Переговори про вступ України в ЄС відкривають бізнес-можливості для Азії - посол Японії

Переговори про вступ України в ЄС відкривають бізнес-можливості для Азії - посол Японії

Укрінформ
У Токіо в лютому 2024 року відбудеться конференція з питань відновлення України. Однією з основних причин її організації є те, що початок переговорів про вступ України до Євросоюзу відкриває великі бізнес-можливості не тільки для компаній з Європи, але й з Азії.

Про це в ексклюзивному коментарі Укрінформу сказав посол Японії в Україні Кунінорі Мацуда.

«Нещодавнє рішення Євросоюзу розпочати переговори з Україною про вступ до ЄС створить величезні бізнес-можливості для компаній не лише з Японії, але й з Азії та всієї Європи. Іншими словами, величезні потреби України у відновленні та реконструкції в поєднанні з майбутнім членством України в ЄС вже почали створювати ситуацію, в якій японські компанії, а також компанії з усього світу повинні почати готувати та планувати свої інвестиційні та торговельні портфелі», – зазначив посол.

Іншою важливою причиною проведення конференції є те, що потреби України у відновленні та реконструкції є досить великими і, за оцінками ООН, на сьогодні становлять приблизно 410 млрд доларів США, зауважив Мацуда.

Він підкреслив, що уряд Японії продовжує надавати Україні бюджетну, гуманітарну та технічну допомогу, а також нелетальне обладнання. «Але водночас потрібно запросити до активної участі приватний сектор, який має більший досвід у сфері повномасштабного відновлення та реконструкції, необхідні ноу-хау, досвід, обладнання, технології тощо», – пояснив посол.

За його словами, у процесі підготовки конференції з відновлення посольство веде переговори з українською стороною про те, скільки компаній і з яких галузей візьмуть участь у конференції в Токіо, а також щодо зустрічей з японськими бізнес-партнерами.

При цьому Мацуда назвав сфери, які японська сторона вважає пріоритетними. По-перше, йдеться про відновлення і реконструкцію, а також будівництво нових об'єктів інфраструктури.

По-друге - про сільське господарство та харчову промисловість. «Як ви знаєте, Україна є однією з провідних країн-виробників сільськогосподарської продукції. Ми хотіли б знайти спосіб, за допомогою якого можна було представити українську аграрну продукцію та продукти харчування в Японії, а також на ринку Східної Азії та АСЕАН», - сказав дипломат.

По-третє - про сферу інформаційних технологій. «Чесно кажучи, на власному досвіді я був приємно здивований тим, наскільки добре в Україні ІТ-технології інкорпоровані в повсякденне життя. Я, зокрема, маю на увазі такі системи, як "Дія". Японія також виробляє багато продуктів та обладнання, пов'язаних з ІТ. Але коли справа доходить до їх застосування у повсякденному житті, то, можливо, це одне з найслабших місць, де Японії потрібно знайти підтримку з боку України», – поділився японський дипломат.

Читайте також: Завдяки Японії, США зможуть передавати більше своїх ракет Patriot для України

«І четверта сфера – це практично будь-яке виробництво. Промисловість завжди була серед наших пріоритетів, починаючи з машин, автомобілів та інших продуктів», – зазначив посол.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Японії Фуміо Кішідою в листопаді. Тоді лідери домовилися розширити співпрацю, зокрема, щодо роботи над безпековими гарантіями та проведення конференції з питань відновлення України, яка відбудеться в Японії в лютому наступного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-