Комісія ООН: Спецтрибунал щодо російської агресії має координувати діяльність з МКС

Комісія ООН: Спецтрибунал щодо російської агресії має координувати діяльність з МКС

Доповідь
Укрінформ
Будь-який трибунал щодо злочину агресії проти України має координувати свою діяльність з Міжнародним кримінальним судом.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у доповіді Незалежної міжнародної комісії з розслідування порушень в Україні.

У документі зазначається, що Комісія уповноважена надавати рекомендації, зокрема, щодо заходів притягнення до відповідальності. При цьому, вказується, що "заходи притягнення до відповідальності" – це загальний термін, який охоплює "не лише кримінальну відповідальність, а й позасудові заходи".

“МКС розслідує ймовірні воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид в Україні. Він не має юрисдикції щодо злочину агресії в Україні. Були зроблені пропозиції щодо створення спеціального трибуналу з питань агресії. Будь-який такий трибунал повинен координувати свою діяльність з МКС", - вказується у доповіді.

Такому трибуналу має бути надано необхідну міжнародну легітимність, як стосовно його створення, так і функціонування. "Обговорення нового трибуналу має поєднуватися із зусиллями щодо внесення змін до Статуту МКС задля того, щоб юрисдикція суду щодо агресії була ідентичною юрисдикції щодо інших трьох злочинів", - йдеться у документі.

Читайте також: Комісія ООН рекомендує Україні створити «реєстр жертв»

Також Комісія заявила, що на додаток до судових заходів існують інші виміри відповідальності, у тому числі "встановлення істини, надання репарацій та гарантій неповторення".

"Повна реалізація прав жертв буде можливою тільки після припинення бойових дій, але вже зараз можна вжити заходів, що сприятимуть остаточному здійсненню цих прав. Пріоритет слід надавати створенню реєстру жертв та забезпеченню інституційної підтримки, включно з послугами психічного здоров’я та психосоціальними послугами", - зазначається у доповіді.

Крім того, Комісія заохочує тісну координацію діяльності численних національних та міжнародних організацій у сфері притягнення до відповідальності: "Мінімізація дублювання зусиль та повторної травматизації жертв при одночасному підвищенні ефективності використання ресурсів є досяжною метою. Практичні кроки включають визначення слідчих інстанцій та установ, що може сприяти створенню індексу спільних доказів".

Читайте також: росія здійснила в Україні численні воєнні злочини та злочини проти людяності – Комісія ООН

Поруч з цим Комісія рекомендує іншим державам, регіональним і міжнародним організаціям "посилити національні, регіональні та міжнародні механізми притягнення до відповідальності (як судові, так і позасудові), у тому числі шляхом покращення їхньої координації та підтримки ефективної участі громадянського суспільства і спільнот, що представляють жертв та осіб, які пережили насильство".

Також рекомендується "забезпечити подальшу інтеграцію правозахисних аспектів цього збройного конфлікту в Україні до порядку денного Ради Безпеки повною мірою".

Як повідомляв Укрінформ, у четвер було оприлюднено комплексну доповідь Незалежної міжнародної комісії з розслідування порушень в Україні, створеної резолюцією Ради ООН з прав людини.

У доповіді повідомляється, що російською владою було скоєно численну кількість порушень у сфері міжнародного права, прав людини та міжнародного гуманітарного права у багатьох регіонах України та у самій рф. Багато з цих порушень прирівнюються до воєнних злочинів та включають умисні вбивства, напади на цивільних осіб, незаконне позбавлення волі, тортури, зґвалтування, примусове переміщення та депортацію дітей.

Читайте також: Комісія ООН встановила осіб, причетних до воєнних злочинів рф в Україні

Задокументовано випадки невибіркових та непропорційних нападів, а також незастосування запобіжних заходів, що є порушенням міжнародного гуманітарного права.

Крім того, Комісія встановила, що, починаючи з 10 жовтня 2022 року, серійні атаки російських збройних сил на енергетичну інфраструктуру України та застосування тортур російською владою можуть бути прирівняні до злочинів проти людяності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-