Тристороння міжпарламентська асамблея закликала прискорити вступ України до ЄС і НАТО

Тристороння міжпарламентська асамблея закликала прискорити вступ України до ЄС і НАТО

Декларація
Укрінформ
На 12-й сесії Тристоронньої Асамблеї членів парламентів Литви, Польщі та України, яка завершилася у Вільнюсі, ухвалено декларацію, в якій наголошується, що єдиний спосіб забезпечити мир, стабільність, безпеку в Україні та країнах НАТО - надати Україні членство в Альянсі.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт Сейму Литви.

"Дуже важливо, щоб Литва та Польща продовжували надавати політичну та експертну підтримку в процесі вступу України до ЄС і у майбутніх переговорах, які необхідно розпочати якомога швидше, вже у 2023 році", - ідеться у документі, в якому також наголошено на готовності до тісної співпраці на двосторонній і багатосторонній основі, щоб у найкоротший строк було забезпечено членство України в ЄС і НАТО.

При цьому голова Сейму Литви Вікторія Чміліте-Нільсен зазначила, що тристороння співпраця між Литвою, Польщею та Україною є природним прагненням усіх трьох держав створювати своє майбутнє і майбутнє регіону, використовуючи переваги традиційної історичної та культурної спільності.

Читайте також: Столтенберг застерігає від заморожування війни в Україні

"Історія формату Люблінського трикутника показує, наскільки це був проникливий крок, і мірою того, як Україна наближається до членства в ЄС і прагне до членства в НАТО, важливість нашого тристороннього співробітництва лише зростатиме. Я вірю, що коли-небудь до цього формату приєднається білорусь. Це дозволило би повною мірою використати потенціал регіонального співробітництва та забезпечити наше безпечне спільне майбутнє для майбутніх поколінь", - підкреслила Чміліте-Нільсен.

Тристороння Асамблея вкотре підтвердила готовність продовжувати спільну роботу задля забезпечення повного та беззастережного виведення росією всіх її збройних сил з усієї території України та відновлення територіальної цілісності й суверенітету України в межах міжнародно визнаних кордонів. Було рішуче засуджено спроби рф анексувати тимчасово окуповані території України, а також окупацію Запорізької АЕС, що триває, і атаки російських збройних сил на цивільні ядерні об'єкти в Україні.

Читайте також: Бельгія підтримує рух України до членства в ЄС та НАТО - підписали спільну декларацію

В ухваленій декларації наголошується, що росія послідовно не виконує свої зобов'язання за міжнародним гуманітарним правом, зокрема, порушує основні положення міжнародного гуманітарного права щодо військовополонених.

Члени парламентської асамблеї Литви, Польщі та України закликали міжнародне співтовариство зберігати й посилювати санкційний тиск на росію, щоб і надалі суттєво знижувати можливості держави-агресора продовжувати війну проти України.

"Надзвичайно важливо прискорити доставку в Україну систем ППО і ПРО для захисту цивільного населення та об'єктів критичної інфраструктури, зокрема енергетичних об'єктів", - ідеться в декларації. У ній також підкреслюється важливість надання термінової міжнародної підтримки енергетичному сектору України, значна частина якого була зруйнована або пошкоджена російськими ракетами та ударами безпілотників.

Читайте також: Спікери парламентів України, Литви та Польщі закликають світ посилити санкційний тиск на рф

Асамблея звернула увагу на важливість створення та реалізації компенсаційного механізму, що є необхідною складовою відновлення економіки України та зобов'язання росії відшкодувати збитки, завдані її агресією. В ухваленому документі декларується готовність активно співпрацювати, щоб допомогти Україні у відновленні країни зараз і після війни.

Тристороння Асамблея запропонувала оцінити легітимність членства рф в ОБСЄ та ООН, насамперед як постійного члена Ради Безпеки, і закликала держави-члени співпрацювати з метою реформи ООН. При цьому вона настійно закликає Парламентську Асамблею ОБСЄ негайно ухвалити поправку, яка дозволяє призупинити повноваження делегації держави-агресора.

Декларацію підписали голова Сейму Вікторія Чміліте-Нільсен, голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук і маршал Сенату Республіки Польща Томаш Гродзький.

Читайте також: Ландсбергіс: Потрібно більше зброї Україні, а не лише більше слів

Сесія Асамблеї членів Сейму Литви, Сейму і Сенату Польщі та Верховної Ради України проходила у Вільнюсі 6-7 грудня. Такі сесії відбуваються по черзі в Україні, Польщі та Литві. Асамблея є консультативною міжпарламентською інституцією, що розглядає питання і проєкти, які становлять спільний інтерес.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-