Інституції ООН мають бути епіцентром роботи над українською Формулою миру - Зеленський

Інституції ООН мають бути епіцентром роботи над українською Формулою миру - Зеленський

Укрінформ
Інституції Організації Об‘єднаних Націй мають бути епіцентром роботи над українською Формулою миру.

Про це Президент України Володимир Зеленський заявив на засіданні Ради Безпеки ООН, повідомляє Укрінформ.

Він зазначив, що при підготовці пунктів української Формули миру орієнтувався на принципи Статуту ООН та резолюції, ухвалені Генеральною Асамблеєю ООН.

На переконання Зеленського, саме це дозволяє українській Формулі миру ставати глобальною. 

"Нації, які долучаються до роботи з Формулою, усвідомлюють, що працюють заради міжнародного порядку, заснованого на правилах, – заради захисту територіальної цілісності та суверенітету держав, захисту людських прав, недопущення агресій та геноцидної політики. Природньо, що епіцентром такої роботи має бути ця зала – зала Ради Безпеки ООН, і в ще більшій мірі зала Генеральної Асамблеї", – підкреслив глава Української держави.

Він зауважив: "Якщо для цього треба провести реформу інституцій ООН, – значить, треба не боятись реформи". Зеленський додав, що Україна готова спільно з членами ООН, які долучилися до української Формули миру, працювати над відповідними проєктами резолюцій та поправок до Статуту ООН.

Президент України наголосив, що для реформування не варто чекати, коли завершиться російська агресія. "Діяти треба вже зараз. Наше прагнення до миру має зробити реформу", — констатував глава Української держави.

Відео: Офіс Президента

Як повідомляв Укрінформ, Формула миру, вперше озвучена Президентом України Володимиром Зеленським на саміті G20 у листопаді 2022 року, містить 10 пунктів: радіаційна та ядерна безпека; продовольча безпека; енергетична безпека; звільнення всіх полонених і депортованих; виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності та світового порядку; виведення російських військ і припинення бойових дій; повернення справедливості, отже, трибунал для винних в агресії та компенсація збитків; протидія екоциду; гарантії безпеки для України задля недопущення ескалації; фіксація закінчення війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-