Кулеба обговорив із генсекретаркою ОБСЄ моніторинг неконтрольованої ділянки кордону з РФ

Кулеба обговорив із генсекретаркою ОБСЄ моніторинг неконтрольованої ділянки кордону з РФ

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обговорив з генеральним секретарем ОБСЄ Хельгою Шмід моніторинг неконтрольованої частини українсько-російського кордону.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба МЗС України.

Зазначається, що під час роботи Варшавського безпекового форуму Кулеба висловив вдячність Шмід за зусилля ОБСЄ із врегулювання російсько-українського збройного конфлікту та мінімізації негативних наслідків російської агресії для громадян по обидві сторони лінії розмежування.

Читайте також: Україна хоче обговорити Nord Stream 2 і газову кризу у «нормандському форматі» – Кулеба

Глава МЗС назвав рішення Російської Федерації про закриття місії спостерігачів ОБСЄ на російських пунктах пропуску через державний кордон «Гуково» і «Донецьк» «свідомим кроком задля руйнування Мінських домовленостей».

Він нагадав, що пункт 4 Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року передбачає забезпечення постійно діючого моніторингу та верифікації з боку ОБСЄ державного кордону між Україною та Росією.

Кулеба переконаний, що Росія завадила присутності спостерігачів ОБСЄ на кордоні для того, щоб з іще більшою зухвалістю постачати на тимчасово окуповані території в Луганській та Донецькій областях зброю, боєприпаси та найманців, і надалі підживлювати збройний конфлікт.

Читайте також: Кулеба виступає за більшу присутність НАТО в регіоні Чорного моря

Також глава МЗС наголосив, що Україна виступає за відновлення моніторингу неконтрольованої частини українсько-російського кордону.

Співрозмовники обговорили підвищення спроможностей Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, аби місія могла повноцінного виконувати свій мандат, у тому числі здійснювати моніторинг ситуації на кордоні з Росією та в тимчасово окупованому Криму.

Вони приділили окрему увагу ролі ОБСЄ у втіленні завдань Кримської платформи задля деокупації Кримського півострова.

Читайте також: Кулеба очікує від саміту Україна-ЄС кілька проривних рішень

Як повідомляв Укрінформ, міністри закордонних справ України та Польщі Дмитро Кулеба і Збігнєв Рау обговорили Польське головування в ОБСЄ у 2022 році та загрози «Північного потоку - 2» для енергетичної безпеки Європи.

Варшавський безпековий форум проходить у гібридному форматі 5-6 жовтня.

Фото: mfa.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-