В ОП розраховують, що Данія підтримає надання Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу

В ОП розраховують, що Данія підтримає надання Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу

Укрінформ
Україна розраховує, що Королівство Данія підтримає надання їй статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу.

Як передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу Офісу Президента, про це заступник керівника ОП Ігор Жовква заявив під час перебування з робочим візитом у Данії.

Під час перемовин з Прем’єр-міністром Королівства Данія Метте Фредеріксен Жовква передав слова подяки від Президента України Володимира Зеленського за тверду підтримку у протистоянні повномасштабній збройній агресії росії.

Читайте також: У Німеччині прихильників членства України в ЄС більше, ніж противників

Основна увага була приділена важливості підтримки Копенгагеном надання Україні статусу країни-кандидата під час майбутнього засідання Європейської ради на рівні лідерів держав – членів ЄС.

«Розраховуємо, що наступного тижня під час засідання Європейської ради в Брюсселі Королівство Данія підтримає надання нашій державі омріяного статусу кандидата на вступ до ЄС. Це рішення, на яке заслуговують громадяни України, які нині платять найвищу ціну, захищаючи європейські цінності», – наголосив Жовква.

Питання реалізації євроінтеграційної стратегії нашої держави було у фокусі зустрічі Жовкви з головою Ради зовнішньої політики Фолькетингу (парламенту) Данії Мартіном Ліегором, членами Ради зовнішньої політики, а також парламентських комітетів з питань зовнішньої політики та з питань європейської політики.

Читайте також: Україна готувалася до членства в ЄС задовго до російського вторгненняБоррель

Заступник керівника Офісу Президента висловив сподівання, що після позитивного висновку Єврокомісії у червні відповідне рішення щодо надання нашій державі статусу країни – кандидата на вступ до ЄС буде ухвалене й лідерами держав-членів.

«Надання Україні статусу кандидата на вступ є лише першим кроком на шляху до повноправного членства в ЄС. Відповідно, ми розраховуємо, що лідери країн Євросоюзу ухвалять таке важливе політичне рішення, що дасть змогу зафіксувати стратегічний рух нашої держави до Європейського Союзу», – зазначив він.

Під час зустрічі з міністром оборони Данії Мортеном Бедсковом було обговорено взаємодію у військово-технічній галузі. Заступник Жовква висловив подяку данській стороні за важливу військову допомогу, передусім передачу ракет типу «Гарпун», і наголосив на сподіванні щодо продовження Данією відповідних зусиль з метою посилення опору російській воєнній агресії.

Під час зустрічі з державним секретарем МЗС Єппе Транхольм-Міккельсеном були обговорені питання практичної реалізації євроінтеграційної стратегії України та можливості використання консультативно-дорадчої й іншої практичної допомоги Данії.

Читайте також: Україна сподівається схилити дві країни ЄС для надання статусу кандидата

Жовква і держсекретар МЗС також обмінялися думками щодо перспектив поглиблення інтеграції України до внутрішнього ринку Євросоюзу, що дасть змогу поступово відновлювати українську економіку.

Основна увага під час зустрічі з міністром промисловості, бізнесу та фінансових справ Королівства Данія Сімоном Коллерупом була приділена перспективам залучення Данії до повоєнної відбудови зруйнованих об’єктів у регіонах нашої країни.

Жовква висловив подяку Данії за направлення в Україну на безоплатній основі будівельної техніки – екскаваторів, навантажувачів, вантажівок. «Хочу висловити щирі слова подяки Данії за лідерство у відновленні та відбудові територій України, які зазнали руйнувань унаслідок агресії росії. Цінуємо те, що Данія однією з перших відгукнулася на ініціативу Президента України щодо патронату з боку міжнародних партнерів та буде опікуватися відновленням міста Миколаєва», - сказав він.

Читайте також: Статус кандидата в ЄС: Австрія визначиться щодо України, коли буде рішення Єврокомісії

Питання фінансової, гуманітарної, експертної та іншої практичної допомоги для потреб України були докладно обговорені у межах зустрічей Жовкви з державним секретарем з питань політики розвитку МЗС Данії Лотте Мешон, а також із заступником директора Конфедерації данської промисловості Томасом Буструпом.

Разом із заступником міського голови Копенгагена з питань зайнятості та інтеграції Єнсом-Крістіаном Люткеном Жовква відвідав Центр для українських переміщених осіб у столиці Данії.

«Щиро дякую данському народу, уряду Данії та міській владі Копенгагена за підтримку тимчасово переміщених громадян України. Це є свідченням солідарності вашої країни з українцями, які постраждали від війни та воєнних злочинів росії», – наголосив заступник керівника Офісу Президента.

Читайте також: У Брюсселі пройшла акція на підтримку надання Україні статусу кандидата в ЄС

Як повідомляв Укрінформ, 23-24 червня у Брюсселі має відбутися засідання Європейської Ради, одним із питань якого буде розгляд заявки України на членство в ЄС та прийняття рішення щодо надання їй статусу країни-кандидата.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-