Литва й Австрія обговорили створення спецтрибуналу для рф

Литва й Австрія обговорили створення спецтрибуналу для рф

Укрінформ
Євросоюз має продемонструвати свою стійкість у наданні допомоги українцям для того, щоб вони змогли подолати важку зиму, з огляду на ракетні обстріли росією критичної інфраструктури.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс під час пресконференції у Відні у п’ятницю.

"Зараз зима, яка розпочалася, продемонструє не лише наскільки стійкою є Україна (а я думаю, що їм все вдасться, як би росія та природа їх не морозили), але вона також покаже, наскільки стійкими є ми – у наданні допомогти та підтримки", - сказав Ландсбергіс.

За словами литовського міністра, українці зараз потребують багато всього, і не лише зброї. Він вказав на те, що ті країни, які "не можуть напряму поставляти зброю", можуть надавати Україні, наприклад, трансформатори та генератори. "Так, Австрія – нейтральна. Але не може бути нейтральності, коли ми говоримо про жорстоку агресивну війну в Украйні. І ми усі робимо, що можемо, з метою підтримки України", - зазначив Ландсбергіс.

Читайте також: Австрія вже надала українцям €87 мільйонів гуманітарної допомоги - глава МЗС

Він також повідомив, що одним з питань, яке було обговорено на зустрічі з главою МЗС Австрії, була українська ініціатива щодо створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України.

"Одним з питань, яке ми обговорювали і яке Литва вважає дуже важливим – це створення спеціального трибуналу щодо акту агресії. Ми називаємо це "матір’ю усіх злочинів". Це означає, що без наказу атакувати Україну всі інші злочини, вочевидь, не були б вчинені. Ми переконані, що буде надано велику важливість створенню трибуналу, який не підриватиме нинішні зусилля Міжнародного кримінального суду та інших інституцій, а лише розширить ці зусилля. Ми обмінялися з думками з цього приводу і обговорення продовжиться у подальшому", - заявив Ландсбергіс.

Литовський міністр також зауважив, що путін, коли приймав рішення про військовий напад на Україну, не очікував, що Захід продемонструє таку єдність у своїй реакції. Він підкреслив, що цю єдність потрібно зберегти. "І я впевнений, що Україна з нашою допомогою переможе", - додав міністр.

Читайте також: Литва продовжила надзвичайний стан на кордоні з росією і білоруссю

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг під час спільної з литовським колегою пресконференції у Відні у п’ятницю заявив, що Європейський Союз ніколи не був таким єдиним і сильним, як зараз у своїй реакції на російську агресивну війну проти України, і це потрібно зберегти.

Фото: DELFI/Kiril Čachovskij

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-