Зеленський: Застосування права вето може стати ключовою реформою в роботі ООН

Зеленський: Застосування права вето може стати ключовою реформою в роботі ООН

Укрінформ
Застосування права вето – ось що потребує реформи, і це може стати ключовою реформою, тим, що повертає силу Статуту ООН.  

Про це Президент України Володимир Зеленський заявив під час виступу на Радбезі ООН, передає Укрінформ.  

Відео: ОП

“Мені шкода, що Рада Безпеки ООН зараз – це лише найбільш помітна у світі трибуна. Я вірю, що ООН здатна на більше. Я впевнений, що Статут ООН може реально працювати заради миру та безпеки у глобальному масштабі. Але для цього багаторічні розмови та проєкти щодо реформування ООН повинні стати процесом реформування ООН. І має йтися не лише про представництво – тут, у Раді Безпеки. Застосування права вето – ось що потребує реформи, і це може стати ключовою реформою. Тим, що повертає силу Статуту ООН”, - сказав Зеленський.

Він підкреслив, що абсолютна більшість людей в світі прагне світу без агресій, а на противагу усім нам є лише одержимі в Москві, вето НЕ має слугувати зброєю для тих, хто одержимий ненавистю і війною.

Читайте також: Зеленський у Радбезі ООН закликав створити систему превенції агресії

“Ми бачимо в ООН зростання підтримки ідеї, що у випадках масових жорстоких злочинів проти життя, потрібна добровільна відмова від права вето. Але бачимо також, що Росія з власної волі не віддасть колись вкрадений привілей”, - зауважив глава держави.

За його словами, саме тому Генеральній асамблеї ООН треба дати реальну можливість долати вето.

Зеленський зазначив, що якщо війну неможливо зупинити через те, що всі зусилля блокуються вето агресора чи того, хто потурає агресору, потрібно виносити це питання на розгляд Генеральної асамблеї.

Читайте також: Інституції ООН мають бути епіцентром роботи над українською Формулою миру - Зеленський

“За умови набрання двох третин голосів, які відображатимуть волю націй і з Азії, і з Африки, і з Європи, і з обох Америк, і з регіону Тихого океану, – глобальної кваліфікованої більшості, – вето має реально долатися, і така резолюція Генеральної асамблеї повинна бути обовʼязковою для виконання всіма державами-членами”, - додав Президент.

Як повідомляв Укрінформ, прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда заявив, що використання права вето постійними членами Ради Безпеки ООН має бути обмежене.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-