Воєнні злочини рф в Україні: москва так і не почала сприяти розслідуванню Комісії ООН

Воєнні злочини рф в Україні: москва так і не почала сприяти розслідуванню Комісії ООН

Укрінформ
російська федерація так і не почала співпрацювати з Незалежною міжнародною комісією з розслідування порушень в Україні.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив голова комісії Ерік Мьосе на пресконференції у Женеві в четвер під час представлення повного звіту роботи цієї міжнародної комісії ООН протягом минулого року.

"У той час, як Комісія змогла налагодити діалог з українською владою та отримати відповіді на свої запитання, Комісія шкодує, що не змогла встановити такий діалог з російською федерацією", - сказав Мьосе.

Зі свого боку, член Комісії Пабло де Грейф також вказав на те, що Комісія не відчула дії у напрямку співпраці з боку рф, що "не полегшило її роботу". "Ми не отримали жодної співпраці з боку російської федерації. Звичайно, ми намагалися встановити з ними змістовний діалог, як ми його встановили з українською владою", - зазначив він.

За словами де Грейф, відсутність співпраці з росією, зокрема, вплинула на повноту розслідування, наприклад, питання вивезення затриманих в Україні осіб та українських дітей на територію рф. "Всі ці речі було б набагато легше з'ясувати, якби ми мали повну співпрацю з російською владою, але ми цього не отримали", - зауважив Пабло де Грейф.

Читайте також: Комісія ООН встановила осіб, причетних до воєнних злочинів рф в Україні

Як повідомляв Укрінформ, Незалежна міжнародна комісія з розслідування порушень в Україні встановила, що російська влада вчинила в Україні численні порушення міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини, а також "широкий спектр воєнних злочинів".

Крім того, Комісія дійшла висновку, що російські атаки на об'єкти енергетичної інфраструктури України, як і застосування тортур з боку російської влади, "можуть становити злочини проти людяності".

4 березня 2022 року Рада з прав людини ООН ухвалила резолюцію 49/1 про "становище у сфері прав людини в Україні, що склалося внаслідок російської агресії". Відповідно до цієї резолюції, було засновано незалежну міжнародну комісію з розслідування воєнних злочинів рф в Україні.

Під час представлення проміжного звіту у жовтні 2022 року було повідомлено, що росія відмовляється співпрацювати з Комісією.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-