Представник ЄС: Відбудова України та її європейське майбутнє відкривають можливості для інвесторів

Представник ЄС: Відбудова України та її європейське майбутнє відкривають можливості для інвесторів

Укрінформ
Масштаби повоєнної відбудови та модернізації України, а також її майбутнє входження до Європейського Союзу, підготовка до якого супроводжується рішучими реформами навіть в умовах боротьби проти російської агресії, створюють нові та величезні можливості для міжнародних інвесторів.

Про це у середу під час семінару «Україна-Індія: інвестиції та можливості для кращого майбутнього», що відбувся в рамках Глобального саміту Vibrant Gujarat - 2024 в Індії (місто Гуджврата), заявив тимчасовий повірений у справах ЄС в Індії Сеппо Нурмі (Seppo Nurmi).

«ЄС підтримує Україну в процесах відновлення фінансово, включаючи запропоноване створення Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро, надання технологій та допомоги, а також шляхом мобілізації та підтримки приватних інвестицій, які можуть бути використані для відновлення. Ми маємо намір вирішити ключові аспекти та ризики, а також допомогти у реформах для покращення бізнес-клімату», - зауважив представник ЄС.

«Найбільш важливим, що визначає сьогодення та майбутнє України, є нещодавнє рішення Європейського Союзу розпочати переговори з Україною про входження до ЄС. Тож майбутнє України в Європейському Союзі, і це також відкриває значні можливості для компаній не лише в Україні, але й в усьому ЄС», - додав Нурмі.

Він окремо наголосив, що одним із найважливіших факторів для притоку іноземних інвестицій та приватного капіталу є безпека, стійкість та соціальна рівновага в країні.

Читайте також: Прем’єрка Естонії закликала інші держави перерозподілити ресурси, щоб надати їх Україні

«Ми (ЄС - ред.) працюємо над тим, щоб визначити майбутні зобов’язання з безпеки для України, які допоможуть Україні захистити себе у довгостроковій перспективі проти будь-якої майбутньої агресії або спроб дестабілізації. Водночас, зусилля з відбудови потребуватимуть серйозних людських ресурсів та фінансових інвестицій. Це може збільшити торгівлю між країнами та контакти між людьми», - сказав європейський дипломат.

Він нагадав, що російська агресія призвела до безпрецедентного руйнування цивільної інфраструктури в Україні. За оцінкою Світового банку, що була проведена у березні 2023 року, потреби на відновлення України вже на той час становили більше 411 мільярдів доларів. Це включає відбудову житлового сектору та критичної інфраструктури, відновлення транспортних мереж, енергетики, системи соціального захисту.

За словами Нурмі, є й інші сфери, що потребують системних інвестицій та становлять основу для майбутнього співробітництва. Це, зокрема, гуманітарне розмінування, яке особливо є необхідним для відновлення сільського господарства, розвиток системи охорони здоров’я, включаючи повоєнну реабілітацію та надання ментальної допомоги, а також сфера оборони та розвиток інноваційного співробітництва.

Читайте також: Україна напрацювала інфраструктуру страхування воєнних ризиків - Свириденко

Як наголосив європейський дипломат, з часів попередньої оцінки завданої шкоди Росія спричинила нові руйнування в Україні, включаючи знищення греблі Каховської ГЕС, що завдало величезної шкоди інфраструктурі, сільському господарству та довкіллю. Тож цифри щодо завданої шкоди, як можна очікувати, значно зростуть вже під час наступної оцінки Світового Банку, що буде проведена у березні поточного року. Цей обсяг потребує величезних інвестицій у процеси відновлення та, відповідно, відкриває значні перспективи для розвитку.

Як повідомлялося, від початку російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року, ЄС та його країни-члени надають Україні послідовну та суттєву політичну, економічну, військову, гуманітарну та дипломатичну допомогу. Зокрема, ЄС активно виступає за встановлення справедливого та сталого миру в Україні на основі «формули миру» Президента Зеленського, та сприяє якомога ширшій міжнародній підтримці цього мирного плану, зокрема, в рамках ГА ООН та у контактах з країнами-партнерами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-