Комісія ООН рекомендує Україні створити «реєстр жертв»

Комісія ООН рекомендує Україні створити «реєстр жертв»

Доповідь
Укрінформ
Незалежна міжнародна комісія рекомендує владі України створити реєстр жертв як "інституційний портал" для кращої координації допомоги постраждалим від російської агресії.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у доповіді Комісії ООН, у якій викладено основні результати її роботи від самого створення у березні 2022 року.

"Комісія рекомендує Україні як попередній крок на шляху до впровадження комплексної програми репарацій створити реєстр жертв, що функціонуватиме як "інституційний портал" для кращої координації державних послуг, доступних жертвам", - ідеться у доповіді.

Також рекомендується комплексно розглянути питання психічного здоров'я та психосоціальних потреб, що виникли внаслідок війни, "шляхом вирішення проблем доступу та розподілу ресурсів для відповідних служб, а також посилення їхньої інституційної координації, правового регулювання, моніторингу та оцінки".

Читайте також: росія здійснила в Україні численні воєнні злочини та злочини проти людяності – Комісія ООН

Крім того, на думку Комісії, Україні варто "гармонізувати своє законодавство щодо воєнних злочинів у частинах, де воно не відповідає міжнародним стандартам", та внести зміни до Кримінального кодексу з метою уточнення визначення "колабораціонізму" задля уникнення правової невизначеності та завдання шкоди суспільній згуртованості.

"Враховуючи як величезне навантаження, так і обмеженість ресурсів, розробити стратегію розслідування та обвинувачення, що визначатиме пріоритетність справ на основі чітких критеріїв та забезпечуватиме дотримання належних процесуальних дій та прозорий моніторинг", - йдеться в іншій рекомендації Комісії.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер було оприлюднено комплексну доповідь Незалежної міжнародної комісії з розслідування порушень в Україні, створеної резолюцією Ради ООН з прав людини.

Читайте також: Воєнні злочини рф в Україні: москва так і не почала сприяти розслідуванню Комісії ООН

У доповіді повідомляється, що російською владою було скоєно численну кількість порушень у сфері міжнародного права, прав людини та міжнародного гуманітарного права у багатьох регіонах України та у самій рф. Багато з цих порушень прирівнюються до воєнних злочинів та включають умисні вбивства, напади на цивільних осіб, незаконне позбавлення волі, тортури, зґвалтування, примусове переміщення та депортацію дітей.

Комісія також дійшла висновку, що російські збройні сили чинили напади із застосуванням вибухової зброї у населених пунктах, явно нехтуючи стражданнями, завданими цивільному населенню.

Читайте також: Комісія ООН встановила осіб, причетних до воєнних злочинів рф в Україні

Задокументовано випадки невибіркових та непропорційних нападів, а також незастосування запобіжних заходів, що є порушенням міжнародного гуманітарного права.

Крім того, Комісія встановила, що, починаючи з 10 жовтня 2022 року, серійні атаки російських збройних сил на енергетичну інфраструктуру України та застосування тортур російською владою можуть бути прирівняні до злочинів проти людяності.

Також є обґрунтовані підстави зробити висновок, що вторгнення та напади російських збройних сил на територію і збройні сили України кваліфікуються як "акти агресії проти України".

Комісія розробила окремий список ідентифікованих порушників і військових підрозділів, відповідальних за злочини і порушення.

Фото: Alexandros Michailidis/Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-