Україна хоче обговорити Nord Stream 2 і газову кризу у «нормандському форматі» – Кулеба

Україна хоче обговорити Nord Stream 2 і газову кризу у «нормандському форматі» – Кулеба

Укрінформ
Україна вважає, що "Північний потік-2", військова безпека України, ситуація на Донбасі - це безпосередньо пов'язані питання, тому виступає за їх обговорення в Нормандському форматі.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю Інтерфакс-Україна, передає Укрінформ.

"Наразі переговори в "нормандському форматі" ведуться виключно на рівні радників лідерів. Після візитів Меркель до Москви та Києва відбулося два раунди консультацій, дві відеоконференції. Тема газу на них не обговорювалася, але вона безпосередньо тисне зовні на учасників переговорів. Україна вважає, що "Північний потік-2" і військова безпека України, ситуація на сході України - це безпосередньо пов'язані питання, тому ми виступаємо за ув'язку цих питань та їхнього обговорення", - сказав Кулеба.

Читайте також: Резніков вважає доцільним обговорення Nord Stream 2 у Нормандському форматі

Міністр зазначив, що наразі в "нормандському форматі" робота на рівні радників триває над спробою організувати саміт, який Ангела Меркель хоче провести і готова проводити ще в статусі канцлера Німеччини.

"У Нью-Йорку, під час Генеральної Асамблеї ООН мої німецький і французький колеги Гайко Маас і Жан-Ів Ле Дріан хотіли провести зустріч міністрів закордонних справ "нормандського формату". Я відразу дав згоду. Але Сергій Лавров, як завжди, не знайшов часу та можливості. Тому ситуація непевна. Якби ми проводили зустріч міністрів, я обов'язково б скористався нагодою зустрічі і порушив тему того, як газова криза впливає на безпекову ситуацію і в Україні, і в Європі загалом", - запевнив він.

Читайте також: РФ шантажує Європу цінами на газ для запуску Nord Stream 2 – Стефанішина

Глава МЗС зауважив, що газову кризу створено в ручному режимі, "тому люди розуміють, що це не якась сукупність факторів, які зійшлися, і треба вирішувати цей клубок".

"Усі розуміють джерело кризи, як вона була створена. Очевидно, в Європі є думка, що буде знайдено рішення з РФ і питання стабілізується. Тому що навіть у найстрашніших снах західноєвропейський політик чи бізнесмен не може собі уявити, що Росія все-таки їх "кине" і заморозить будинки, фабрики та заводи", - пояснив він.

Кулеба уточнив, що ми всі бачимо штучно створену газову кризу в Європі.

Читайте також: Санкції РФ проти Кулеби не є перешкодою для зустрічей «Норманді» - посол Німеччини

"Вона накладається на пришвидшення "зеленого переходу" в Європі. Ми бачимо неординарну ситуацію в Китаї, яка теж офіційно пояснюється "зеленим переходом", скороченням видобутку вугілля. Я не виключаю, що проблеми нашої труби можуть стати лише маленьким елементиком загальної енергетичної світової кризи. "Північний потік-2" ще не запрацював, це треба враховувати. І коли газ піде "Північним потоком-2", попри всі переможні реляції "Газпрому" і Росії, наразі невідомо", - зазначив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, Україна хоче провести Нормандську зустріч ще за участі чинного канцлера ФРН Ангели Меркель.

Кулеба наголошував, що рішення саміту нормандського формату за участю Меркель будуть актуальними і для нового уряду ФРН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-