Молдова продовжила надзвичайний стан ще на два місяці через війну в Україні

Молдова продовжила надзвичайний стан ще на два місяці через війну в Україні

Укрінформ
У Молдові продовжили ще на 60 днів режим надзвичайного стану через війну в Україні.

Таке рішення ухвалив парламент на засіданні 6 жовтня на запит уряду Молдови, передає Укрінформ з посиланням на Newsmaker.

За продовження НС з 7 жовтня проголосували 53 депутати правлячої партії «Дія та солідарність» (PAS).

Прем'єр-міністр Наталія Гаврилиця пояснила необхідність продовжити НС війною, що триває в Україні, кризою в енергетичній сфері та оголошеною в росії мобілізацією. За її словами, з початку війни прикордонники припинили понад 2 тис. спроб незаконно перетнути молдавський кордон.

«Нам важливо зберегти надзвичайний стан ще й тому, що ми бачимо ризики від мобілізації в росії, ми бачимо, що відбувається в інших країнах. Важливо зберегти механізми оперативного втручання, щоб ми могли й надалі протидіяти незаконному перетину кордону», - сказала Гаврилиця.

Депутати від партії «Шор» бойкотували сьогоднішнє засідання парламенту, а депутати від Блоку комуністів та соціалістів не брали участі у голосуванні. "Ви не переконали нас у тому, що режим НС дасть якісь переваги", - сказав депутат-соціаліст Влад Батринча.

Читайте також: У МЗС Молдови викликали посла росії через рішення про «приєднання» українських територій

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року російська федерація розпочала неспровоковану війну проти України. Загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста і села України, катують та вбивають мирне населення.

У Молдові вперше оголосили режим надзвичайного стану на 60 днів ще 24 лютого. Під час НС влада може запроваджувати спеціальний режим в'їзду та виїзду в/з країни, особливий режим використання повітряного простору, спеціальний режим пересування Молдовою. Також комісія з НС може заборонити зібрання та маніфестації, координувати роботу ЗМІ, щоб правильно інформувати населення тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-