Кулеба заручився підтримкою Польщі під час її головування в ОБСЄ у 2022 році

Кулеба заручився підтримкою Польщі під час її головування в ОБСЄ у 2022 році

Укрінформ
Міністри закордонних справ України і Польщі Дмитро Кулеба та Збігнєв Рау обговорили Польське головування Польщі в ОБСЄ у 2022 році та загрози «Північного потоку - 2» для енергетичної безпеки Європи.

Як передає Укрінформ з посиланням на МЗС, про це йшлося під час їхньої зустрічі в рамках робочого візиту Кулеби до Польщі.

“Північний потік - 2 підриває безпеку не лише України та Польщі, але і всієї Європи. Росія вже цілеспрямовано дестабілізує постачання газу до європейських споживачів та створює хаос на ринку через накручування цін на газ. Україна та Польща готові спільно протидіяти загрозам енергетичній безпеці та стабільності Європейського континенту”, - наголосив Кулеба.

Міністри підкреслили важливість планової інтеграції української енергетичної системи до європейської ENTSO-E.

Глави МЗС приділили окрему увагу польському головуванню в ОБСЄ у 2022 році. Збігнєв Рау запевнив, що припинення російсько-українського збройного конфлікту та деокупація Криму залишатимуться ключовими пріоритетами головування Польщі в ОБСЄ. Він висловив готовність активно сприяти втіленню завдань Кримської платформи.

Кулеба запросив польського колегу як головуючого в ОБСЄ відвідати на початку 2022 року лінію розмежування з тимчасово окупованими територіями Донецької та Луганської областей.

Глави МЗС України та Польщі окремо обговорили актуальні питання двосторонніх відносин, зокрема виконання домовленостей, досягнутих за підсумками візиту Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля до Польщі 9 вересня.

Кулеба також порушив питання загибелі у Вроцлаві українського громадянина Дмитра Никифоренка. У відповідь Збігнєв Рау підтвердив зобов'язання польської сторони провести об'єктивне розслідування задля притягнення винних до відповідальності.

Читайте також: Кулеба очікує від саміту Україна-ЄС кілька проривних рішень

Як повідомляв Укрінформ, у 2021 році в ОБСЄ, куди входить 57 країн-учасниць, головує Швеція. З 1 січня 2022 року в порядку ротації річне головування перейме на себе Польща.

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-