росія здійснила в Україні численні воєнні злочини та злочини проти людяності – Комісія ООН

росія здійснила в Україні численні воєнні злочини та злочини проти людяності – Комісія ООН

Оновлено
Укрінформ
Незалежна міжнародна комісія з розслідування порушень в Україні встановила, що російська влада скоїла в Україні численні воєнні злочини, а також імовірні злочини проти людяності.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив голова комісії Ерік Мьосе на пресконференції у Женеві у четвер під час представлення повного звіту роботи комісії ООН протягом минулого року.

"Комісія дійшла висновку, що російська влада скоїла численні порушення міжнародного гуманітарного права та міжнародного права, прав людини, а також широкий спектр воєнних злочинів, включаючи пов'язані з надмірною побічною смертністю, пораненнями або пошкодженнями, умисними вбивствами, тортурами, нелюдським поводженням, незаконним утриманням під вартою, зґвалтуваннями, а також незаконними переміщеннями та депортаціями", - сказав він.

За його словами, комісія також встановила, що атаки на об'єкти енергетичної інфраструктури України, які здійснюються російськими збройними силами з 10 жовтня 2022 року, та застосування тортур з боку російської влади "можуть становити злочини проти людяності". З огляду на це комісія рекомендує провести подальші розслідування.

Читайте також: Комісія ООН встановила осіб, причетних до воєнних злочинів рф в Україні

Щодо ведення бойових дій, то, за висновком комісії, російські збройні сили здійснювали невибіркові атаки, "які є порушенням міжнародного гуманітарного права". Удари були спрямовані на об'єкти, суто цивільні за своєю природою, такі як житлові будинки, лікарні, магазини, місця з великою концентрацією цивільного населення.

"За даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини, такі атаки спричинили 90,3% жертв конфлікту. Численні приклади таких атак і невжиття можливих запобіжних заходів свідчать про те, що російські збройні сили нехтують вимогою щодо мінімізації шкоди цивільному населенню", - заявив голова комісії.

Він додав, що Збройні сили України "відповідальні або ймовірно відповідальні" за "обмежену кількість розслідуваних порушень".

За словами Мьосе, комплексний звіт охоплює дев'ять областей України і містить висновки, пов'язані з подіями, що відбулися в період з 24 лютого 2022 року до середини січня 2023 року. Комісія вісім разів виїжджала в Україну, відвідала 56 населених пунктів, а також побувала в Естонії та Грузії.

Повний звіт буде офіційно представлений Раді ООН з прав людини 20 березня.

Читайте також: Дмитро Кулеба нагадав, як росія узурпувала місце в Радбезі ООН

Як повідомлялося, 4 березня Рада з прав людини ООН ухвалила резолюцію 49/1 про становище у сфері прав людини в Україні, що склалося внаслідок російської агресії. Згідно з документом Рада з прав людини заснувала незалежну міжнародну комісію з розслідування воєнних злочинів рф в Україні.

У жовтні комісія з розслідування порушень в Україні представила Генеральній Асамблеї ООН письмовий звіт, у якому зафіксовано велику кількість скоєних російськими військами воєнних злочинів, порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права в Україні. Звіт охоплював події, що сталися наприкінці лютого та впродовж березня 2022 року у Київській, Чернігівській, Харківській та Сумській областях.

Фото: UNIS Vienna

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-