізації та нових послуг.

«Я думаю, війна показує слабкі місця будь-якої держави. І ми передусім це побачили. Ми зменшуємо максимально бюрократію, але її ще дуже багато. І от цифровізація, до речі, дуже допомагає. Ми розуміємо, що інституції роздуті, що Кабмін великий, нехай зараз не бояться, нехай вони заспокояться, я маю на увазі - в цілому керувати такою машиною дуже складно, а сьогодні, ще раз повертаюся до діджитал-змін, можна робити простіше. Багато нарад, які ми раніше проводили, а для цього збиралися всі разом сотні людей, сьогодні онлайн, щоденні наради. Я вам скажу, що проводжу щоденний селектор - всі інституції на одному екрані. І це нормально. Війна навчила багатьом речам», - підкреслив Зеленський.

Читайте також: Шлях України до ЄС швидким не буде, але й не триватиме десятиліття - віцепрезидентка Єврокомісії

Наступна реформа, яку він виділив - антикорупційна.

«Всі розуміють, що в час війни у людей запит на справедливість неймовірний. Просто неймовірний. І нікому ніхто не хоче нічого пробачати. Тому це також виклик, щоб максимально все «почистити», максимально відійти від бюрократії, від дотику людини з суспільства до будь-якого чиновника. Це важливо? Важливо. З судами також треба все перезавантажувати. Ці процеси розпочаті в Україні, але цього ще не дуже багато. А також війна нам говорить, що безпека - це питання номер один. І тут я вам хочу сказати, що Україна сьогодні більш реформована, ніж будь-яка держава, яка не у війні. Їм пощастило. А Україна - номер один в цьому. Це і кіберзахист, тому що нам на початку «поклали» всі сайти, все, що вони хотіли, але ми змогли захистити частину, а потім відновили. Сьогодні з нами дуже складно. Все працює: і банківська система, всі сайти державні, всі послуги державні - все це працює», - зазначив Зеленський.

Він також поінформував про безпекові питання, зокрема про енергетичну автономність шкіл, лікарень, університетів, що викликано війною та блекаутами, роботу над обладнанням бомбосховищ тощо.

Читайте також: Представник ЄС: Відбудова України та її європейське майбутнє відкривають можливості для інвесторів

«Ось цим - безпековою державою, так би я узагальнив зараз підхід до ціє реформи, думаю, що цим ми із задоволенням будемо ділитися з партнерами. Тому що якщо ти не пройшов війну, ти цього не знаєш. І реформа оборонного сектору. Всі перевірили, чи може та чи інша країна в разі атаки, і ми говоримо про все, я зараз навіть не про танки - я про сучасну війну, ми говоримо про дрони, про балістичні удари тощо, хто може себе захистити? Питання у всіх країн є у світі», - додав Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, 10 січня -11 січня Президент України Володимир Зеленський здійснив візити до Литви, Естонії та Латвії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-