Литва продовжила надзвичайний стан на кордоні з росією і білоруссю

Литва продовжила надзвичайний стан на кордоні з росією і білоруссю

Укрінформ
У четвер Сейму Литви було представлено проєкт постанови про продовження надзвичайного стану, в якому пропонувалося продовжити цей правовий режим на кордоні з росією та білоруссю до 10 березня. Він був ухвалений більшістю голосів.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Delfi.

За проєкт проголосували 73 члени Сейму, проти – 8, утрималися 34 парламентарії.

«Дії військової агресії та військові злочини росії в Україні продовжуються, їхні масштаби не зменшуються. Посилюються атаки рф на об'єкти цивільної та критичної інфраструктури України, здійснюється енергетичний тероризм. Можливість застосування ядерної зброї дедалі частіше згадується у риториці рф. Йдеться про можливі диверсії на білоруській АЕС», - сказала глава МВС країни Агнє Білотайте з трибуни Сейму, пояснюючи необхідність продовження надзвичайного стану.

За її словами, стурбованість викликає і той факт, що у білорусі продовжують концентруватися російські солдати та озброєння. «Для білоруського та російського режимів створено сприятливі умови для проведення гібридних атак проти Литовської Республіки… Ми бачимо, що загрози становлять ризик інтересам нашої національної безпеки та спокою суспільства, і це є підставою для запровадження надзвичайного стану», - зазначила міністр.

Читайте також: Молдова продовжила надзвичайний стан ще на два місяці через війну в Україні

Останнім часом білоруський режим продовжує використовувати мігрантів як форму гібридної агресії проти Литовської Республіки – цього року до Литви не було допущено майже 11 тисяч мігрантів. Зокрема, білоруські співробітники пошкоджують фізичний бар'єр, встановлений на литовсько-білоруському кордоні, організують підвезення нелегальних мігрантів до державного кордону та спрямовують їх на територію Литви.

У період надзвичайного стану будуть продовжені деякі з заходів, що вже вживаються: охорона державного кордону здійснюється в посиленому режимі, також проводяться перевірки на кордоні. Як і раніше, буде діяти суворіший візовий режим – видача віз громадянам росії та білорусі у візових службах Литовської Республіки за кордоном призупинена, за винятком випадків, коли посередником виступає МЗС.

Читайте також: Спікери парламентів України, Литви та Польщі закликають світ посилити санкційний тиск на рф

Литовське МВС зазначає, що реалізація проєкту постанови спрямована на управління загрозами, тому не завдаватиме незручностей мешканцям Литви. Під час надзвичайного стану Литовська армія підключається у порядку, встановленому Законом про організацію системи охорони краю та військову службу Литви.

До того надзвичайний стан у Литві запроваджено до 16 грудня.

Фото: Delfi

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-