Шлях України до ЄС швидким не буде, але й не триватиме десятиліття - віцепрезидентка Єврокомісії

Шлях України до ЄС швидким не буде, але й не триватиме десятиліття - віцепрезидентка Єврокомісії

Укрінформ
Після початку переговорів про членство в ЄС на Україну чекає багато роботи, яка, найімовірніше, розтягнеться на кілька років, але в проміжку часу буде відбуватися поступове наближення.

Про це в інтерв’ю, яке наводить чеське видання Novinky, сказала віцепрезидентка Європейської комісії з питань цінностей і прозорості Вера Юрова, передає Укрінформ.

Говорячи про доцільність початку переговорів про вступ з країною, яка не контролює повністю свою територію, Юрова зазначила, що «з моральної точки зору було б дуже проблематично, якби ми сказали Україні: спочатку вирішуйте територіальне питання, а потім почнемо говорити про вступ».

Єврокомісарка вважає за правильне, що зусилля українців йдуть двома лініями: з одного боку, - виграти війну на фронті, хоча ресурси російської сторони набагато більші, особливо людські, і водночас провести неймовірну роботу щодо впровадження реформ, яких Україна потребує і хоче навіть під час війни. Досі Брюссель вимагав від Києва два антикорупційні закони, один про лобізм, один щодо меншин. Але після відкриття переговорів про вступ почнеться набагато більше роботи, всі українські закони мають бути адаптовані до європейського законодавства, нагадала політик.

«Це початок справді складного процесу, і українці заявляють, що готові до цього», - сказала вона та висловила сподівання, що до моменту набуття повного членства пройдуть роки, а не десятиріччя, хоча «переговори не триватимуть швидко».

Юрова також наголосила, що ідея «повне членство або відсутність членства» більше не застосовується, а відтак є кілька сфер, де країни-кандидати можуть наблизитися до ЄС, не будучи членами. Це, зокрема, цифровізація, енергетика, транспортна інфраструктура, визнання документів про освіту, доступ до європейського ринку, хоч і з обмеженнями.

«Все це Україна може отримати до того, як стане членом», - підкреслила віцепрезидентка ЄК.

Вона також прокоментувала підтримку України всередині Євросоюзу. За її словами, це показало, що Європейський Союз може бути єдиним.

«Те, що наша позиція буде настільки сильною та єдиною після вторгнення Росії в Україну, що один пакет санкцій проти Росії слідуватиме за іншим, і що держави будуть готові допомагати коштами та системами озброєнь, здивувало не лише низку експертів, а й, головне, сам Кремль. Росія розгорнула інформаційну кампанію і хотіла переконати європейців, що українці не заслуговують на свою державу. Але цього нічого не вийшло», - заявила Юрова.

Єврокомісарка, за її словами, на багатьох форумах згадувала Мюнхенську змову (1938 року – ред), що не треба готувати українцям щось подібне і що те, за яких обставин закінчиться ця війна, вирішувати насамперед самим українцям.

«Це не просто війна однієї держави проти іншої, це також боротьба між диктатурою та демократією. Якби Путіну вдалося виграти війну, це було б сигналом для всіх у світі, хто має апетит безкарно захоплювати чужі території», - підкреслила політик.

Говорячи про позицію Угорщини щодо членства України в ЄС та перспективи ухвалення пакету допомоги єврокомісарка, з одного боку, висловила задоволення тим, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вийшов із зали засідань і тим самим дав змогу розпочати переговори про вступ з Україною, і водночас категорично заперечила наявність угоди з Угорщиною, згідно з якою та погодиться на схвалення пакету фінансової допомоги для України, якщо Брюссель розблокує гроші для Будапешта.

Читайте також: Переговори про вступ України в ЄС відкривають бізнес-можливості для Азії - посол Японії

Як повідомлялося, в середині грудня на саміті ЄС у Брюсселі 26 країн проголосували за початок переговорів про членство в ЄС України, але не змогли ухвалити пакет у 50 млрд євро на 4 роки. Повернутися до цього питання планується вже на початку наступного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-